Korela - pištění

Pro přidání odpovědi na aktuální téma použijte prosím formulář na konci stránky.

Datum zalozeni : 2010-05-29 16:21
Autor : nezadan

Ahoj, mám dotaz. Před dvěma měsíci jsem si koupil korelu, protože můj papoušek, kterého jsem měl předtím, umřel. Pepík (tak jsem korelu pojmenoval), se poměrně rychle ochočil, už sedí na prstě i na rameni, ale mám problém s jednou věcí. Občas vydává takové divné, až agresivní pištění, a když na něj mluvím, tak skoro pokaždé zatřepe hlavičkou. Nevíte někdo, čím to je?? Mohl by mi někdo poradit?? Předem děkuji a zdravím.


Zní to jako agresivní ječení, nebo spíš bručení? 


Nevím, jak bych to nazval, je to spíš takové "kkkríííííík". Někdy až hodně agresivně, někdy to vydává takovým smutným tónem. A ještě dotaz, pokaždé, když mu dám prst k voliéře, tak syčí a občas klove do pletiva. Zajímavé je, že když je puštěný, tak takový není, jen, když mu dávám prst k zobáku, tak startuje, ale jinak to začíná být mazel.


Záleží na tom, jak dlouho korelu máte? My teď máme korelu skoro týden a dělá defakto to samý, akorát nevydává smutné zvuky, nebo aspon nepřipadá mi to tak. A hlavičkou třepe taky. Mám ještě jednoho papouška, ale jiný druh ne korelu a taky třepe hlavičkou.A skřípe i zobákem? Jestli jo, tak to znamená, že je spokojen a poslouchá vás, co říkáte.


Dobrý den, už toho lumpíka mám tři měsíce, ochočený je krásně, sám sedá na rameno, na prst a pomalu už se nechá skoro všude hladit, i když ještě občas otevře zobák a vyjede, ale už se to neděje tak často. Ty smutné zvuky už rovněž pomalu přestal vydávat. A zobákem skřípe často, zní to jako takové chroupání.


To tím zobákem znamená, že je spokojen, když na něj mluvíte a při vrzání zobáku i přivírá oči tak vás poslouchá :) Dneska už je to vlastně týden, co tu korelu máme a jde už na prst, nechá se krmit z ruky, ale moc se hladit nenechá:( je ještě trochu plachý a stále sedí dole v kleci a nebo tam běhá. A když tam strčím ruku, tak bud začne popolítávat, ale po chvíli se uklidní. Jde na prst nebo ho nechám, at si vylétne z klece sám. Dělala to takhle i vaše korela, nebo to bylo jiné?


Ten můj vyčůránek z klece nevyletí ani za boha. Vždycky mu jí musím odendat (mám dvoupatrovou). Na prst jde normálně a z něj si přeletí na rameno. Dneska zase zkoušel klovat, tak jsem si dodal odvahu a prst tam nechal a on vůbec nestisknul, jenom tak pošimral. Začíná to být opravdu mazel. Každý den ho dvě hodiny mám na rameni, a pak nechce pryč :-)


Ten můj z klece sám vyleze a dokonce už i sám zaleze do klece. Občas ho taky vyndám. Na prst jde, ale na rameno nějak nechce. Když jsem měla andulku, tak ten taky z ramene nechtěl a hlavně když přišla návštěva, tak hned na ní sedal a když návštěva chtěla odejít, tak jí moje andulka otravovala takovým způsobem, že ani nemohla odejít :D


Nejhorší je, že korely nerady mění zvyky, takže jestli ho to neodnaučím, tak si na to tak navykne, pak už se sám neproletí. Náš Wilfréd má navíc trošku agresivnější povahu, jak jsem zjistil. Dneska mě kloval i do nosu (samozřejmě to nebolelo), ale strašně se u toho vztekal. Chci mu udělat novou voliérku, kde bude mít dvířka na panty a z voliérky vyvedené bidýlko, aby si mohl sedat tam a nepo...rat mi dveře. :-) V tomhle je hrozný:-)


To ten náš má takovou menší klec, ale až trochu povyroste, tak ho dám do větší. A umí ten Váš mluvit? Ten náš tu už ted po tejdnu a půl pokrákává a vypadá to, jak když se snaží něco říct :D


Já ho moc mluvit neučím. Ale pořád na něj mluvím ahoj a on to zkouší a zkouší, ale moc mu to nejde. Pořád se snaží, a když zjistí, že mu to nejde, začne se vztekat:-) Inu, kápli jsme hold na cholerika, ale je prostě roztomilý. Zkusím sem poslat nějaké fotky, nebo je můžeme mezi sebou vyměnit:-)


Papoušci se nejlíp učí slova s R nebo s Č, proto ho spíš učím ,,nazdar". S těmi fotkami to je dobrý nápad, akorát zítra jedu na dovču a vracím se ve čtvrtek nebo v pátek, tak pak můžem vyměnit fotky :)


OK, až budete moci, ozvěte se. Já zkusím toho mýho uličníka přinutit, aby se zkusil vyfotit :-) Těším se na výměnu :-)


Máme samečka Robina, od roku 2001. Dokáže souvisle mluvit více než hodinu, říká třeba: "Ahoj Robine, ahoj myško, Robinku, Robinečku.Ty zlobíš páníčka.Takovej malej papoušek. Jsi takovej syčák." Napodobuje psa, vlaštovky, rehka, chrastění párátek v krabičce, dělá sirénu záchranky. Kašle jako páníček a hlavně zpívá různé melodie, třeba italskou hymnu. Pro každého člena rodiny má jiný signál, kterým označuje jeho příchod. Je velmi mazlivý a přítulný, ale na klec si také nenechá sáhnout.


Já už jednou choval páreček korel, ale z určitých důvodů jsem je musel dát pryč. Teď máme tohohle lumpa a jak jsem psal výše, pomalu se začíná přizpůsobovat. Jestli chcete, můžeme i spolu vyměnit fotky, ať vidíme, jací ti naši uřvaní lumpové jsou :-) A já bych se toho svého pokusil vyfotit, když mu sahám na klec :-)


Tak jsem zpět z dovolené.


Dobrá, pošlete fotky na doliy@seznam.cz, napište mi váš mail, já pošlu fotky toho našeho rošťáka :-)


Zdravím, pošlete fotky na doliy@seznam.cz a napište mi váš email. Já pošlu fotky toho našeho rošťáka :-)


OK, můj mail je S.Misa90@seznam.cz


Máte hezkou korelku :-) Já ale přeci jen preferuji mutaci Lutino, přijde mi to zajímavé, takhle zbarvená, ale ta vaše je také roztomilá :-)


Taky máte pěknou korelu. Takhle žlutou jí má jedna moje kamarádka, co jsem s ní chodila na základku. A vy chováte jen korelu, nebo jste měl jiné papoušky? Já měla před korelou agapornise, toho tedy mám ještě teď a před ním dvakrát andulky.


Předtím, než jsem si koupil tohohle lumpa, jsem choval kakarikiho červenočelého, jenže ten byl bohužel až příliš náchylný k nemocem a navíc, když už umíral, tvrdil veterinář, že se z toho za chvíli dostane. Než ho žena donesla zpátky domů, zemřel jí v náručí. Korela je jeden z nejodolnějších papoušků, tak jsem si jí po několika letech zase pořídil a jsem s ní spokojený.


Vážně? Tak to je fajn, aspon nám papoušek vydrží déle. A tam s tím to je mi moc líto, když mi bylo 12, dostala jsem andulku a asi za 3 roky mi umřela a též když umírala, vzala jsem si jí k sobě a umřela mi v ruce, to jsem myslela, že mě snad povezou:( Pak jsem se bála si pořizovat další, protože papoušci jsou moji nejoblíbenější zvířátka a vidět je umírat je pro mě velká katastrofa. No a ted mám dva. Mam takový dotaz, možná byste to mohl vědět. Myslíte si, že papoušci můžou jíst listy od pampelišek? Moje prababička chovala andulky a když jsem jí přinesla pampelišku, tak mu jí nedala s tím, že to nesmí.


Zdravím, nevím, jak je to u různých druhů, ale někde jsem četl, že korely mohou mlíčí. Ale znáte to, někde se píše tohle, jinde zase tohle. Asi by bylo nejlepší se zeptat přímo nějakého chovatele.

Co se týče toho druhého (smutnějšího) tématu, tak podle mých informací od známého, který je velký chovatel (má na dvoře snad tři ohromné voliéry), se korely dožívají 12 - 20 let. V některých případech i více. :-) A když si představím, že mě ten Pepíkův pískot bude budit ještě minimálně dalších 10 let, tak si snad pořídím špunty do uší. :-))
A ještě poslední dotázek - jak je to s odčervením? Můj koreláček se zatím vůbec nechce nechat pochovat a pochybuji, že k tomu dojde, když se to nenaučil během 4 měsíců, co ho máme a s tím souvisí moje otázka. Prý se jim mají kapat přímo do zobáku nějaké kapky, či co? Já bych ho totiž nerad nesl k tomu řezníkovi tady u nás, co jen píchá drahé injekce a není ani schopen určit, co papouškovi je. Nejde to tak, že bych mu ty kapičky dal třeba do vody nebo do krmení ?


Tak to vůbec netuším, nad tímhle mě ani nikdy nenapadlo přemýšlet. A ten váš známý, co je chovatel, to neví? U veterináře většinou ty zvířátka ani tak netrápí, teda podle mě, což je škoda :-( a tam nikde jinde v okolí není jiný?


Ale je, ale nač platit veterináři takové sumy, když mu to můžu udělat sám. Vy korelu neodčervujete? Jinak ten můj známý říkal, že nakapat do zobáku, ale pochybuji, že by se ten náš lump nechal, nerad se nechává hladit, natož tohle.


Já ani nevím, že se něco takového dělá. Já mám korelu prvně a jiní papoušky před ním červíky neměli.


Doporučuji se zeptat veterináře, co by to mohlo mít za následky. Jako je pro člověka očkování proti různým infekcím, tak se papoušci musí nechat odčervovat.


Aha. Já totiž ani nikdy nebyla s žádným papouškem u veterináře, mě nenapadlo tam jít, když není papoušek nemocný. Akorát jednou, když jsem ještě měla andulku, tak měla příznaky nemoci, ale s tím jsem si uměla poradit sama.


Věřte, že papoušek se pak dožívá i více let, to vím od chovatele. A už kvůli prevenci je to důležité.


Jak často se má k veterináři chodit a kolik stojí prohlídka?


Mělo by se jednou ročně. Stojí to cca 150 Kč.


To jako u toho doktora budu mít svou kartu, jako u doktora pro lidi a on mě s tím ptákem bude zvát, nebo jak to tam chodí?


Ale vůbec ne, je to individuální a veterinář vám sám poví, co je třeba.


Tak to jo, díky. I když moc se mi do toho nechce, protože dnešní veterináři jsou hrozní řezníci.


To je mi jasné, proto bych se nejdříve poradil s chovatelem, než bych šel k veterináři. Můj známý, co chová spoustu papoušků mi řekl, že jim to stačí nakapat do zobáku a tudíž byste k doktorovi nemusela.


Mohl byste mi říct, co bych mu měla tedy nakapat? A kolik to stojí?


Já nevím, jak se pohybují ceny. Říkám, poraďte se s chovatelem, nebo veterinářem.


OK, děkuji :) Jinak, ta vaše korela dělá taky takový bordel? Ta naše je hrozný bordelář. :D To ani ty ptáčci, co jsem měla předtím, nědělali takový bordel. :D


Korela je poněkud živější tvor, ten náš lump je v klidu, dokud jsem u jeho voliérky, ale jakmile se vzdálím do vedlejší místnosti, začne řvát jak blázen. Je dost rozmazlený :-)


Tak to ten náš řve hlavně po ránu a když vidí, že jsme vzhůru tak přestane :D Nebo když jsme někde pryč a vrátíme se, tak začne mávat křídly :D


A taky má tendenci pořád klovat? Náš Pepa neustále, jakmile k němu dám prst:-)


Jj má. Vždycky jakoby chtěl klovnout, ale nikdy neklovne.


Tak občas klovne, ale vůbec to nebolí, spíš jakoby pošimrá, ale je to mazel, jakmile si ho dám na rameno, už ho těžko dostávám pryč :-)


Jó? To ten náš nějak na rameno nechce:-( ale nevím proč.


Tak to ten náš tam je pořád, ale zase se třeba nechce nechat pohladit, nebo pochovat. Je to asi v genetice papouška a nebo to chce cvik a věnovat se mu.


To ten náš zase spíš podle toho, v jaký je místnosti. Když jsme v pokoji, tak je jak z divokých vajec, na rameno ani náhodou, jde jen na prst a na klacek a pohladit jen jak kdy, spíš se nechá drbat. A když jsme v kuchyni, tak je hodňoučký, jde na rameno, sedí v klidu na prstě a nechá se hladit furt i drbat a kam ho posadím, tak tam sedí, dokud si ho zase nevezmu, i když někdy si taky popolítne jinam, ale to jen opravdu někdy.


S tímhle máte pravdu. Pepík je taky jiný, podle toho, v jaké je místnosti. V pokoji je divočejší, v obýváku je hodňoučký a nechá se krásně pohladit. Ale na rameno jde téměř pokaždé. A taky si rád hraje, když ví, má jít zpátky do voliérky. Až na prstě ho donesu ke dvířkám a někdy tam vleze až na počtvrté, protože předtím vždy ulítne. Chce si takhle hrát, rošťák jeden.


Ten náš taky vždycky ulítává, než se mi povede ho dát do klece, ale když je na klacku, tak se mi podaří ho dát do klece vždycky. :D


Jo a mimochodem. Přeji vše nej k svátku. :)


Předem děkuji za přání :-) A k těm našim uličníkům, mého Pepu do klece jedině na prstě, jinak nejde :-)


Nevíš, co znamená, když má červené výkaly? =-O


To nevím, je to určitě sameček? Není to třeba samička? Napadá mě, jestli třeba nemá cyklus, i když jsem to popravdě ještě neviděl. Asi bych radši vyhledal pomoc zvěrolékaře. Přeji hodně štěstí a dej vědět, jak to dopadlo.


Aha, já myslím, že to je sameček a cyklus jako co máš na mysli?


To, co vás ženy každý měsíc trápí:-)


To u papoušků těžko, papoušek přeci není savec. To, co ženy každý měsíc trápí, je vlastně vajíčko, který čekalo na oplození a když se neoplodní, tak odejde z dělohy v podobě krve víš. Vzhledem k tomu, že papoušek nerodí, ale sedí na vejcích a když není vejce oplozené, tak ho spíš jen vyprdne a nic víc, prostě jako slepice, ale jak je to u jiných ptáků nevím, ale prý korelí samička ty vejce snáší jako slepice a prý když je v té kleci a nemá to kam snášet atd, tak se prej může usnášet k smrti, to jsem někde slyšela.


Já to přeci vím, jen jsem si chtěl troškku rýpnout:-) Ale zpět k tématu - je pravda a s tím jsem se setkal, že samička by měla mít prostor pro snášení vajec, potažmo pro hnízdění. Nikdy jsem neslyšel, že by se mohla usnášet, jak píšeš. Já měl před devíti lety samičku ( bohužel jsme ji museli dát pryč ) a ta snášela vajíčka normálně na zemi v kleci. Ale s tím, co jsi psala, že má červený trus, s tím bych něco hned dělal. Nevím, třeba to může souviset i s tím, že není odčervený. Moc rád bych ti poradil, ale fakt nevím. Radši jdi co nejdříve k zvěrolékaři. I když já sám k němu nerad chodím, s tímhle bych asi neváhal, vždyť se jedná o nejlepšího přítele.

A teď o něčem veselejším - jak dlouho že máš Ricka? Náš Pepa se konečně naučil říkat ahoj. Je zajímavé, jak si ten lump na mě zvykl. Když jsem s ním v místnosti, je tišší, ale jakmile odejdu, nebo je tam někdo jiný, spustí sérii zvuků, kterou se naučil a to je pak jak u kolotočů. Schválně ho zkusím někdy natočit a pošlu ti to, ok?


Tak jo, docela ráda se kouknu. My ho máme teprve od srpna, nějak na čátku srpna jsme ho přivezli. Ale zatím nemluví, i když už vypadá, jakoby se snažil říkat nazdar a Riku. Ale zatím spíš je to takový štěbetání a tónově už ty slova napodobuje. Jinak Rick taky křičí, když jsem třeba v kuchyni, nebo když přijdu ze školy a slyší mě na chodbě, tak začne hulákat, taky po ránu nám dělá budíček. A my máme ty papoušky dva, takže když tu začnou pípat oba, tak je to tu jak ve zverimexu. :D


Ten náš zmetek tuhle zkoušel ve čtyři ráno hvízdat. Hodil jsem po kleci polštář, pak byl klid, ale bylo to něco šíleného, navíc v týdnu, kdy chodím do práce. Až se nějaká příležitost naskytne, určitě ho natočím a pošlu ti ho.


Ten náš jak je světlo a vzbudí se, tak taky řve... :-D Jinak červené výkaly už nemá, ale prý to bylo z toho, že snědl něco červenýho.


A jak často ho pouštíš proletět?


Většinou každý den :)


Tak to je správné, já to dělám také tak. Včera měl zase svůj den a choval se jak komediant. Pořád vydával zvuky, co se naučil a dělal šaškárny, až mě z něj bolela hlava.


Možná si budeš myslet, že jsem blázen, ale mě se líbí, když je papoušek hlasitý. Nelíbí se mi, když je zticha. :D Akorát mému přítelovi to vadí :-D Když mi bylo 12, tak jsem měla andulku a dobře jsem jí vycvičila, že tak docela i poslouchala, skoro jako pejsek. A ted jak mám korelu, tak ta se moc nedá. :D


Ono to půjde. Jak jsem měl tu samičku, tak třeba na ruku mi sedla až po roce, tenhle lump se to naučil poměrně rychle, ale zase mu chybí jiné věci. Některá korelka se to naučí rychleji, některá pomaleji, některá třeba vůbec. Ale ve většině případů to jde. Chce to jen a jen trpělivost.


Záleží na povaze korel. Třeba agapornise mám již dva roky a je stále takový nedůvěřivý. Chvíli lítá a sedá na nás, ale jen když sedíme nebo ležíme. Jinak ne a ted zase vůbec. Jde jen na rameno, ale musím ho hodně dlouho přemlouvat, než tam skočí. :D Ale jinak když je v kleci, tak si povídá, reaguje na nás, ale jak ho pustím ven, tak je to konečná. A když jsou venku spolu s korelou, tak agapornis korele tahá za ocásek, tak mu pohrozí zobákem, jinak si sebe vůbec nevšímají. :D


Určitě záleží na povaze a také genetické výbavě, ale základy se naučí každá korela, když je člověk trpělivý. Pepík jde na prst skoro každému, ale na rameno jen mně. Mám v plánu ho i připustit a zkusit vychovat malé korelky, ale musím počkat, až pohlavně dospěje a hlavně mu musím udělat novou voliérku. Pak by se to snad povedlo. Bavil jsem se se sousedem, co má rovněž korelu, ale samičku, tak jsme si o tom popovídali a shodli jsme se na tom, že bychom do toho šli, snad se to povede, pak ti klidně jednu korelku daruji :-)


To by bylo skvělé, akorát nevím, jestli by to ještě dovolili, když už mám dva papoušky. Ale kdyby to záleželo na mě, tak bych dalšího papouška brala všemi deseti :-) Jinak z ničeho nic se najednou přestal bát sedat na nás a furt mi sedá na hlavu :D Vypadá to, že už konečne povolil. :-D


Uvidíme, jak to nakonec dopadne. Dříve jak na jaře se o to pokoušet nebudu :-). Ale chtěl bych to zkusit. A ten tvůj, no, však jsem psal, že to chce trpělivost, za chvíli to bude v pohodě.


Ahoj, dneska jsem zjistila, že naše korela je samička. Našla jsem u ní v kleci vejce :(


Ahoj, tak to to je docela nemilé překvapení, tak sameček opravdu naklást vajíčka nemůže.


Já vím :D Jenže jsem někde slyšela, že korelí samička, když začne snášet, tak se prý usnáší k smrti nebo co. :(


Není to nic nepřirozeného. Pouze to, že nemá k sobě samečka. Normálně korely snášejí 5 vajec a sedí na nich 3 týdny bez újmy na zdraví, a pak ještě nejméně 3 týdny mladé krmí. A to třeba 3x za sebou. Klidně počkejte, až ji to přestane bavit. Nebo ji opatřete samečka, dejte jim větší klec a můžete se radovat společně z mladých.


Já právě sháním samečka, akorát nevím, jestli ho nemám koupit, nebo se jen s někým domluvit. Když se jen s někým domluvím, tak pak jak by se zase oddělili, tak by se jim třeba stejskalo, a pak neumřeli steskem. Když ho koupím, tak aby zase ten sameček nebyl na tu samičku zlý. Někdo mi právě říkal, že měli korelí pár a sameček pak byl zlý na samičku.


Zdravím, koupila jsem si korelku asi před týdnem a neustále mi křičí, někdy mi přijde, že smutně. Nevím proč, snažím se mu věnovat veškerou pozornost. Měla jsem korelu 10 let, než umřela, byla zlatá, hodně ochočená. Nový prcek mě trápí, protože bydlíme v panelovém bytě a křik korely určitě není sousedům příjemný. Poraďte.


Ahoj, taky mám korelu, už je 10 dní doma a taky křičí, ale až se ochočí, bude to lepší :)


Sousedi, ty si na to prostě musí zvyknout :(


Snad si sousedi mezitím zvyknou :-)


Zdravím, včera jsem psala, jak neustále křičí a dnes je jak vyměněný. Je to možný? :)
Už mi to nedalo, pustila jsem ho včera asi 4x z klece ven, byl dlouho venku, večer si zalezl sám a dnes asi drží bobříka :) Asi to bylo tím, že chtěl jít jednoduše ven, přitom jsem ho pouštěla, jen mu to nestačilo. Navíc jsem s ním měla řeč, vykládala jsem mu kraviny, ale jak to tak vypadá, zabralo to :)
Vzpomínám si, když jsem v deseti letech dostala korelu, má první reakce byla: "Ježiši, jakej jsi pták ..." Za měsíc jsem ho milovala, dnes ho ještě obrečím, protože už je to pár let, co následkem stáří umřel. Takže snad bude nový Pepík to samé, co bývalý. Už ted bych mu dala pusu, ale on je ještě jakýsi zdrženlivý :)


:)


Zdravím, korele bude nějakou dobu trvat, než se zadaptuje na nové prostředí. Sousedi to musí ještě nějakou dobu vydržet, uvidíte, že to brzy přestane dělat. A určitě ho budete mít ráda jako korelu předtím. Mnoho zdaru při výchově korelky.


Ted je dva dny trošičku klidnější, předtím vydával v deseti vteřinových intervalech pískot, až nám to lezlo kolikrát krkem. Nyní sedí, jak zařezaný, tak nevím. Ale už se nechal poškrabkat, což je úspěch. Uvidíme.

Díky za radu :)


Dobrý večer, chtěla bych se poradit klukovi jsem koupila korelu,má jí deprve 3 dny.Ve zverimexu nám řekli, že jí máme nechat týden až 14-dní v klidu,známá mi řekla zase opak že už mužu skoušet mluvit a pomalu si ho ochočovat..má deprve 3 měsíce..tak nevím jestli čekat nebo nemusím,díky za odpověd :-)


Dobrý den, mám dotaz. Dneska jsem si koupila korelu - holčičku. Budou ji čtyři měsíce, stále klepe hlavou. Nerozumím tomu, bojím se, jestli se jí něco nestalo. Díky, Mirka


Dobrý den, mám dotaz. Dneska jsem si koupila korelu - samičku. Korele jsou 4 měsíce, ale stále klepe hlavičkou. Nerozumím tomu, jestli se jí něco nestalo. Děkuji za radu, Mirka


Neznámý uživatel - 31.08.2015 16:59 - detail

Dobrý den :-) mám dotaz. Koupila jsem si korelku, mám ji asi dva týdny, je to sameček. Ale je trošku divoký. :-( Ruku jsem do klece radši ani nezkusila dát. Když přiblížím ruku ke kleci, tak začne syčet a jako by chtěl klovat. :-\ Prosím o radu :-( Děkuji.


Přidání odpovědi

Autor - nepovinné
Email - nepovinné
Spam ochrana - Ochrana proti spamu, napište aktuálni rok

2008 - 2024 (c) Zviratkodoma.cz

TOPlist