kamarádka pro osmačku

Pro přidání odpovědi na aktuální téma použijte prosím formulář na konci stránky.

Datum zalozeni : 2008-12-14 13:26
Autor : Andy

Ahojky holky,

včera jsme si přinesli domů malinkou samičku osmáka,ať Šmoulinka není ve velké kleci tak sama.Pojmenovali jsme ji Bublinka.Měla jsem strach aby ji Šmoulinka přijala,ale to proběhlo úplně v pohodě a ona se ujala role adoptivní maminy na výboronou.Včera Bublinka vkuse celý den pískala,ale večer už spaly spolu a dneska při sebemenším zapískání té malé okamžitě k ní Šmoulinka přiběhne a utěšuje ji,je to úplně kouzelné,jak se k ní krásně chová.Navíc ta malá je už navyklá na lidi,tak se nechá pěkně chytit a je přítulná.Pošlu nějaké fotky,jak proběhlo seznamovámí.



Ahojky, předem děkujeme za fotečky, co jsi nám poslala, co nejdříve je vyvěsíme.
Malý osmák je moc roztomilý. :) Když jsou dva, tak to bude hned veselejší a nebude se cítít Šmoulinka tak sama, když nejste doma. Na fotečkách je vidět, že ji má Šmoulinka moc ráda, což je fajn.


Ahojky, my jsme ji pořídili kamarádku právě proto, že se mi občas zdála smutná. Když se ji věnujeme, tak je veselá, ale když nám někdy nevyšel čas se ji věnovat, tak smutnila. Tak snad už nebude tesknit. Ale asi si užijeme spoustu zábavy, jak je budeme pouštět obě dvě, protože byl problém uhlídat tu jednu. :-) Ale Bublinku prozatím pouštět nebudeme, i když se dá pěkně chytit, ale je ještě moc malinká, tak počkáme, až trošičku povyroste.


Jé, tak gratuluji k novému přírůstku. Prosím pošli mi taky fotečky, vyvěsím je u sebe na webu. Lavblob@seznam.cz

Jinak my máme kluka a k němu nemůžeme koupit dalšího, kluka nikdo nedoporučuje a s holkou by měl mrňata, ale to my zatím nechceme - nezvládli bychom to, což je škoda.

Ale snažíme se s ním mazlit často, jak to jen jde.


Proto jsme si tu první pořídili samičku, abychom jsme ji mohli pořídit kamarádku. Taky jsme nechtěli páreček, protože pak je samička chudák a prý umírá vyčerpáním po častých porodech, nebo třeba i u porodu, tak to bychom hodně těžko nesli a navíc taky nevím, jak by jsme zvládali malé. Jde vidět, že se holky hned domluvily a Šmoulinka vzala Bublinku pod svou ochranu a chová se k ní, jako by byla její mamča. Je super je pozorovat, tak to máme jako televizi. :-)


Tomu věřím. My jsme chtěli taky holčičku, ale když jsme přišli do obchodu, tak měli jen kluky a já jsem nechtěla čekat, tak máme klučinu. :o) Je to pěknej rošťák. :o)


Tak pokud Jack nesmutní, tak je to dobré, někde jsem četla, že když chceme jen jednoho osmáka, tak je prý lepší mít samečka, že to lépe snáší než samičky. Takže možná ani to Jackovi nevadí, že je sám, Šmoulinka se mi zdála občas smutná, tak jsem měla strach, aby pak netrpěla samotou a třeba neumřela, to se prý taky může stát.

Včera jsem se taky pobavila, když jsem je sledovala. Dala jsem každé jeden oříšek, Šmoulinka si svůj hned zahrabala v rohu a než se Bublinka rozkoukala, tak ji Šmoulinka vzala i ten její a zahrabala ho do druhého rohu. Bublinka si to nenechala líbit a hned si letěla pro ten první a když to uviděla Šmoulinka, tak honem vzala ten druhý a zahrabala ho na jiné místo, a pak naháněla Bublinku s tím jejím oříškem, ta se kupodivu nedala a zalezla do kokosu, kde ho zbaštila. Byla to psina, jak si vzájemně závidějí a přitom měla každá svůj. :-)


To je normální i u lidí, proč by to mělo být jiné u osmáků. :o)

Aspoň že se holčiny baví. To ten náš je taky lumpík, už ví, jak si říct o dobrůtku a když ji zahrabe a já dělám, že jdu pro ní, tak taky pro ní pádí a má ji u sebe dokud nevidí, že se nekoukáme.

No jo zvířátka jsou super společníci.


Ahojky, tak ve fotogalerii máš tedy dané fotečky tvého nového přírůstku, omlouvám se, že to trvalo. :(


Ahoj admin, to vůbec nevadí, že to trvalo, chápu, že máte i jiné zájmy, ale je super, že jste je tam dali, díky.



Ahoj Andy, nemáš zač, rád tam tvé fotky přidám, můžeš posílat klidně více fotek. ;-)



Ahoj admin,

nechci vás těmi fotkami zavalit, ale jestli se mi podaří zase něco pěkného zachytit, tak určitě pošlu. Je pěkné pozorovat, jak se dokážou mít zvířatka tak strašně moc rády. Mám foťák pořád připravený. Jsem ráda, že jsme se rozhodli pořídit Šmoulince kamarádku, protože je mnohem veselejší a ráda se o Bublinku stará.



Ahojky,

tak jsme se dneska rozhodli, že spolu se Šmoulinkou pustíme po pokoji i Bublunku. Ta byla tak nadšená, pokoj prozkoumala úplně celý. Strašně se ji líbilo, že se může vyškrábat na postel a zase lézt dolů, nebo že může lozit po nás,vylezla mi až na hlavu. Chytit se nechala taky úplně bez problémů, takže první pouštění máme úspěšně za sebou a už se těšíme na další.

Chtěla jsem je spolu vyfotit, jak byly puštěné, ale to bylo totálně nemožné, protože každá utíkala na jinou stranu. :-)



Ahojky,

tak my jsme našeho malého lumpíka moc nepouštěli v pokoji, protože nejdříve byla nemocná sestra, teď pro změnu já. Tak nechceme, aby to dostal od nás. Tak ho sestra bere aspoň do ruky a mazlí se s ním. :)



Ahojky Alčo, osmáci mohou dostat nemoc od člověka? Já myslela, že ne. Naše holky mají taky rády, když se s nimi mazlíme, hlavně Šmoulinka je mazlivější, Bublinka je větší lump, ta raději po nás lozí. Brzo se uzdrav.



Ahojky, právě že od tebe můžou klidně chytit rýmu. Vím to z vlastní zkušenosti.

 



Tak to je špatné - rýma se mě už drží pár týdnů. :o( Ale zatím to nechytl, tak aspoň něco. :o)



Ahojky, opravdu holky dávejte pozor na to, aby Váš osmáček nenastydl. Špatně se pak z toho dostává. :(



Snažím se o to, zatím je osmák zdráv.



Ahojky, je důležité dávat pozor na zdraví Vašeho osmáčka.



A nevíte nějakou prevenci?



Ahojky, je dobré jim do napáječky s vodou kápnout kapku ovocného džusu. Samozřejmě, aby džus měl velký podíl ovoce. Mýt si předtím, než si vezmete osmáka ruce mýdlem.



Ale když osmáčci moc nepijí, ti moji skoro vůbec, tak jim to moc nepomůže, musíme doufat, že se jim nemoci budou vyhýbat.



Tak aspoň krapítek, to taky pomůže. Jinak my máme minerální látky, (s vitamínkem) tak to občas okouše.



Naše holky mají taky několik různých minerálních a vitaminových kamenů, které občas okusují, tak snad nějaké vitamíny mají.



JJ, v to doufám i já. Má to pověšené na kleci - máme dva, a pak sůl.



My jsme měli taky sůl v kleci, ale ani se ji nedotkly, tak jsme to dali pryč. Myslím, že ty minerální a vitaminové stačí. Matně si vzpomínám, že jsem někde četla ,že ta sůl osmákům nechutná, ten váš ji má rád?



Ze začátku jí lízal furt a měl z toho zbarvenou moč. Teď už si k ní chodí jen zřídka, ale občas jo.



Ty moje mají zbarvenou moč i ze sušené zeleniny, jak už jsem psala, hlavně z červené řepy.



Tak tu ještě nedostal.



Po mrkvi mají zase oranžovou moč, takže v kleci mají hodně barevno. :-)



Toho jsem si nevšimla, ale Jack dostává od každého trochu, tak to asi není tolik viditelné.



Tak jsem se dneska koukala, když jsem jim dala každé rajčátko, jak je ta Bublina vyčůraná. Svoje rajčátko si zahrabala do sena a hned letěla ke Šmoulince a chtěla ji z pacek vzít i to její, ale ona se nedala, tak byla Bublina málem na ni naštvaná, že ji ho nedala, to je teda kámoška. :-)



Teda to jsou čachry tam u vás, holky se koukám nenudí. Šmoulinka měla letět do sena a sníst jí to, potvůrce malé.



To ona není zas taková lumpačka, sobě si to nechá občas vzít, ale sama nic neukrade Bublině.



Tak snad si z ní vezme příklad.



Šmoulinka byla od začátku ta chytřejší, která ustoupí a nechá mladšího si dělat co chce. :-)



Ahoj, omlouvám se, že se vám sem pletu - poradíte někdo, kdy je nejlepší doba a věk, aby měla osmačka miminka? A jak to probíhá - jde ona k osmákovi, třeba i do jiné domácnosti, nebo on k nám? Na jak dlouho? Jak poznám, kdy je mám dát k sobě? Páreček nechci, ale mimi zkusit chceme a taky si necháme jednu holčičku. Nebo myslíte, že by bylo lepší, pořídit ji rovnou malou kamarádku? Co když si nesednou? S vlastní dcerou je asi větší pravděpodobnost, že se snesou, nebo? Eliter.



Ahojky, tak já ještě nemám zkušenosti s miminkama. A jak už vím tady z fora, tak i cizí krve se spolu shodnou.



Ahoj, být tebou, tak bych to zkusila s tou malou kamarádkou. Já mám doma dva kluky a bydlí spolu a nic si nedělají. Každej mě většinou zrazoval, že dva kluci to nejde dohromady, ale opak je pravdou. ;-) Jestli to zkusíš s druhou osmačkou, tak je pravidlo čím mladší a menší tím líp. ;-) Přeji hodně zdaru a písni, jak to dopadlo.



Když si pořídím malinkou samičku, tak si určitě zvyknou bez problémů. My jsme si pořizovali půlroční malinkou a bylo to bez problému od prvního dne a nejsou to příbuzné. Pokud chcete zkusit miminka od vlastní samičky, tak s tím ti neporadím, protože s tím nemám zkušenosti.



JJ, pokud to jde, tak dva osmáčci je nejlepší kombinace.



A úplně nejlepší kombinace jsou tři osmáčci. :-) Holky jsou spokojené a veselé a je s nimi šílená sranda. Dokonce byly volně puštěné všechny tři a je to legrace, jak po pokoji běhají tři torpéda. :-D



No myslím, že mi ty dvě budou bohatě stačit a sobě navzájem taky. Už se po kámošce pro tu moji osmačku rozkoukávám, rozhodla jsem se a miminka nebudou. Snad si "sednou", jsem na to zvědavá. ;-D



Ahoj, holky si určitě na sebe zvyknou bez problémů, nejlepší je si pořídit úplně malinkou od těch šesti týdnů. Čím menší, tím ji lépe přijme a bude se o ni starat jako by to bylo její vlastní mládě, já to tak udělala dvakrát a vždycky byla malinká adoptována okamžitě. :-)



Zdravím, tak dnes je den D, mám doma o jednoho osmáčka víc. Nakonec vše dopadlo jinak, jak už to tak bývá a mám miminko osmáčka (holky prostě nebyly k mání), ale kluka. A tak jednou budou i miminka.  Zatím se seznamují, chvíli to vypadá nádherně, pak se zase hašteří, no uvidíme, jak to dopadne. První osmačka Adélka žárlí, když lákám malého (ještě nemá jméno) na mňamku, rychle musí být u tý dobroty první. ;-) Jsem zvědavá, jak budou spinkat, jestli spolu, je asi vyhráno.  Písnu. ;-)



To je super, určitě už jsou nejlepší kamarádi. :-) Aspoň už nebude samičce smutno. To žárlení a hašteření tam bude asi trochu pořád, moje holky na sebe taky občas žárlí a přitom se od sebe skoro nehnou. :-) Tak zase písni, jak pokračují.



No pokračuje to pěkně, jak spinkali nakonec nevím, páč jsem vytuhla. ;-) Hodně se kontaktují, vyhledává jeden druhého, pak se honí, pak se hašteří, Adélka je naučená, že přijde na zavolání, naučila jsem ji na jídlo, ale přijde i jen tak, ten malý (pořád jsem ještě nevymyslela to jméno :-() má taky snahu, je na mě zvědavý, ale ta potvůrka ho k mý ruce nechce pustit, tak uvidím. Ale mám ho sotva 24 hodin, těžko soudit. Ze zverimexu byl stašně hladový a vyjukaný, dnes už ožil, je to super rozjívené mimino. ;-D Zatím se všeho leká, ale zároveň je na vše zvědavý! A je naprosto vyšokovaný z kolotoče, on ho snad nikdy neviděl, je z něj fakt mimo.



To je jako u nás, když jsme si nedávno přinesli tu třetí malinkou samičku, tentokrát od chovatelky, taky byla hodně lekavá a přitom strašně zvědavá a byla u všeho jako první. Hodně rychle se otrkala a teď je z těch tří nejdrzejší a nejodvážnější, protože ty skoky jsou skoro sebevražedné. :-)

Taky ji dlouho trvalo, než vůbec do kolotoče vlezla, ale teď už se pěkně střídají. :-)

Určitě je na osmáčky skvělý pohled a hlavně hodně zábavný, když jich je více, hlavně když spolu spinkají nebo se navzájem zlobí. :-D



Tak mi ten malý prďolka udělal včera večer obrovskou radost, kterou dnes úspěšně zopakoval - vzal si z ruky papání :-D. Nejdřív jsem dala Adélce, aby měla dost práce se svým pamlskem, a pak jsem nalákala toho malýho a vyšlo to. Zvědavost zvítězila nad strachem! Jak spali, zase nevím, ráno jsou vzhůru dřív než já, tak snad se mi to někdy povede je načapat v pelíškách. ;-)



Poraďte mi někdo pěkné klučičí jméno pro toho mýho malýho prďolku. ;-)



Jo a spí spolu, juchůůů... Tak myslím že si budou rozumět. ;-)



Jo a jméno už máme - EDUARD. ;-D Prostě Edík, Eda. Jsem se dneska nějak rozepsala, tak čauky.



Ten si teda krásně zvyknul, když už si chodí pro dobroty a má pěkné jméno:-) Když už spolu spinkali, tak máš vyhráno a budou to super kamarádi. :-)

Adélka se teď o něj určitě bude starat jako o vlastní mládě, než vyroste, má to takový menší nácvik, než budou mít mimča spolu. :-)

Já mám tři holky, tak ty svoje mimča mít nebudou, ale ty dvě starší si to mohly aspoň vyzkoušet na té nejmenší, ale ta už je pomalu dorůstá. :-)



Jj, zdá se, že to proběhlo v pohodě. ;-)... Malý je fakt dost malý, nevím, jestli to gesto neznamená něco jiného, ale pořád Adélce leze k bříšku, jako kdyby chtěl ještě mlíčko? No jestli si to nevykládám nějak blbě. Papá krásně, jak už jsem psala, byl ze zveráče dost hladový, :-( snad to dožene. Kolotoči se stále vyhýbá, i když mu Adélka ukazuje tu úžasnou zábavu, odolává. ;-) Zato mříže okusuje naprosto ukázkově, stejně jako ona. :-0 Moje nervy. ;-)... Dnes si zase vzal krmení z ruky, ale ještě jsem ho nepouštěla po pokoji, to až o víkendu, jsem na to zvědavá.



Když jsme si přinesli domů tu druhou, byla taky hodně malinká, tak se taky pořád snažila několik dní lézt pod bříško samičce, jako by se chtěla napít a později když jsme si pořídili tu třetí, tak se o to taky párkrát pokusila. Oni byli zvyklí na to mlíčko, tak jim to chvíli trvalo, než přišli na to, že se to nedá pít věčně :-) a hlavně ne od cizích samiček. :-)

Neboj se, ty si ho určitě vykrmíš :-), když mu ve zveráči nedali pořádně baštit, :-( kdoví jak se tam k těm zvířatům chovají.

Počkej, jak přijde na to, co je kolotoč za úžasnou věc, tak se tam pak budou cpát oba a běhat spolu :-) vedle sebe, nebo za sebou.

My jsme taky celkem brzo začali pouštět mláďátka po pokoji a byla to sranda je sledovat jak pronásledují tu starší a snaží se vyskočit tam, kde to velkým nedělá problémy a pro malinké to je nepřekonatelná překážka. :-) 



No ve zveráči (aspoň v tomto) mají zvířata rádi, to se nedá říct, ale je to jako dětský domov - najíst dostaneš, ale když by sis chtěla dát nějakou mňamku, nebo byla slabší, tak je to málo. A určitě byl ve stresu.

Taky se mu první den nedařilo vylézt za Aduš nahoru do klece, mám je totiž v terárku 70 x 65 s výškou 40, přes to je pletivo (mřížka) a na té mřížce je klec. Mají to hodně prolejzací, a chvíli mu trvalo, než přišel na to, jak tam vylézt. :-)

Teď jsou spolu v závěsném pelíšku (prodává se pro fretky, ale Adélka hned jak jsem ho pověsila věděla na co to je, máme ho už rok a pořád drží) a potichounku si povídají, jsou to takový zvláštní jemný zvuky, jakoby konejšivý, no to je krásný. Absolutně nelituju, že jsem si ho pořídila. Škoda, že jsem váhala tak dlouho.



Ony jsou bohužel ze zveráče, kde se ke zvířatům nechovají zrovna moc hezky. :-( Já takový naštěstí neznám, ale už jsem občas slyšela, ale jak jsme si koupili tu druhou samičku, tak prodavačka chytala osmáčky za ocas, což jsme ji vytknuli.

U nás to bylo stejné, když jsme si donesli tu druhou a pak třetí, protože my máme klec vysokou 110 cm a tak jim chvíli trvalo, než přišli na to, jak se vyšplhat nahoru ke starší a chudáčci i párkrát spadli až dolů, naštěstí se jim nic nestalo.

Já ten závěsný pelíšek taky měla, ale doma vyrobený a ony ty malinké potvůrky mi v něm skoro vůbec nespaly a jenom ho trhaly, tak jsem jim ho sebrala. Oni nejraději spí na větvích, nechápu jak se udrží, nebo se všichni poskládají na vydlabanou hrubou větev, která je zavěšená navrchu klece.

Máš nějaké fotky? Jestli jo, tak je pošli Alči a ona je tu vyvěsí, její mejlík je napsaný v tématu o fotkách, taky tu už mám ty moje lumpačky ve fotogalerii.


S fotkama to je horší, uvidím až budu mít čas, něco stáhnu.

Ty závěsný pelíšky už máme tři, jsou v nich nalezlé každou noc, ten třetí jsem koupila tento týden, protože potřebuju ten jeden vyprat, tak aby potvory nestrádaly. ;-)

Mám ještě anduláka Kubíčka (a i jiný zvířátka), v říjnu mu bude sedm let a ten bývá hodně puštěný. No a když je puštěná osmačka (malej zatím nebyl), chodí čůrat za tu jeho klec, která je na lednici a když je venku z klece (Kuba), tak mu tam vleze a v pohodě na bidýlko a na druhý, vůbec jí to nedělá problém a žere mu zrní a tyčky. ;-) Potvora. V kleci žádný větve nebo tak nemá, hlodá lehce baráček, ale máme ho rok a stále je dostatečně funkční, nezničila vlastně ještě nic. Sem tam jí dám větvičku, když vedle na zahradě řežou jabloňový větve, ale na lození je nemá. Snad kvůli tomu neumřou, že nemají větve, máme to prostě zařízené jinak. ;) Sehnala jsem hračky pro hlodavce, fakt to vyloženě existuje, je to takový žebřík s menším žebříčkem a takovejma okusovátkama, co jsou na to přidělaný, dost si s tím hrajou (teď už oba) a to taky můžou kousat, ale nejraději koušou mříže u klece! Paka dvě malý. Jdu zkusit pustit malýho, jsem zvědavá, jak ho dostanu zpátky, to bude sranda.



Tak bacha - už to tu běhá. ;o)



Určitě kvůli tomu, že tam nemají větve na lození neumřou ,ale jde o to, že nemají po čem lozit a tím si obrušovat drápky a vlastně i zoubky, aspoň nějakou větev by tam měli mít. My to máme tak ,že je celé vybavení klece udělané z větví, nebo tam máme hrubší větve zešikma, aby po nich mohly lozit. Máme udělané dva můstky z větví a taky tam máme rozpůlené kokosy a ony ho taky okusují a tím si zoubky taky brousí, ale vede u nich ta hrubá vydlabaná větev, která slouží na spaní a taky jako tunel. Ten žebřík, co jsi popisovala, máme taky, různě rozvěšený po kleci.Taky se jim hodně líbí průchozí kokosy, do nich se vždycky schovají, když se třeba něčeho leknou, pak je z jedné strany vidět jen ocásek a z druhé čumáček,vypadá to srandovně. :-) 

My máme korelu, ale ta se s holkami moc nechce kamarádit, ony se na ni vždycky všechny zvědavě vrhnou, tak se jich bojí. :-)

Tak jak dopadlo první pouštění Edíka?



Hele ještě to běhá, dám jim tak dvě hodiny. Netuším čím prošel, ale je úplně jiný, nezná písek na koupání, ten dávám, jen když je Aduš puštěná, protože jinak ho mají zahnojený. Dám pod to starý prostěradlo, který slouží na stříhání vlasů a pod misku s pískem, když jsou puštěný. Běhají tu, Aduš se už klasicky počůrala za ptačí kle,  ;-) on běhá strašně opatrně, když na sebe narazí, potichounku si pokecají a jdou si po svým. Myslím, že až uvidí mrňous, jak se Adélka koupe v tom písku, tak se bude taky rochnit. :-) Psiska jsou mimo, koukají, kde se tu ta druhá myš vzala, chichi, to je sranda. Dala jsem jim ten nový pelíšek a ten starý je ve špíně. Teď běhá on za ní a ona píská, asi mu říká - nelez za mnou! ;-) No jdu je pozorovat, až (snad) je chytnu, písnu.



Andy prosím tě písni mi tu mail, kam mám poslat fotečky, nechce se mi to hledat. Děkuji. ;-)



Taky jim nedávám písek do klece, protože ho používaly jako záchod, tak se vždycky při puštění první vykoupou a pak lítají. :-)

Ta nejmenší se taky začala koupat asi po týdnu, co jsme ji donesli.

Ten mejlík je navratilova.alenka@seznam.cz, ona to tu pak vyvěsí.



Děkuji. Už se koupal! Super, je sice zaostalý, ale chápavý. ;-) Zatím pořád lítají, Adélka chodí na zavolání pro dobrotu a Edík se přidává, to je super.



Uf, jsou zavření. Bylo to celkem v pohodě, ani jsem nečekala, že to bude poprvé tak rychlé. ;-) Nejdříve jsem zavřela Adélku, zavolala jsem ji na pamlsek a tak, aby to viděla, dala do klece a Aduš hup a byla tam (probíhá to tak pokaždé). Tak jsem ji odnesla do terárka a začala jsem na zemi u tý klece doplňovat seno do držáku (koule nerez) a malý to pozoroval a byl zvědavý na to, co tam opadávalo z toho sena, tak jsem tu klec na jedné straně nadzvedla, on tam lehce brouzdal, až se dostal jakoby pod ní a bylo to, jen jsem to doklopila, dala mu mlsání a teď oba bydlí. Leží v tom novém pelíšku, myslím že mají dost, hlavně Edík, což bylo cílem. ;-)



Tak jsem poslala dvě fotečky, jednu Adélky a jednu Edíka, na těch fotkách jsou zhruba ve stejném věku, ale Aduš je větší, byla přímo od miminka naprostý pohodář, v dobrém výživovém stavu, tak to je tím.



Ti malí osmáčci jsou všichni trošku zaostalí, co mám ty tři, tak to všem z počátku trvalo, než přišli na všechny ty skvělé věci. :-)

Já jsem taky naštěstí nikdy neměla problémy je chytit, když byly poprvé puštěné a ta nejmenší je perfektní, bez problému ke mně hned šla a chytnu ji hned napoprvé. :-)

Tu kouli na to seno máme taky, je to super věc, holkám se taky hodně líbí. :-)

Hlavní je, že se Edík rychle zabydlel a jsou z Adélkou perfektní kamarádi :-) a určitě od ní pochytá její zvyklosti.



Já ti zapoměla napsat, že můžeš poslat i fotku tvojí andulky, určitě sis všimla, že tu jsou i jiné zvířata. :-) Taky tu mám fotky naší korely.

Už jsem zvědavá na fotky tvých miláčků :-) a neboj Edík bude taky pohodář a v dobrém vyživovém stavu, teďmá na jídlo klid, když už není ve zveráči.



Ahoj Eliter, děkujeme za fotky tvých osmáčků, až budu na rychlejším internetu, tak Ti je hned vyvěsím, pokusím se je vyvěsit co nejdříve to půjde. ;-)



Alčo, děkuji ti. :-)



Poslala jsem i fotky anduláka Kubíčka, ale v podstatě není na žádné fotce sám, ač jeden, je všude, proto jse focený ve společnosti jiných zvířátek - křečka, psa, osmáka atd. ;-D

Osmáčci jsou neuvěřitelně v pohodě, malý se pořád cpe, kolotoč si zablokovali, je zahrabaný podestýlkou, tak se netočí, ale i to je k něčemu dobré, aspoň si ho Edík okoukne a až bude zase funkční nebude se ho tolik bát. ;-)



Když tam anduláček není sám, tak se to aspoň dá použít do více kategorií zvířátek. :-) Mne se podařilo vyfotit našeho koreláka s osmačkami jen párkrát, protože se jich pořád bojí. :-)

Edík se přece musí pořádně vykrmit, když je hubeňoučký, ať brzo doroste Adélku. :-) Já to znám podle těch mých, ti malí vždycky baštili více, než ti starší. Před chvíli dostali větvičky ze švestky, tak se do toho s chutí pustili. :-)

My máme kolotoč zavěšený ve vzduchu na kleci, tak se jim nezasekává. :-)



Ahoj Eliter, před chvilenkou jsem zveřejnila fotky tvých krásných osmáčků ve fotogalerii, budou úplně na konci fotogalerie. Fotky andulky tam přidám až později.

Měj se hezky a ještě jednou ti děkuji za fotky.



Eliter, krásní osmáčci a mají pěkné bydlení. :-)



Jé, oni už jsou fotky? Tak to je rychlost. ;-)



Ta poslední bílo modrá klec, ta není osmáččí, tam bydlí jen Kuba, má ji celou pro sebe, až na výjimky, kdy mu tam Adélka vlezla. Jejich bydlení moc vidět není, jen ten kousek, kde si Aduš bere krmení z ruky (cca před rokem). Snažila jsem se dnes trochu fotit, ale kdy budou fotečky v pc, ehm. No snad brzy. ;-)



Ahoj Eliter,

ted' máš ve fotogalerii andulek svého Kubíka. ;-) Snažila jsem se je tam dát co nejdříve.

Budu ráda za jakékoliv fotky, co mi pošleš.

Děkuji.



Andy, zkoušela jsem kolotoč taky zavěsit už dříve, ale dělalo to hrozný rachot, mám je cca 1 metr od hlavy, takže jsem ho dala zase dolů.

Andulák je vychovaný drzou Eliškou pinčicí, takže třeba když mu návštěva sahá na klec, tak na ně vrčí. ;-), když zvoní zvonek, tak štěká apod. Je docela drzý, nějak extra se nebojí. Když přišla kamarádka s boxerkou tak on hned za ní (tou boxerkou) a byl děsně důležitý, ta chvíli koukala a pak chňap a byl několik týdnů bez ocasních pér. A myslíš, že ho to nějak poučilo? Příště za ní šel zase. Můžu být ráda, že to přežil. ;-). Bude mu už 7 let. (v říjnu) Proto taky ty jeho výlety ke křečkům, k osmákům, do psích misek, koupe se běžně v psí misce na vodu...

Jo a dnes byli osmáci zase puštění, celé odpoledne a malý Edík byl zvědavý na psí misky (prázdné, jen v prostřední byla voda), tak tu první propátral a do tý druhý vlez a v ní voda. Pískal, byl mimo, povedlo se mi ho chytit (snadno) a rychle jsem ho vytřela do sucha a držela v teple, je v poho. To bude průzkumník. ;-)



Jo tááák, to je bydlení Kubíka, má to v kleci moc hezké, to se ani nedivím, že se tam Adélce líbí. :-) Já si až teď všimla, že je tam i Kubík. :-D Taky moc pěkný. :-)

My máme na kleci přidělaný sololit za tím kolotočem, tlumí to nárazy, tak to není vůbec slyšet a navíc to slouží i jako kryt stěny proti bobkům a osmáčím čůráním. :-)

Edík je teda zvědavý, určitě byl v šoku z té mokré věci. :-).Já raději v blízkosti nemívám žádně nádoby s tekutinami, myslím v blízkosti holek, jinak by tam padaly, protože jsou taky hrozně zvědavé. :-)

U nás spíše utrpí újmu osmačky, protože když se přiblíží k Pepíkovi (naše korela), tak občas schytají klovanec do čumáku. :-D



Ahoj, Adéla se tý misce vyhýbá od doby, co tam taky hupsla, ale to byl jen mžik, namočila si nožky a prdelku. ;-). U nás se nic neodstraňuje, zastávám názor, že vlastní zkušenost je nejlepší učitel, platí to tak i u dětí - maminka řekne nesahej na to, je to horký a dítě si stejně sáhne, takže si myslím, že Edík se misce s vodou bude už také vyhýbat. ;o) Navíc bývají hodně puštěný, včera celý odpoledne a nemůžu chtít po psích holkách aby byly bez vody.

Jinak dělá Edík pokroky, dnes se vozí na kolotoči, ano nahopne nahoru a samospádem se sveze a jde znova. Považuji to za malý pokrok, snad časem pochopí/okouká vhodnější používání kolotoče. ;-)

Dnes jsem je vyfotila ve své ruce oba najednou, stáhnu fotečku a pošlu sem, ;-), ale nechci to tu zahltit sama, to je blbý, tak už se budu v posílání krotit ;-).

Pták Kubík má pro sebe asi největší prostor, klec je fakt obrovská (60dx65vx40š) na jednoho ptáčka, navíc je taky hodně puštěný (kolikrát je stejně zalezlý v tý kleci i když má otevřený dvířka), aspoň má veget. Osmíci mají jen o něco větší prostor než on, možná to časem ještě rozšířím, uvidíme, vedle nich bydlí už starý párek křečíků, tak až nebudou. Tím nechci říct, že už chci aby umřeli, to teda NE! Tak zatím se tu mějte, kouknu sem večer. Pa zoo



To neboj, že to tu sama zahltíš fotkami, protože já tu mám ve fotogalerii už několikrát dané fotky a v korele mám taky fotky jenom já. :-)

My těch zvířat nemáme tolik, pejska vůbec, tak naše holky žádné misky s vodou nemají v dosahu a do klece ke korele nechodí, protože je klec vysoko a nemají tam vůbec přístup. :-) Akorát když je pouštíme, tak zaděláváme veškeré kabely, protože nechci riskovat nějaké pokopání elektrikou. :-)

My jsme klec osmáčků zvětšovali nedávno, tak už to snad ani více nejde, ale pro tři je hodně veliká, :-) ale když jsou puštěné, tak jsou jak urvané z řetězu, běhají jak šílené. :-D Nejraději mají překážkovou dráhu - postel, rádiátor, okno, stůl a pak zase dolů a zase nanovo. :-)



Tý jo, až na okno? To skočí ze země? Adéla se dostane ne lednici a tím pádem i ke Kubovi do klece, pak přes židli na stůl (židle je polstrovaná, tak leze svisle) a na stole se jí náramně líbí a pozoruje okolí. Vydrží tam docela dlouho, taky mi třeba na tom stole ožírá gelovou svíčku. Taky hodně chodí ke mně, protože co kdybych měla něco dobrého jak je zvyklá, ;-) když něco dostane, jde si to schovat za skříňku. Dostanu se za ní celkem dobře s vysavačem, tak mi to nevadí. Taky mi tam leze pinčice Eliška (mám ještě naháčku Terezku) a vyžírá ty osmákem schovaný dobroty. ;-). No a toto okoukává i Edík, tak si taky chodí pro dobroty a já krmím a krmím a krmím, aby byl socializovaný. :o) Na stole ještě nebyl, zatím si toho, že tam leze Adéla nevšiml. Taky si hrajou s psíma hračkama, možná mám i fotku, kouknu a kdyžtak taky pošlu sem. ;-p



Ony právě mají takový okruh, že ze zeme skočí na postel, z postele na radiátor, z něj na to okno a z okna na stůl, a pak šup dolů a tohle kolečko opakují dokola. :-)

Kolikrát se divím, že si při tom skákání nenatlučou, ony totiž skákají ze stola přímo na zem.

Když je pak omrzí toto, tak lozí po mě a nejraději až na hlavu, kde mi ožírají vlasy, nebo mi jen tak sedí na rameni. :-)

Jak tak čtu, tak máš skoro malou zoo. :-D Nám stačí ti tři osmáčci a korela.

Dneska dokonce ta nejmenší vyskočila z postele na závěs, kde se zachytila drápkami a lezla po něm nahoru, ale když se to začlo houpat tak spadla, ještě že na postel, aspoň to bylo do měkkého. :-)



Tak ze stolu mi už taky Adéla skočila, úplně ve mě hrklo, už jsem ji viděla mrtvou nebo škaredě polámanou (co už jsem se o tom načetla!) a ono jí nic nebylo, a není. I tak to ale nevidím ráda.

Jj, mám těch zvířátek trochu víc a bylo jich ještě víc, třeba žáby, nebo křečíci na chov. Ale jak to umírá, už to neobnovuju, toho místa není moc. Taky jsem měla rybku betta splendens - bojovnice pestrá, žila hodně dlouho, byla super a jmenovala se Kapřík (byl to kluk). Taky jsem měla želvy, vodní i suchozemské. No a loni jsem řekla, že Adéla je poslední zvíře k těm všem a mám Edíka, myslím že jsem nenapravitelná. ;-) Ale všem se věnuji a mají 100% péči. S psiskama dělám tanec se psem a agility, takže ani ty si nemůžou stěžovat na nudu.

Odmáččí duo mi tu synchronizovaně chroupá mříže klece, úplně všecko by se ten malej učit nemusel.

Z Edíka bude asi kazisvět, to co Aduš celý rok nenapadlo a sice kousat závěsný pelíšky, tak tenhle moula už u jednoho ukousal ucha, a tak jim ten pelech z jedné strany spadnul. :-( no není blbej? :-)



Ty moje potvůrky jsou takové kaskadérky, naštěstí to nedělají moc často, ale občas se prostě rozhodnou a skočí a mám pocit, že čím jsou menší, tím více je to skákání láká. Ta nejstarší to už nedělá, ale ty dvě jo a ta nejmladší častěji než ta prostřední.

My jsme jednu dobu taky měli malý zvěřinec, ale jak to umíralo,t ak už jsme to taky neobnovovali, ale aspoň jedno zvířátko jsme vždycky měli.

Měli jsme třeba psa, kočku, andulky, morčata a fretku. Teď jenom zůstanem u těch osmáčků a korely, další neplánujeme. :-)Ale oni byli tak ochočeni, že třeba kočka spala v akváriu u morčat, nebo andulky chodili baštit jídlo morčatům. Fretka se s kočkou a psem taky v pohodě snesli, ale jednou nám fretka zakousla andulku, ty si asi do oka nepadly.:-(

Osmáčci vyžadují dost pozornosti, tak by na jiné zvířátka nezbyl čas a korele se taky musíme věnovat.



Přibyly nové fotečky, jestli chceš, tak koukni.

S tím časem to vím, každé zvířátko potřebuje svoje. Ale výhoda je, že papoušek může být puštěný zároveň s osmíky, zároveň mazlím křečky, se zvládnutím problém nemám. Je to moje veliká radost. :-)

Andy, kupuješ na netu potřeby pro osmíky? Kde nejraději? Písni adresu, kouknu taky. Dík.



Super fotky, jsou to krásní lumpíci. :-)

To je pravda, že papoucha a osmíky můžeme pustit dohromady ,ale ten náš korelák si chce vždycky pokecat, tak to jde pak těžko, mluvit s korelákem a blbnout s osmáčkami. :-)

Já přes internet nekupuji papkání, chodím do zverimáku, kde mají přímo pro osmáky krmení :-) a všelijaké volovinky, hračky a různé potřeby jsem taky sehnala ve zverimexu, :-) jim se stejně nejvíce líbí různě spojené větve.



No když já nakupuju ve velkém (cca 1000,-Kč) a ve zverimexu toho zase tak moc nemají. :-( Nakupuji nejvíc v profizoo.cz, mají velký výběr.

Kuba si taky povídá, sedí mi právě na rameni :-) a kecá mi do psaní - říká Kubíčku, Kubíčku, kafíčko? čočku, čočku, kamaráde. Brepta jeden.

Když osmík zapíská, pískne mu na odpověď, pomalu nejde poznat co píská Kuba a co osmíci. :-)

Malý Eda kolotoč ještě nepochopil, stále se točí na a ne v kolotoči :-) hlavně že se nenudí. Blbej, ale můj - to je vtip, určitě blbej není! :o)



Já zas tak ve velkém nenakupuji, ale chvíli to vydrží, jen občas zajdu do zveráče. Náš korelák sice nepíská jak osmáčci, což je možná trochu i štěstí, ale hodně mluví, sice to tu do osmáčku asi nepatří, ale náš Pepík mluví: dobrý den, jak se máš, dej mi pokoj, dej mi pusinku a občas i jiné slova, ale toto mluví nejvíce. :-)

Holky se v kolotoči točí všechny a pěkně se střídají, vůbec nejsou kvůli tomu hádky, už jsem uvažovala, že pořídím ještě jeden, ale asi to nebude třeba. :-)



No co, patří, nepatří, když máme těch zvířat víc, to máme přecházet sem tam?

A v tom netovém obchodě kupuju i granule, víš? Proto se mi vyplatí to koupit naráz a pošta mi to přiveze až domů.

No nám kolotoč taky zatím stačí jeden, Adél běhá uvnitř a Eda z venku :-)

Andy ahoj, jdu spát, ráno vstávám.



Ahoj Eliter, včera večer jsem dala do fotogalerie fotky tvých miláčků, které jsi mi poslala včera. :-) Děkujeme za ně.



Ahojky, dlouho jsem tu nebyla, koukám, že se to tu rozjelo.

Tak co osmáčci, jak to vypadá? Copak dělají?



Eliter: to máš super, že si takhle nakupuješ přes net,j á na to nejsem zvyklá, tak nakupuji tradičně v obchodě. :-D Ono by asi hrozilo, že bych těch peněz utratila více, než je zdrávo. Tak si vezmu určitý obnos a už mě to pak neláká. :-D

Naše holky běhají všechny, ale ta nejmenší někdy nestíhá, tak se jenom drží a jak běhají ty starší, tak se točí dokola. :-D



Ahoj. Tak mám novinku - Edík už BĚHÁ V KOLOTOČI!!! Už to pochopil nebo okoukal, taky běhají oba najednou, to je sranda. :-D



Dnes jsem "operovala" křečíka, je starý a nestíhá si čistit žlázu na bříšku, většinou to stačí otřít převařenou vodou, ale dnes jsem mu vařila řepík, měl to už moc, musíme to hlídat. :-) Asi se mu to moc nelíbilo, ale nikdy mě nekousnul, je to mazlík.



S tím nakupováním na netu problém nemám, postupně si píšu co potřebuju, a pak to objednám, s tím že si dávám rezervu, kdyby se mi něco líbilo. Většinou se přidá i kamarádka, tak se podělíme o poštovné, takže ušetříme dost, protože na netu je to levnější a když toho bereme víc a ještě jsme dvě, tak už je to super. ;-) Zkus se taky domluvit s kámoškou.

Ale dřív jsem nakupovala taky normálně a někdy když nic velkýho nepotřebuju, jen třeba jednu věc, tak jdu taky do obchodu - zveráku. Tak jsem taky narazila na Edíka. Mám ho přesně týden a udělal pokroky. Dělá mi jen a jen radost. :-)

 



Edík dělá pokroky, já se taky vždycky nasměju, když běhají dvě v kolotoči, teď jenom čekám, až se tam vmáčknou všechny tři a budou chtít běhat najednou. :-D Když běhají dvě, tak se to dá ještě sladit, ale ve trojce to půjde asi těžko. :-D

Já jsem zrovna zjistila, že mi taky pomalu ubývají zásoby, tak budu muset někdy skočit do zveráče.

No jo, já zapoměla, že nakupuješ pro malou Zoo, to se to pak vyplatí kupovat přes net. :-D

Co všechno kupuješ pro osmáčky, ať se můžu inspirovat. :-) Máš nějakou oblíbenou směsku?



Myslím, že to všechno budeš znát, nejspíš to kupuješ taky. :-)

Ráda kupuju XtraVital přímo pro osmíky a to jak superpremium tak premium, jeden má obal do fialova a druhý do zelena, :-) to jim míchám, k tomu beru od Vitakraftu Hauptfutter degus, to je kompletní zase pro osmíky, ale spíš průměr a míchám to do toho superpremiového, :-) v přírodě taky nemají all inclusive. Ale XtraVital vede. No nesmí nám chybět seno, nejlépe nějaké lepší. Tyčinky kupuju zeleninové. K tomu beru podestýlku - kukuřičnou jemnou, tu i pro křečky, ten xtravital taky pro křečky, tyčinky pro křečky, minulý týden mi přišel balík skoro za 2000,-Kč, protože jsem tam měla i granule pro holky. Pro osmínky se snažím kupovat to lepší - nejlepší s ohledem na jejich zdraví (že nesmí cukry atd..).. Beru i několikery bombónky, ty hlavně pro křečky, ale osmíci taky sem tam dostanou. Taky různý vojtěškový cosi, nebo něco co jim dá trochu námahu při kousání, vitaminovou kostku, ta je taky na zuby :-) uf, už nevím. Ale je to běžný sortiment, nic neobvyklého. ;-)



Ty toho teda kupuješ, já jim dávám směsku přímo pro osmáky Darwin extra light, vojtěškové něco taky kupuji :-) minerální kameny. Jinak seno máme domácí a jako podestýlku hobliny, kterých máme strašně moc (taky domácí), takže já toho zase tolik nepotřebuji kupovat. Pro koreláka kupuji taky ve zveráči. Ty tyčinky jim kupuji jen občas a taky ty zeleninové. A teď v létě mají převážně přírodní stravu. :-)



No já to míchám, jak se mi chce, a podle toho co zrovna máme. :-) Taky nosím každý den něco z přírody, to se ví. Seno musím kupovat, ale ač alergik, mám přehled - musím si čichnout a vybírám voňavé (ne ovoněné!) nesmí to smrdět. Protože zahradu nemáme. V sezóně jsem zkoušela i lesní plody, jen málo já vím, třeba borůvky, ostružiny, šípky. Psí holky vždy koukají co to těm "myším" nesu, aby na ně zbylo (jsou taky na ovoce a zeleninu). Jo a ty XtraVitaly jsou taky light. :-)



Já jim taky občas zkouším dávat jen malinký kousíček ovoce, ale mě to nemusí trápit, ony totiž ho vůbec nechtějí, tak je to možná dobře. :-) Já jim dám občas trošičku ovesných vloček, po tom se můžou přímo utlouct. :-) a nebo celý ořech. Ten si musí samy rozlousknout, aby se k němu dostaly.Ten taky dávám minimálně, ale občas jim musíme dopřát přece taky nějakou radost, aby to nebylo jen dietní jídlo. :-)



Jj, ořech přinesu sem tam čerstvý z vycházky (na podzim, lískový), a jakou má Aduš radost. Letos to čeká i Edíka. A když mi Adéla leze do klece ke Kubovi, taky tam ledacos ochutná :-). Vločky jsem samotný nezkoušela, ale vím, že jsou v těch směsích. A ta gelová svíčka co mi Adéla sem tam ožírá taky asi dietní (natož vhodná) nebude. :-/



Já dávam vlašský ořech a ten se jim pořád kutálí a ony za ním běhají ve snaze ho rozlousknout, :-D aspoň u toho mají i pochyb, když je to pro ně nezdravé. :-) Jo a gelovou svíčku jsem teda ještě nezkoušela. :-D 



Mým záměrem to také nebylo, ale ta pipka Adéla jak leze na stůl, tak tam byla uprostřed stolu, jakože na ozdobu, no a Aduš ochutnala. A ne jednou. :-D Třeba je to dobré na kožíšek, hele, co my víme? ;)



Tak to máš pravdu :-D, třeba je fakt dobrá na srst, ale raději to zjišťovat nebudu. :-D

Ony jak běhají po pokoji, tak každou chvíli něco přežvykují a já pořád za nimi běhám a zjíšťuji obsah co mají v čumáčku. :-D



Hm, třeba psí granule. :-) Tu svíčku už taky dávám pryč, když běhají :-) jen co jsem na to přišla. Ještě jsem ji nezapálila, byla drahá, mám ji spíš na ozdobu a osmák mi ji sežere, ne? :-D



Když ji máš na ozdobu, tak ti ji ještě víc přikrášlila svými zoubky, ty teda vůbec nemáš pochopení pro osmáčí umění. :-D



Na tom něco bude. :-)



Dneska jsou holky trošku líné, asi to bude tím horkem, nevím, jak jinde ale nám tu slunko pere ještě teď, tak máme v bytě veliké horko, protože jsme v podkroví. Tak holky spíš polehávají a ani dneska moc neběhají v kolotoči, ale když jsem se přiblížila s jídlem, tak okamžitě ožily. :-D

Dneska jsem zjistila, že okousaly obložení kolem střešního okna, ony se potvůrky postavily na zadní, pořádně se natáhly a ze skříňky na to dosáhly a kousek ohlodaly potvůrky jedny.



Ahoj. U nás právě prší a bouří, je to úleva, lehce se i ochladilo :-) super.

Přišla jsem domů až v půl sedmý, těsně před bouřkou a osmíci mě vítali jako normálně, ale co dělali do tý doby nevím. Třeba taky spali. Máme byt na jih, takže taky super výheň!

Dneska je pouštět nebudu, sem tam jim to neuškodí. Jsem utahaná a jdu brzy spát. :-)

Jou přidaný fotky s tím cherry rajčetem, tak jestli chceš, koukni. :-)



Taky se mi občas stane, že mi to nevyjde je pustit a ony jsou pak druhý den jak urvané z řetězu. :-D

Už jsem si předtím všimla, že tam jsou obrázky s rajčátkem, jsou super. :-)

Taky nafotím nějaké nové fotky a pošlu je, teda jestli se mi je podaří zachytit v té jejich osmáčí rychlosti. :-D



Ahojky, tak sestra když je nemocná, tak našeho osmáčka taky nepouští, aby to od ní nedostal.



Ahoj,

osmíci žádnou újmu neutrpěli a to nebyli puštění ani včera.

Dnes už tu pobíhají, jsou v klidu, chodí si pro pamlsek, pohoda. ;-) Malý Edík je k nepoznání, otrkal se a začíná se ukazovat jeho povaha. Asi to bude nenechavý diblík, tak trochu ničitel, uvidíme. ;-) V kolotoči běhá už furt, skoro z něj nevyleze, Adélka se může točit jen tak, že si vleze k němu, nebo se pohádají. Tak nevím, ale spíš než druhou misku na papání, budu asi muset pořídit druhý kolotoč. ;-D



Ahojky,

oni ti malí osmáčci se většinou strašně rychle otrkávají. Naše nejmenší Fifi se zpočátku pořád schovávala, jak se jen někdo pohnul a teď když jdu ke kleci, tak je u vrátek jako první a když je otevřu, tak z nich vystřelí tryskovou rychlostí. :-) Okamžitě se spustí dolů po pletivu nebo mezi radiátorek a skříňkou, kde je mezera a prchá pryč. To ji vždycky musím rychle chytat, protože máme klec v kuchyni a kdyby někde zalezla, tak by to nebylo moc dobré. :-) Zrovna dneska se ji podařilo takhle zdrhnout šestkrát, vždycky dělala jako že nic a jak jsem se jen trošku otočila jinam, tak byla fuč,potvůrka jedna:-)

Na ruku vlezou v pohodě všechny, ale samozřejmě malá potvůrka po mě sleze dolů a rychle pryč. :-D

Nám pro tři holky stačí ten jeden kolotoč, vůbec se o něj nehádají a vždycky se pěkně vystřidají. :-) Bitky jsou u nás jen kvůli tomu jídlu.



No třeba to s tím jídlem taky přijde, ale zatím to vypadá na druhý kolotoč, aby se dostalo i na Adélku.

Zase třeba Aduš mu bere krmení co dostane z ruky - on si to bere tak něžňounce a jen co to má v pusině, tak mu to zkouší vzít. Někdy se jí to i povede, to pak letí dolů, zahrabat kořist. Ale on jí to zase vyhrabává, no je s nima sranda.



S tím zahrabáváním to je u nás stejné, nejmenší si sice papkání nezahrabává, ona ho raději sní zalezlá v kokosáku, ale ty dvě starší jo. Převážně ta prostřední si to zahrabe a když ta nejstarší si zbaští svoje, tak jde vyhrabat její a ona je pak bez pamlsku. :). Někdy ta, co si sní svůj pamlsek jako první,tak nahání ty druhé dvě a chce si něco ukořistit.



Ahoj, tak dnes jsem trávila celý den hlodavci. ;-)

Potřebovali už důkladně vyčistit, tak jsem na to vlítla, taky jsem si je mazlila, tak se mi to čištění protáhlo. :-D

Teď to mají krásně sterilní, skla neopatlané, kdyby to tak chtělo, co nejdýl vydržet! Hlavně u křečků to je během pár dní nanovo.

Při hraní si s osmíkama vzniklo i pár fotek, poslala jsem je, brzy budou k nakouknutí. Ale nic nového, jen osmíci, osmíci, osmíci, osmíci, osmíci. ;-D



Teda, tak to ti závidim. Já sice osmáky degu doma nemám. Mám doma akvárium a taky se mi nechce čistit - musím se k tomu dokopat. Navíc jsem dnes vylovil jednu mrtvou rybičku. :(



Admin: Jak to, že doma nechováš tak úžasná zvířatka, jako jsou osmácči, já co se o nich dozvěděla, tak už nechci jiné zvířátko než osmáky. :-)

Já když se pustím do úklidu klece, tak mi to taky zabere hodně času, než to všechno vymetu a vymyju. A nejhorší je, že když tam dám ty moje lumpačky ,tak začnou tak blbnout, jako by si to schválně chtěly zase hned zaneřádit, potvůrky podivné. :-D Schválně lítají a hrabají, že hobliny lítají vzduchem a to jako holky by měly být čistotné. :-D



Třeba už byla stará. :-(

Měla jsem betu splendens - bojovnici pestrou, byl to kluk Kapřík. Umřel mi v pěti letech, poslední rok plaval nakřivo a jakoby ztratil barvy, ale jedl. Akvaristice zasvěcené návštěvy nemohly věřit, že furt žije, :-) protože se dožívají 2 až 3 let.

Ale co bylo na čištění mega náročné, byly vodní želvy! Čím větší byly, tím náročnější bylo čištění, fakt! Pak jsem měla ještě akvarijní žabky, ty byly v pohodě.

Tím jsem s akvaristikou skončila. :-) Žabky dožily a není prostor.

A k tomu čištění - podestýlku jsem doma měla 14 dní. A až dnes jsem se do toho pustila. Ale jsem moc ráda, že je hotovo! Doufám, že to ty potvory aspoň ocení. ;-D



Jo, mám doma tak málo místa, že se sem žádné jiné zvířátko nevejde. :( Brzo snad bude lépe.

To čistění, to je děs a děs. U mě to akvárium dost trpí a chuděry ryby. Popravdě, už jsou dost staré a také trochu přesluhují. Asi jako tvá bojovnice, jinak 5 let, to je opravdu hodně.

Však Aja vám napíše, co se ji stalo při čištění krunýře želv. ;) Chudák holka.



Akvaristika mě nikdy moc nebrala, tak se do diskuze zapojit nemůžu. My jsme spíše měli ty hlodavce nebo opeřence. :-D

Teď to na plné čáře vyhráli osmáci. :-) Taky jsem vždycky ráda, že je klec vyčištěná a je na chvíli pokoj, ale holky si to hned podle svého upraví. :-D



Tak to mě zase více vyhovují ty rybičky. Jedno se přiznat musí, jsou dosti nenáročné. Teda, nenáročné, když člověk nechce být super chovatel s úžasným akvárkem. Nevadí jim být třeba 5 dní bez jídla. To by se osmákům a jiným hlodavcům nelíbilo. :)

Občas si ale připadám, že to trochu přeháníme. Loni jsme byli na dovolené a táhli jsme sebou akvárium s vodními želvami. Pro všechny okolo to byla parádní atrakce, pozorovat stěhování želv. Jo zlatý rybičky, ty vydrží o hladu doma. :)

Jak to děláte vy, když vyrazíte na delší dobu mimo domov?



Když razím pryč (na psí tábor tance se psem, který je týden 1x za rok), tak pták jede ke kamarádce, osmíci taky a křečci vydrží ten týden doma v pohodě. Vodu už mají sice lehce hnusnou, ale v přírodě by byli šťastný za louži s pulcem, tak to prostě jednou za rok vydrží. ;-) Po příjezdu je hned opečovávám, většinou je probudím, evidentně netrpí, nebo posledně jsem koukala, kde jsou, a našla křečici akorát při porodu. Sameček ji asistoval, byli spolu. Lidi by si měli vzít příklad. :-) No a teď na mě pošlete Kubišovou.



Nebýt známých, co bychom dělali. :) Co si myslíš o agenturach, jenž se zabývají hlídáním domácích mazlíčků? Podle mě to je fajn, jenom bych se bál toho. jak se o něho starají.



Tak tyto agentury neznám. Ani nevím, že něco takového je. Vím jen, že se snad dá sehnat někdo třeba na venčení psů, ale to jen ve větších městech.  A upřímně, asi bych musela být ve veliké nouzi, abych psa někomu takto svěřila! Máš s hlídáním zvěře vlastní poznatky?

Jednou jsem musela do nemocnice, kamarádka (dost stará) dostala instrukce, jak se starat tehdy o drápatky (akva žabky). Jojojo, všechno chápala, tak jsem odjela. Ještě že jsem v nemocnici byla jen tři dny místo tří týdnů, protože ta pipka, že to tak musím napsat, si asi řekla, co já bych tam chodila obden, dám jim toho víc a budu chodit jednou týdně. Tobě, akvaristovi, asi nemusím vysvětlovat, co se s tou vodou stalo, že? Dnes se tomu smějeme, ale tehdy bych jí jednu pleskla. Když jsem přijela, ten třetí den, žabky z vody měly smrdutý gel, chudinky. Hned jsem je vyčistila, a pak ještě dlouho žily, snad spokojeně. ;-)

Jinak má moje poklady (zvěř) jen jedna moje kamarádka, a tu nemít. Sama má dost zvěře a když něco nezná, raději se zeptá. Je prostě jednička!



Štěstí, že jsi přišla dříve! To by pro ty chudinky bylo lepší je nenakrmit, než je nechat ve zkažené vodě, spíš smrduté kaši.

Já tohle zažil jednou. Na Silvestra měl doma brácha pozvané kamarády. Nejenom že nazvraceli do gauče, ale vysypali velkou pixlu krmení do akvária. Stačilo by pár hodin a bylo by po chudinkách rybičkách. :(

K tomu hlídání, někde jsem o tom četl a popravdě nevím. Možná bych to zkusil, nemít nikoho jiného.



Přesně, raději nenaktmit. A brácha má bezva kamarády. :-/

Odebírám SVĚT PSŮ a PSÍ KUSY, tam jsem četla právě o hlídání těch psů. Ale týkalo se to snad Ostravy, nebo už nevím. :-) Asi v nouzi, ale fakt velký nouzi, bych se zkusila po někom poohlédnout, ale zatím, díky kámošce, nebyl důvod.

U psů a koček taky fungujou psí hotely, vím o jednom kočičím, prý jsou ty zvířata v pohodě a když si pro ně přijede páníček, tak dělají jako že nic. Třeba je to pro ně taky dovolená, jen my lidi si to neumíme představit - teda já určo ne!

A dát do takového kočičího hotýlku i křečky a osmáčky. ;-) To byl vtip.

Jiná kamarádka má hady, korálovky a když měli moji křečci mimina, tak žebrala o holátko, ale měla smůlu! ;-)



Nevím, jak se k vám do debaty připojit. :-( Nikdy jsem nějak nemusela řešit, co se zvířaty, když někde jedu, protože moje mamča je stejný šílenec do zvířat, tak v pohodě pohlídá. :-)

Každé zvíře, které kdy měla, byly to převážně kočky, tak měly čestné místo u ní v posteli a taky svoje místo na gauči, kde nikdo jiný nesměl sednout. :-D



Ahoj Andy, neboj, vrátím se v debatě o osmácích. ;-)

Teď dostali kousek rajčátka, každý svůj kousek, ale malý Edík se nechal krmit od Adélky. To je hrozný žebrák. Aduš kupodivu neprotestovala, za odměnu si pak zhltla ten jeho díl rajčete. Nebo někam schovala, nevšimla jsem si.



Já tak závidím těm, co jim jejich osmáčci baští čerstvá rajčátka,ty moje potvůrky si jich ani nevšimnou. :-(

To muselo být krásné, jak Aduš krmila Edíka. :-) Když byla Fifi ještě malinká (už má skoro tři měsíce) tak ji starší holky dovolily všechno, přenechávaly ji svoje jídlo, ale nekrmily ji. Teď když už je celkem velká, tak se s ní už nechtějí dělit a musí si vybojovat sama svůj podíl bašty. Ale v tom si vede perfektně, i když je nejmladší. :-)



Pro Eliter: Teda to bych ji hnal. Dát hadovi čerstvě narozené holátka!



Já bych to taky nezvládla, ale ti hadi byli ještě mimina, čím myslíš, že je krmili?

Měli myšky, které se množí a množí a množí a háďata měla co jíst. A to je ještě mezi chovateli hadů taková vychytávka, která netuším, jestli je úplně vhodná, možná by někdo mamítl něco o týrání, to nechám na posouzení každému, ale ta vychytávka: Ty malá myší holátka či čehokoliv se dají do mrazáku a když se ten had jde krmit, tak se lehce promnou mezi prsty a ten had je sní, protože je to je jako čerstvé. Byla jsem v šoku. Vím, že to dělá víc "hadistů". A teď babo raď, my to tu opečováváme a někde to žerou.

Možná je to o koloběhu života, had se prostě pampelišek nenažere. Ale domů mi nesmí (i když v ruce ho mám ráda).

Když jsem měla vodní želvy (Jáju a Páju), na přilepšenou jsem jim chovala akvarijní šneky. Koukala jsem, jak přibývají vajíčka, jak se mění v pidi šnečíčky, až ke stádiu, kdy jsem ty největší vzala a želvy si pochutnaly.

Dneska píšu nějak depresivně, musím se polepšit. ;-)



Andy, když on Edík Adélce vleze až do pusy, nějak nemá na výběr a krmí. V tu chvíli vypadal fakt jak žebrák! Ale odměna pro Aduš byla sladká, myslím ten druhý kus rajčete. ;-)

Je fakt nějak nezralý.

Rajče měl poprvé v životě, nejdřív váhal, ode mě si ho nevzal, ale když viděl Adélu, jak se cpe, šel se rychle cpát k ní. Aby mu něco neuteklo.



To máš super, on se to aspoň naučí od Aduš, ale ty moje lumpačky se to nemají od koho naučit, protože to nejí ani jedna. Jedině že bych si k ním vlezla já a jedla to před nimi, :-D ale ani tak bych nezaručovala úspěch.

Dneska Fifi vlezla na radiátor a chtěla se mezi ním a stěnou spustit dolů na zem, ale asi uprostřed se zasekla, já se bála, že ani nevyleze, ale nakonec svými silami se ji podařilo vyškrábat zase nahoru. :-)Ale chvílemi to vypadalo, že budeme muset odmontovat radiátor. :-D



Koukám, že dnešek (no vlastně už včerejšek) byl pro osmíky kritický. ;-)

Když jsem přišla večer domů, slyšela jsem pískat Adélku, ale nejdřív mi nic netrklo. Až po chvilce jsem si uvědomila, že se ten pískot ozývá za lednicí! Ta potvora zdrhla, což se jí povedlo naposled před rokem, v době kdy jsem ještě neměla tušení, co osmíci dokážou a srovnávala je spíš s křečkama.

A pískala šíleně, měla jsem strach, že jak skočila, (musela se dostat dolů z terárka při útěku) něco si zlomila. Docela i trvalo než přišla na pamlsek, byla vyplašená. Dostala bombónek borůvku, moc jí to nedávám, ale toto byla výjimečná situace. Přišla, dala jsem ji po podrbání zpátky do domečku a ona jedla, pila, měla asi dost. Co je na tom všem nejdivnější, je to, že Eduard neutekl. Zůstal v terárku a běhal v kolotoči. Možná je to tím kolotočem, protože je na něm drogově závislý. ;-D

Celý večer je klid, chrápou v pelíšku. Edík je vyblblý z kolotoče a Adéla vstřebává útěk a šok z hladu.



Asi se Aduš trošku sama vytrestala, tak možná už ji to útěkářství přejde, ale Fifi na to svoje zaseknutí mezi radiátorek brzo zapoměla a už zase měla chuť tímto způsobem prchnout.

Edík byl chytřejší, když zůstal v bezpečí klece u bašty. :-) Pro něj je asi ten kolotoč ještě hodně zajímavý. Za to moje holky už to kolotočování tak nebere.



Ahoj.

A to jsem dodatečně objevila škody - Adéla potvora mi ožrala ovladač k televizi! Teda ne celý, jen 3 ťuplíky, vypadá to teď fakt super. A myslím, že by klidně zdrhla zase, ona to asi neřeší, na vše zlé zapomenuto, jen kdyby byla příležitos.t ;-) Taky mi zmizel krém na ruce, balíček papírových kapesníků a korálky na krk. Nemusela jsem hledat moc dlouho, měla to na svém oblíbeném místě, kam podobně nakradené věci schovává, a to za skříňkami. Ten krém na ruce (Neutrogena) má 50 gramů + tuba, evidentně žádná váha pro osmáčka. Papírový kapesníky byly rozcupovaný a z nich hnízdo (ale až za ledničkou!) a korálky jsem ani nečekala že budou vcelku (jsou na vlasci navlečený) ale Adéla překvapila, nic jim není. Co na igelitový obal od kapesníků, nebo ťuplíky z ovladače její žaludek a střeva nevím, nejspíš nic, aspoň zatím. Že dostala JMEN, je asi jasný, ale to tu psát nemůžu.

Edíkovi jsem namazala kolotoč, už vrzal a šlo mi to na mozek, Adélce jsem ho tak často mazat nemusela. ;-) Jak byl zaostalý ještě nedávno, co? Jdu jim teď trochu pouklidit bydlení, čistím jednou za měsíc a to sakum prdum, jednou týdně jim to jen tak trochu proberu a doplním či odeberu.



Osmáčci jsou prostě nepoučitelní, jedno se něco stane a podruhé to udělají zase. :-) Ty moje dračice naštěstí nemůžou zrdhout, protože to mám dost zajištěnou tu klec, jinak by v kleci nezůstala ani jedna a to by byly mnohem větší škody než od Aduš.

Ale jinak máme náznaky zůbu skoro po celém bytě, protože když jsou puštěné, tak to nejde uhlídat.

Nám ten kolotoč taky každou chvíli vrže a to jsme zkoušeli kde co a vždycky to pomohlo jen na chvíli a později se zase rozvrzl, někdy to vrzání je k nesnesení. :-(

Já jim klec kompletně vymetla a vyměnila včera, čistím asi každé dva nanejvýš tři týdny, jsou tři tak je to rychleji zaneřáděné, ale zametat a trochu tam poklidit snad co druhý den, ony jsou čuníci. :-)

Už jsou nové fotky ve fotogalerii, tak se můžeš kouknout.

Taky jsem jim zkoušela do klece dávat papírové kapesníky, ale je to moc nebere, ani ty ruličky od toaleťáku moc nelikvidují.



Fotečky jsem viděla, jsou pěkné. Musím si pořídit digi foťák, fotím jen mobilem a to je znát. Už mám vybrané dva modely, jen se rozhodnout. :-)

Papírové kapesníky mi Adéla krade když je puštěná a to v obrovském množství. Pokud objeví posmrkaný tak ty taky, musím hodně dávat pozor, kde co mám. ;-) Teď jak utekla, šlohla celý zavřený balíček a rozdělala ho na pidi kousky a z nich to hnízdo. Muselo jí to dát hodně práce a já to vyhodím. Jinak do terárka jim dávám taky buď kapesníky nebo neparfémovaný toaleťák, dají si ho do jednoho rohu a chodí tam čurat. Taky ho mají v domečkách a když jim je zima, vytahají ho z těch domků a jsou tím přikrytí (hlavně ráno, protože mám ráda na spaní chladno a asi jim je někdy zima). Dávám to i křečkům, mám to vyzkoušené a připadá mi to nejefektivnější, protože když to znečistí, je lehká výměna za čisté. U nás zůstává celkem čisté i sklo terárka, nepatlají to, čekala jsem to horší. Křečci jsou mnohem horší.

Edík se opět nechal několikrát během dne krmit, žebrák jeden. ;-)

Teď běha v kolotoči, Adélka okusuje nový blok na okus, dává mu zabrat. Jsem zvědavá, jak dlouho ten blok vydrží. ;-)



Já teda nevím, co to mám za divné osmáčky, ale oni si nikdy papírové kapesníky nerozškubou, natož aby si to nanosily do domečku nebo v nich spaly. :-( Ony to nanejvýš vytáhnou do vrchní části klece a to se jim většinou povede vcelku, a pak už si ho nevšímají.

Já jim nedávno koupila minerální kámen v podobě banánu, tak se u toho nejprve všechny porvaly a teď je v kleci opět bez povšimnutí.

Já se teda ani nedivím Edíkovi, že se nechává krmit,o n je jako každý chlap, rád se nechává opečovávat. :-D V tom jsou skoro všichni chlapi stejní. :-)



Ahoj, fakt si z kapesníků ustelou. Hnízdo sice není tak dokonalé jako u křečků, ale myslím, že se to dá pořád hnízdem nazvat. Třeba to Aduš okoukala od křečíků, :-D co já vím. Uvidím až budou miminka, v čem je budou odchovávat. Edík opět překvapil, mám puštěnýho Kubíka (andulák) a sedí osmíkům na horní kleci. Eda na něj byl děsně zvědavý, tak dostal klovanec do nosu až kvíknul. :-(. Teď ho ale andulák normálně krmí! Přes horní mřížky, mu "blije" tu svoji kaši do tlamky. :-/ Tak nevím, jestli není Edík nějaký retardovaný.



No a ty moje si nestaví hnízdo ani takové,j sou to lumpačky. Zajímavé. že nejraději spí na té tvrdé kládě.

Poslední tři dny je nejstarší osmačka trochu nervozní, když se k ní některá z těch dvou přiblíží, tak po nich piští, jedině když chce ona, tak si k nim lehne, asi to bude počasím. :-)

Taky jsem jim trochu ubrala jídla, protože se mi zdá, že všechny trochu ztloustly, tak dostávájí jen salátek, travičku a seno a směsi jen trošičku.

Náš korelák taky občas obdarovává holky klovancem do nosu, :-D jen od něj to je asi trochu bolestivější, protože přece jen je oproti andulce dost větší :-) i ten zobák má silnější. :-)

A nedělej z chudáka Edíka retardovaného, on si akorát dokázal všechny otočit kolem prstu, :-D to umí málokdo. :-)

Ale ty budoucí miminka ti trochu závidím. :-) Já jsem sice nechtěla mít samičku a samečka,a le jednou bych si to chtěla zkusit, aby některá měla miminka. :-)



Ahoj,

tak můj osmáček si tedy pokaždé udělá hnízdečko, když mu dám papírový kapesníček, pokaždé si pak do něj lehne a spinká na něm.

Ten náš osmáček snad nikdy netrpěl tím, že by měl nadváhu, žere totiž jen jeden typ papání a jiný druh nechce žrát, takže když mu koupíme jiné, které mu nejede, tak vyžere co mu chutná a zbytek nechá. A pak samozřejmě chudák hubne.

Já se těším, až budu bydlet ve svém a budu si moci pořídit klec s dvěma osmačkama. ;-)



Ahoj, no a já do toho díky Edovi spadla rovnou - do těch miminek. Ale mají ještě čas. Paní, co od ní mám Adélku říkala, že jim dost dlouho trvá než mladý mají, prý klidně i rok. Hodně se na to těším a trochu mám i obavu, co s malými. Ale to sem písnu a třeba si je tu rozeberete. (třeba admin ještě nemá osmíky ;-D) Dneska Edíka Kuba docela trápil, už rozeznám, kdy osmák pláče, je to úplně něco jinýho než běžný nebo méně běžný pískání. Adéla kouše právě mříže a to 2,5 hodiny běhali po bytě. Asi málo. Seno jsem dnes doplňovala, ale máme jen kupovaný, co, to stačí. Oba spinkají vždy v těch závěsných pelíškách, ještě jsem je neviděla spát jinde. Asi se dost přizpůsobí tomu, co mají k dispozici.. Adélka před Edou zahrabává misku s jídlem, ale on jí to vždycky vyhrabe, ují co chce a nechá to odhrabaný, jako by jí provokoval. ;-) Adélka to pak letí zase zahrabat, to nemá chybu. ;D. Zatím se mi ale u misky neperou. Jsou to zlatíčka. To máš pravdu, andulák a korela je rozdíl, moji osmíci můžou být leda rádi, že máme anduláka. Vlastně jen Edík, Adélka s Kubou normálně vychází, leze mu i do klece, nikdy jsem neviděla Kubu, že by ji štípal.. Taky ji nekrmil. Edík mu zatím do klece nechodí.


Ahoj, tak já myslím Eliter, že není kam spěchat. Mláďátka jsou pak ale hrozně roztomilá.

Zrovna včera jsem byla ve zverimexu, odkud máme našeho lumpíka, tak jsem u nich vydržela asi 5 minut stát. Měli tam tedy pěkné stádečko, tak 8 starších osmáčků s 4 malými osmáky, odhaduji tak měsíc a půl staří.

Sestře se tvoje závěsné spinkání moc líbilo, my máme bohužel menší klec, tak mu tam takové nemůžeme dát, ale věřím, že by se mu moc líbilo a spinkal by v tom také.



A ty moje nevděčnice v tom spát nechtějí. :-(



Ahoj, Alčo já nespěchám, jak to pak jednou s mladými začne. :-/ Je to jen na nich. Adélka je už asi "zralá", Eda rozhodně ne, ale kecat jim do toho nebudu. ;-)

Ten závěsný pelíšek jsem koupila, když jsem měla Adélku asi 2 až 3 dny, během pár vteřin věděla, co s ním, fakt. Jako by to bylo to jediný, co jí k pobytu u nás chybělo. ;-) Přitom z prvního domova to neznala. Ani to nikdy neničila, ona trubka kouše jen mříže, jsem ráda že neničí pelech, ale kdyby to kousání mříží nebylo tak slyšet. Eda si s pelechem taky hned poradil, ale mohl to okoukat. A ten už má zoubky nenechavější. Líbilo by se v tom i křečkům, když čistím, mám osmíčky puštěný a křečky v tý horní kleci od osmíků, kterou položím na zem (tak se dostanu do obou terárek a můžu je dobře vymýt). A křečci si tam hned hupnou a za tu dobu co čistím si to normálně zabydlí. Natahají tam i mladý (čistím před narozením a až tak 7 až 10 dní po narození, aby měli klid, zasahuju minimálně, ale čistit se musí, že). Pak ty pelechy stejně sundám, vyměním za čisté a vyperu, tak to osmákům nevadí, že tam měli vetřelce. :-). Myslím, že až budou mít osmáci mladý, prostě přidám další závěsný pelech a budou odchovávat tam.



Zkusím taky doma vyrobit nějaký ten závěsný pelíšek, jestli se holky neumoudřily. Třeba se jim to zalíbí a taky v něm budou spát. Pokud jo, tak bych jim nějaký koupila, ale to až budu jistě vědět, že to používají na spaní a ne na čůrání a okusování. :-)

Mříže holky naštěstí nekoušou, ale jednu dobu to jedna dělala, a pak měla od toho odřený čumák, už ji to zarostlo a možná se poučila, že se to nedělá. :-)

Starší dvě holky začínají být poslední dobou hodně mazlivé, tak toho využívám a každou chvíli si je vezmu na pomazlení, jsou sladké. :-) Nejmladší třeštidlo je tak divoké, že nevydrží chvíli v klidu, natož aby se pomazlila. :-)



Ahoj, trochu delší jsem tu nebyla. ;-)

Tak co Andy, zkusila jsi ten pelíšek? Co na něj osmačice?

U nás nic nového, Edík krásně roste, už to není to ustrašené mimino ze zverimexu, je to milý sebevědomý osmák. S Adélkou jsou stále v pohodě, myslím, že je Adélka ráda, že ho má. Když je zavolám na pamlsek, přiběhnou oba, Edík klidně Adélku odstrčí a vezme si pamlsek první, ona jen tak kouká, co si to ten "smrad" dovolil. ;-)

Předevčírem měli každý jednu malinu, nejdřív koukali, (Aduš to zná, Eda ji měl poprvé) a pak rychlostí blesku snědli a chtěli ještě - ale smůla, sladké ovoce je na příděl.

Včera jsem jim dala každému kousek jahody, dnes nic. Dochází ná m sušená mrkev, chjo, budu muset nakrájet, nasušit.

O víkendu jsem měla pistáciové oříšky a ti dva když byli puštění, se z nich mohli zbláznit! Nehli se ode mě na krok, okupovali mi misku s ořechama, no závisláci. ;-) Když jsem později potřebovala, aby zalezli do klece, (ohlásila se návštěva) tak jsem dala každému jeden pistáciový ořech, ať si taky dají (vybrala jsem ty který mi nešly otevřít, ať jim to dá trochu práci, nic není zadarmo!). Byli s tím úžasný.



Ahojky, tak konečně jsem se sem dostala, nešel nám skoro čtyři dny internet, no hrůza. :-(

Zkoušela jsem ten pelíšek, ale prozatím to moc velký úspěch nemělo, třeba holky příjdou na to, že se v tom spí lépe, než na té tvrdé kládě. :-)

Já jsem si už taky říkala, jak ti osmáčci rychle rostou, nejmenší Fifi už skoro velikostně dohnala starší holky, je to škoda, protože když jsou malincí, tak jsou hodně roztomilí. :-D

Ty se aspoň dočkáš svojích osmáčích mimísků:-)

Mne taky dochází sušená zelenina a to jsem měla několik velkých plechovek a zjistila jsem, že dobírám poslední a to jsem si myslela, že mám zásobu na hodně dlouho, což byl omyl. :-)

Mé holky nechtěli vůbec ovoce, ani po kousíčku, jsou to vybíravky. :-D

Prostřední lumpačka mě trochu nazlobila, lozila po mě, a pak se pěkně uložila na moje rameno a byla v klidu a najednou koukám a ona si packami držela moje triko a prokousala do ně pořádnou díru. :-( Tak si už raději dávám pozor, když mi některá sedí na rameni.



Ahojky, tak nefunkční internet znám sama, kord když ho člověk potřebuje k práci.

Zkušenosti s ničením triček mám u pískomilka, kterého jsme měli před několika lety.



Ahoj ve spolek,

jsem se pousmála nad tím prokousnutým tričkem. ;-) Zábavu si vždycky najdou. Adélka mi chodí čůrat na lednici za ptačí klec, Edík nevím, raději to ani vědět nechci. ;-/

Včera jsem koupila prvotřídní třešně, byly vynikající a osmáčky jsem samozřejmě také podělila, dostal každý svojí, div že se nepřerazili, jak se hnali. ;-D Dnes jsem je dojídala, (bylo jich moc) čekali nacpaný na mříže, div že neslintali, ale dnes už jsem jim nic nedala, nevím jestli by to nebylo už moc. Mají teď často něco z ovoce, (malinu, meloun, jahodu, třešeň) tak aby jim nebylo blbě, nebo neměli cukrovku. :-O Je ale pravda, že takhle dělím všem zvířátkům i psím holkám a to už několik let a nikomu nic není. Ale co na to osmíci.

Loni jsem dávala Adélce i borůvku, ostružinu a tak, jsem zvědavá na Edíka :-) až budou.



Tak co se týče čůrání, tak v tom jsou holky absolutně přebornice a úplně nevychované, ony čůrají všude, kde je zrovna napadne :-( a o všudepřítomných bobkách ani nemluvím.

S tím kousáním si taky vůbec holky nelámou hlavu, protože co se jim zalíbí, tak prostě koušou a vlastně i to co se jim nelíbí, :-D takže je musím hlídat, jinak by za chvíli byly z nábytku jen piliny.

Ty moje potvůrky ani ovoce neočuchají, jen se podívají a už to zůstane netknuté, dokud to neuklidím.

Ale jak jsem tu pročítaly tu hromadu toho ovoce, co jim dáváš, tak jsem na to sama dostala chuť. :-D



Ahoj,

už ne, měli toho až až. Nic se nesmí přehánět. Koukala jsem jim do zásob, aby jim někde nehnily zbytky a nic, fakt to spapali. ;-)



Ahojky, na jedných stránkách jsem se dočetla, že někteří dávají svojím osmáčkům do klece láhev s teplou vodou, nejlépe skleněnou a placatou. Osmáčci se pak na ni chodí vyhřívat a leží na ni. Tak jsem to taky zkusila, protože když byly holky nedávno puštěné a my jsme trošku přitopili, protože byla zima, tak holky místo toho aby běhaly, tak se všechny naskládaly na radiátor a ležely a pěkně si vyhřívaly bříška.

Láhev s teplou vodou se osvědčila a všechny si na ni lehly a nahřívaly se. Aspoň něco mělo úspěch, když už ne ten pelíšek. Sice první co uděla bylo, že rozkousaly hadr, do které byla ta flaška zabalená, ale pak se spokojeně uvelebily. Sice ta voda nevydrží v té láhvi dlouho teplá, ale aspoň něco.

Včera dostaly po dlouho době oříšek, musely si ho samy rozlousknout, ale to jim vůbec nevadilo, protože pak si pořádně pochutnaly.



Ahoj, četla jsem o vyhřívaných dlaždicích, něco na ten způsob existuje i pro želvy - topný kámen, nebo topná spirála co se dává pod substrát, či tak něco. Je to i pro ještěry a hady, použití je variabilní. Možná by to stálo za to. Pro osmáky nejspíš ten topný kámen. Ale jak docílit toho, aby neokusovali přívodní kabel?



Ahoj

o těch vyhřívaných dlaždicích jsem už taky slyšela, ale ten kabel by byl hodně velký problém, teda aspoň u nás, protože ty moje potvůrky by jako první udělaly to, že by ten kabel prokousaly, i kdybych se ho snažila co nejlépe schovat. Já bych to raději nezkoušela, u nás je jistější ta láhev, i když ta voda ochladne, ale aspoň to mívají po chvilkách a nehrozí, že by na ni něco prokousaly. :-) Ještě jsem uvažovala, že bych nad ně, kde spí dala na vyhřívání lampu, to by bylo mimo klec, tak by se ke kabelu nedostaly.:-) Jinak se holky dokážou zahřát navzájem. :-)



Ahoj holky,

čtu vaši diskuzi o vyhřívání a máte pravdu. Takových vychytávek je všude dost, jak pro hlodavce, tak třeba i pro akvaristiku. Bohužel tam nejsou dořeseny takové ty detaily, jako právě ten přívodní kabel.

Když nad tím tak přemýšlím, nešel by ten vodič schovat do skleněné trubice? Ta by vedla ven z klece. Tím by se zamezilo ohryzávání kabelu a samotný kámen by se pak mohl umístit kamkoliv.



To by určitě bylo dobré řešení, ale kde takovou trubice sehnat?



Tak to jsi mě dostala. Zkusím se kouknout po netu, snad někde bude něco, co by se dalo použít. Co takhle nějaký tvrdý plast?



Plast by asi nebyl moc vhodný, ten určitě prokoušou, i kdyby byl hodně tvrdý, ještě tak možná nějaká plechová trubka by se dala použít. :-D



To je dobrý nápad, kovová trubka by to mohla vyřešit. Případně mě napadlo, udělat jim dvojité dno a kabel vést "pod podlahou".



To taky není špatný nápad, ale to by znamenalo, že by to muselo být dole a většina osmáčků spí raději nahoře, teda aspoň ty moje holky spí nejraději na nejvyšším místě klece,t ěsně pod stropem klece. :-D



Záclonová garnyž starého typu - dělala se z kovu, trhalo to při navlékání záclony. Ale neprošel by tím konec kabelu (to co se strká do zásuvky), tak by se musela ta tyč podélně proříznout, dát tam kabel od toho čehosi topného a nějak slepit (možná by to drželo i tak. Má to průměr asi 3 cm.

A tady máme upravované obydlí pro ty naše hlodavý potvory různým pletivem - tak koupit nějaké hustší a obalit kabel něčím (molitan, přelepit izolepou např.) plus navrch tím hustým pletivem.

Ale fakt je, že asi nic takovýho nepotřebujou, možná jen pokud je má někdo po venku, nebo nějak nemocné, po operaci, jinak myslím, že se bez toho obejdou. ;-)

Mám ráda v noci chladno, i v zimě mám pootevřenou ventilačku a zatím v pohodě (a to byla Adélka ještě sama). Teď když jsou dva, musí jim stačit jejich vlastní teplo.



Asi by to bylo složité, nějak to zabezpečit proti prokousání a stejně by si osmáčci našli způsob, jak se ke kabelu dostat, tak je asi nejjednodušší, nekupovat jim to. :-) 

Je pravda, že jsem jim taky nikdy nedávala žádné vyhřívací dlaždice a přesto jsou spokojeni, tak to oželíme i nadále. :-)



Ahojky,

tak já chovám osmáky skoro devět let a nikdy jsem jim do klece nic vyhřívaného nedávala. Ten můj čumáček, když je zima, zaleze do kokosku a aby mu bylo větší teplo, tak mu dám do kokosku papírový kapesníček.



To bychom pak ty naše mazlíčky moc rozmazlili. :-D



Tak co by člověk pro mazlíčky neudělal, že?



Ahoj,

dnes jsem provedla něco hroznýho. V noci ty potvory osmáččí dělali rachot, tak jsem je zahnala dolů do terárka a zabavila jim kolotoč. Nedalo se ze jejich rachotu spát. Ráno jsem zaspala a ani ve snu mi nenapadlo že jsou jen dole v teráriu, odešla jsem. A večer mě málem trefilo, když jsem si všimla, jak jsem je chuďátka celý den nechala. :-( Koukali na mě, radost, jako obvykle, nepřišlo mi, že by nějak protestovali nebo trpěli. Tak jsem je hned pustila běhat po bytě. Teď už spinkají v hamace, doufám, že se jim zdá o něčem pěkném. Snad to dnešní uvěznění na nich nenechá nějaké stresující následky.



Ahojky,

při dnešním pouštění byly holky nějaké mazlivé a to všechny tři. Chvílemi běhaly po pokoji, ale většinu času lozily po mě a třeba všechny najednou a místy to vypadalo, že se hádají, která u mě bude a ty ostatní vyhazovala, byla to sranda. :-D Jsou někdy dny, kdy bývají šíleně dožerné, snaží se najít skulinku a vlézt tam, kde to mám zadělané a samozřejmě, kde je nejvíce kabelů. :-) Takový den měly předevčírem. :-D



Ahojky, tak my jsme teď na dovče u přehrady Seč a máme osmáčka u tety, tak uvidíme, jak to ponese. Snad bude v pořádku.



Ahoj holky, dlouho jste tu nezavítaly, už jste se vrátili z dovolené Alčo? Jak nesl odloučení tvůj osmáček? A co dělají tvoji lumpové, Eliter?



Ahojky, tak na dovče na Seči jsem byla jen 3 dny. Když jsme si osmáčka vyzvedli od tety, tak byl takový vyhublý, asi u ní moc nepapal, jak tesknil po domovu, ale už je na své normální váze.

Jsem mu několik dní trhala čerstvé lístky od jetele, které má moc rád.



Ahoj,

jsem zpět. Letos to dopadlo tak, že osmáčci byli týden sami doma. Jen kamarádka jim přijela dát čerstvou vodu a seno a tak. Bála jsem se, co to s nimi udělá a nic. Nejsou stresovaný, ani pohublí, ani divoký, nic. Trochu přibrali na váze, asi proto. že jsem se jim ze strachu snažila dát dost jídla a taky, že celý týden nebyli puštění. To si ale vynahradili, tento týden běhali každý den volně několik hodin denně. Právě jsem je zavřela, zítra malujeme a musím ještě sundat obrázky a podobný drobnosti.



Ahojky Eliter, taky jsi tu hodně dlouho nebyla. Tvoji osmáčci mají jeden druhého ,tak určitě byli v pohodě, když jsi byla pryč. Teď jim to určitě všechno vynahradíš. :-D



Já myslím, že si toho ani nevšimli ;-) Asi jo, byli v pohodě a jsou, žádný pískání nebo divočení, jsou pořád stejní. Včera puštění nebyli, malovalo se tu, bylo to náročné. Křečci bydleli od pátku na balkoně (chudáci na starý kolena spali dvě noci venku), myslím, že to taky zvládli. Osmáci se nedali přendat, jsou těžký v tom terárku, tak se malování zúčastnili a taky v pohodě. Kuba bydlel v průběhu malování v koupelně, stejně tak tam měly pelíšek psí holky. Všichni jsme to přežili ve zdraví, ale jsme rádi, že je to za námi. ;-)

Dnes se tu ještě trochu hýbalo s nábytkem a nosily se věci nazpátek, tak jsem je taky nepustila. Teď už je sice klid, ale jsme všichni nějak mrtví a na puštění osmáků nemáme náladu. Zítra je taky den. Stejně ještě nemám zadělané přístupy za kuchyňskou linku, tam mám strach, kdyby vlezli a dostali se do šachty, už je nikdy neuvidím, tak snad zítra. ;)



Tak to máš šikovné osmáčky, že ti dopřáli dovolenou, aniž by ti to pak vyčítali. :D Kdyby byl jen jeden, tak by to určitě hůř nesl, než když jsou dva, to se navzájem utěšují. :-)

Hlavní, že jste to malování všichni ve zdraví přežili, vy i všechna vaše zvířátka. Však oni se ještě naběhají, hlavní je zabezpečit všechny nebezpečné díry. :-)



Ahojky, tak to je fajn, že už máte vymalováno.

Důležité je, opravdu dobře zabezpečit všechny otvory, jednou nám takhle osmáček zalezl v obýváku pod skříň a dolovali jsme ho z něj ven snad hodinu. :(



Ahoj,

musím se pochlubit - dnes mi osmáci papali syrovou mrkev! Už nám došla sušená, tak jsem koupila krásnou čerstvou a že ji nakrájím a nasuším, při krájení mne napadlo jim kolečko nabídnout a Adélka si ho hned vzala. Dokonce proběhla malá bitka, než jsem se šokovaná probrala a mazala ukrojit další kolečko i pro Edíka. ;-) Baští mi toho hodně v syrovém stavu, ale mrkev nikdy.



Ahojky,

tak to je můj sen, aby mi začaly taky baštit čerstvou zeleninu. Třeba se mi to taky povede, protože už mám na dně plechovky sušené zeleniny, tak mi nezbude, než jim zkoušet, dávat taky čerstvou. :-D Teda do té doby, než nasuším novou.



Andy už jsi zkoušela svým osmáčkům dávat syrovou zeleninku, nebo ji nechtějí papat, tak jako ten můj malý mizera.



U nás to papají oba jen díky Adélce, kdyby to nejedla ona, určitě by to nechtěl ani Eda, ale když viděl jak jí chutná, tak mu jeho žravost nedovolila nechat to vše Adélce. ;-) Je hrozně žravý i celkově je mohutnější než Adélka a jaký to ještě nedávno byl malý hubený pískle! Je to chlapák.

A je dobře že pojídání syrové zeleniny jednou předají i mladým, protože když tu čtu jak někteří osmáčci nic nechtějí - to fakt neznám. Včera měli kedlubnu a hned zmizela. Netuším, jestli je pro ně úplně vhodná, dala jsem jim kousek a chutnal. ;-)

Jinak jsem přišla o křečky, Růženka umřela ve dvou letech a měsíci a Taťka ve třech letech a měsíci, odešli jen dva dny po sobě. :-( Byli už poslední dva, s tím, že po nich už křečky ne, protože mám osmáčky a není tu moc místa.

Taťka běhal ještě v noci v kolotoči,a druhý den kolem poledne jsem ho našla. Až to jednou nastane u osmáčků, bude to o moc těžší.



Ahojky,

tak to pak jo, tak ten můj to nemá od koho okoukat, když jsem sám v kleci, proto je asi tak vymýšlivý a jí jen to, co mu chutná. :)

Tak to je mi líto, že jsi přišla o křečky, my jsme měli křečky asi před 8 lety a měli jsme jednoho přes 4 roky. Lepší jsou ale osmáčci, protože jsou chytřejší a dá se s nimi více mazlit. :-)



Jj, osmáčci jsou lepší, jsou mnohem chytřejší, ale ti křečci taky měli něco do sebe. Ale místa je fakt po málu. Dnes když běhali, spadla Adélka do veliký tašky, kterou mám naplacato za botníkem (je velikosti A2, z materiálu jako dárkový taštičky ale pevnější). A ona trubka jak pobíhala svoji trasu botník - lednice - stůl (tam zase ta chutná svíčka!) tak v tom metu prostě spadla do tý tašky. Nepískala, jen se snažila dostat ven, ale nešlo jí to. Když jsem zjistila, kde je, nabídla jsem jí ruku, aby mohla ven a ona s takouvou elegancí tu pomoc přijala, bylo to k smíchu i krásný zároveň. Že mi jako důvěřuje, tak jsem to brala. Eda dnes celý den pískal jako pominutý, už jsem ho fakt měla dost, byl zticha jen když se cpal, asi měl blbý den nebo co. Teď chrápinkají, zalezlí v hamace. Jo a přišla jsem na supr způsob, jak ochránit hamaku proti okousání a zničení. Adélka měla celý rok 4 hamaky na střídání, Eda hajzlík je všechny odkousal v místě závěsu během pár týdnů! Koupila jsem teď 4 nové a ty konce, co Eda rád okusoval jsem potřela tee tree olejem a druhý týden jsou nedotknuté. Asi mu to nechutná.



Je pravda, že jsou osmáčci lepší, ale včera mě tak naštvali a to když jsem jim čistila klec. Nikdy to neudělali, to bylo poprvé, když jsem oddělala spodní šuplík klece, tak se všechny tři potvůrky rozutíkaly a každá na jinou stranu, jedna běžela do obýváků, druhá za ledničku a třetí jsem naštěstí stihla odchytit kousek od klece, ale v ten moment mi chyběly ruce. Ještě že jsou zvědavé a nikde nevydrží déle jak půl minuty, tak se mi je podařilo chytit po pár minutách.



Před pár dny jsem každé dala celý vlašský ořech ve skořápce a už se s tím baví několik dní, každý den kousek skořápky ohryzají a ořech uždibují. :-)

Mě zase některá z holek poslední dobou pravidelně ve tři hodiny v noci začne pískat a trvá to asi půl hodiny,j eště že je máme mimo, tak mi to ani nevadí.



No asi si chtěly holky udělat výlet. To byly teda rychlý. Eda se mi uklidnil, jeden den pískání fakt stačil. Teď tu běhají, mají neuvěřitelnou výdrž. Chodí provokovat Elišku (pinč) pod deku a mají z toho děsnou srandu jak se jich lekne a žene je. To mají oba rádi - honičku s psiskama. Asi hajzlíci ví, že jsou nepolapitelní.



Osmáčci hodně rádi provokují, to moje holky zase rády provokují naši korelu, když si sedne na jejich klec, tak všechny ze spodu ho oňufují a on na ně prská a když je pustím a ony běhají po té kleci, tak se všechny tři najednou na něj vrhnou a on se může zbláznit, seká po nich zobákem, a pak raději odletí. :-D Na to všechno si do něj hodně dovolují, když on má takouvou zbraň jako je zobák. :-D



Ahojky, tak já mám doma jen osmáčka, takže jedině koho provokuje svým hryzáním a pískáním jsme my samotní. :)



Ahoj, mám menší dotaz, když svým osmačkám budu dávat zeleninu, mohu jakoukoliv, nebo jen vybranou, já jen aby jim to nějak neuškodilo.



Ahoj,

na naší stránce v sekci osmák degu - krmivo pro osmáky najdeš danou informaci: http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/krmivo-osmak-degu-strava



Neznámý uživatel - 05.05.2011 08:51 - detail

Chtěla jsem se zeptat, jestli je vhodné, pořídit si kamarádku ke tříleté kamarádce. Jestli už není pozdě. Aby ji vůbec přijala. Díky za odpověď.



Neznámý uživatel - 05.05.2011 08:53 - detail

Oprava textu: ne kamarádce, ale pro mou samičku osmáka.



Ahoj,

jestliže si chceš pořídit samičku osmáka degu ke své tříleté samičce, měla by ji v pohodě přijmout. Většinou se starší osmák o mladší přírůstek stará. Roztomile se pak spolu tulí. :)



Neznámý uživatel - 05.05.2011 15:59 - detail

Děkuju za radu, ještě dnes ji koupím. Iva.



Nemáte zač, rádi jsme poradili. Budeme rádi, když nám pošlete fotky vašich osmáků degu a my vám je tu vystavíme. :-)



Ahoj, dnes mi osmák překousal kabel a dostala ránu má ohořelé vousky a odmítá papat protože ji to bolí.. moc prosím o radu


Přidání odpovědi

Autor - nepovinné
Email - nepovinné
Spam ochrana - Ochrana proti spamu, napište aktuálni rok

2008 - 2024 (c) Zviratkodoma.cz

TOPlist