Jak se daří vaším osmáčkům?

Pro přidání odpovědi na aktuální téma použijte prosím formulář na konci stránky.

Datum zalozeni : 2009-01-15 21:04
Autor : Andy

Ahojky holky,

dlouho jste tu nic nenapsaly.Jak se daří vašim krásným osmáčkům?Určitě s nimi máte nějaké nové zážitky.

ALČO:ty nové fotky jsou fakt nádherné,nejvíce se mi líbí na to vánočním stromečku,ty nemají chybu.

Ty moje třeštidla jsou spolu hodně spokojené,když jsou puštěné tak běhají jak torpéda.Hlavně Bublinka vždycky nahání Šmoulinku a pořád za ní běhá a zlobí ji.asi jako každé mládě:-).

Jinak spinkají jedině spolu pěkně k sobě přitulené.Jsem ráda,že jsme si pořídili i tu druhou,protože je Šmoulinka od té doby hodně spokojená.Možná proto ji ve všem ustupuje,protože je ráda,že není sama.

Ale u Bubliši mě trošičku mrzí,že není tak přítulná jak Šmoulinka.Snad se to změní jak povyroste a přestane být takové třeštidlo.



Ahojky,

no ten náš je lump. To kolo k Vánocům si užívá na plné pecky. Běhá v něm rychleji a když se mu nechce zastavit, tak z něj vyběhne a za letu brzdí až na druhé straně klece. :o) Pak kouká vyděšeně a adrenalinově. o) Jinak si rozkousává postupně misky na jídlo, takže pak dostane ty neumělé. A rád si lozí na ramenou a šimrá nás ocáskem až mám husinu. Jinak je hodný. A co ti vaši?



Ahojky,

tak holky si taky užívají kola co dostaly od Ježíška a prozatím se stále v něm pěkně střídají a občas v něm běhají obě najednou, což vypadá dost legračně.

Já jim žádné misky nekupovala, papání dávám do kokosu, který je rozříznutý na půl. Jeden díl máme přidělaný k větvi a druhý je daný na podestýlce. Ony se pak samy dohodnou, která bude z kterého baštit. Konečně se už u jídla nehádají.

A taky strašně rády po nás lozí a nejvíce se jim líbí ve vlasech. Ale jak je pustíme, tak nejdříve oběhnou několikrát pokoj, jak neřízené střely a pak, když jsou vylítané, tak začnou lozit po nás. Nejvíce jsou sladké, jak spolu spinkají.



Tak to je super.



Koukám, že to tady zmírá.

Já ted nemám čas mám zkouškové a drtím se až mě to drti .o)




Tak to je pravda, že je nás tu málo, ani Alča tu moc nechodí. Já tu nahlížím každý den, občas tu někdo napíše i u ostatních zvířátek, občas někdo napíše, ale jak nevím odpověď, tak jim nemůžu odpovědět, ale pak je mi jich líto, že jim nikdo neodpoví. Tak snad to bude časem lepší. Luci držím ti palce, ať ti dobře dopadnou zkoušky.



Ahojky, tak jsem ráda, že se vám líbí nové fotečky.

Já teď také nemám tolik času sem moc chodit, protože mám také zkouškové období a dost zkoušek před sebou a do toho se mi blíží státnice. Přesto jsem o volné chvíli přidala pár nových fotek a přidala nové zvířátko: fretku. :) Jen muíim sehnat nějaké fotečky tohoto milého zvířátka, abych mohla vytvořit galerii. :)

Jinak koukám, že jste svým osmáčkům koupili nový kolotoč, což je pro osmáčky pěkná zábava. :)

Ten náš osmáček v něm běhá skoro pořád. :o) Tedy někdy i v noci. Což pak příjemné tedy není.

Mějte se holky pěkně a těším se, až pošlete nové fotky vašich mazlíčků.



My jsme kdysi měli fretku, je to super zvířátko a byl to velký lump, ale fotky bych už asi nenašla, je to už dlouho, co jsme ji měli, ale kdybych náhodou našla nějakou, tak bych poslala.

Alčo: taky budu držet palečky, ať ti to všechno dobře dopadne.



Ahoj, spí vaši osmáci v noci? Moji teda ani náhodou! Mají velkou, těžkou a těžko přenositelnou klec a navíc je nechci plazit, takže stěhovat do jiné místnosti se musím já. Ale když je ráno vidím, jak spinkají a jsou roztomilí, hned jim všecko odpustím. =D Navíc jedna pořád okusuje mříže a to je nechávám denně dlouho běhat a mají velikou klec a v ní spoustu prolézaček a větviček, navíc si může hrát s kamarádkou, bojím se, aby si tím okusováním mříží neporanila tlamičku nebo něco..ach jo. Prosím, poraďte mi!



Tak ty moje lumpačky v noci taky občas řádí, buď koušou do všeho možného, ale nejvíce do toho, co dělá největší hluk, :-) nebo si popískávají, ale většinou v noci je klid. My máme tu výhodu, že zavřeme dveře a ať si dělají, co chtějí, my to neslyšíme.

Já si myslím, že by se ji nic nemělo stát, když okusuje mříž, ty moje to dělají taky ,ale ne moc často, vlastně to dělá taky jen jedna. Nemyslím si, že by jim něco scházelo, je to jen jejich zvyk, který je časem přestane bavit. Ta moje mladší Bublinka okusuje všechno, co ji přijde pod čumák, Šmoulinka je klidnější.



Přesně, okusuje klec jen jedna. =D Mám problém, že je mám v pokoji, takže jim budu muset vymyslet nějaké nové místo, kde budou bývat. Díky za radu, jsem ráda, že nemám postiženou osmačku, která je rapl a kouše mříže. =D



Ahoj, prosím, nechtěli byste někdo dvě osmačky? Jsou ještě mladé a dobře vychovatelné. Prosím, nevím, co mám dělat.



Jsem si koupila nedávno osmáka kluka, mladého. :-) Takový to je raubíř. Neustále kouše klec, běhá v kolotoči a je strašně moc aktivní. Neudržím ho na rukách ani pár sekund. Přestal se bát okolí za pár minut a zabydlel se do druhého dne. Takže si myslím, že ochočení nebude problém. Ale jak mám udělat, aby byl méně aktivní? To asi nejde co. :-D Pisněte někdo kdyžtak. ;-)



Neextistují nějaké útulky pro osmáky, nebo nevzali by je v obchodě zpátky? Prosím, poraďte.



Proč se jich chceš tak zbavit? To jich máš moc nebo tě už omrzeli?



Zkus se zeptat jestli ho vemou z5 - jako vrácení.



A jaktože ho nechceš??


Nezvládám je a jsou strašně čiperní a už nevím, čím je zabavit, přijde mi, že je nic nebaví a v noci mě budí a prostě ani nevím, jestli je dokážu mít opravdu ráda.



Tak to je smutné, když ani nevíš, jestli je máš ráda. Přece sis musela zjistit, než sis je pořídila, co takové zvířátko obnáší. Já jsem nejprve prolezla různé weby a všechno si o nich zjistila a když jsme si je pořizovali, tak jsme věděli, co od nich čekat a co to obnáší mít doma osmáka. A teď bychom je NEDALI.



jj s tím souhlasím - pokud jsi čekala klidné zvířátko, měla sis koupit křečka.

Zabavit? Našemu stačí kolotoč, větvičky, ořechy a prolézání.

Ten náš nás budil ze začátku pískáním - bál se a byl sám, tak ve dvě spustil a začal pískat jak na lesy. TAK jsme k němu vstávali jako k dítěti pohladili ho, a pak ho drbali a dali mňamku a pak šel spinkat. - to trvalo asi 4 dny.

Pak nás chvilku budil kousáním klece - chtěl ven a když nešel tak kousal, ale to se už odnaučil.

No a včera mě budil běháním v kolotoči - při velké rychlosti to hází a dělá hluk - to se vyřeší odpojením kola. :o) Tak na hodinku.

A kolik jich máš? Pokud jich máš víc, tak si hrajou spolu ne?

Jo a kup kdyžtak tu kouli, jak v ní běhají po pokoji, to je zabaví. :o)

A k tomu RÁDA?? Jestli máš ráda zvířata, tak v tom problém nevidím, pokud ale v nich nevidíš tu roztomilost, tak sis je něměla pořizovat a radím ihned vrátit, než budou trpět chudinky. Dej vědět, jak ses rozhodla.



Ahojky lidičky, při brouzdání na netu jsem natrefila na vaše stranky o osmácích. Dočetla jsem se věci, které jsem o mém Tobíkovi nevěděla, tak alespoň jsem se přiučila. Mám ho už asi půl roku nebo už možná rok, měla jsem ho v kleci s činčilou, ale ta mi bohužel včera umřela a Tobík teď jenom teskní, tak mu musím koupit novou čincilu a nebo založím chov a koupím osmačku, protože jak jsem se dočetla, tak dva osmáci se nesnesou, to je smůla, no uvidím, zítra vyrážím na nákupy, aby se chudák zabavil.



Jestli tím myslíš dva osmáci jako dva samci, tak je pravda, že mezi nimi můžou být nějaké neshody, ale taky jsem četla, že někteří chovají i čtyři samečky osmáka a jsou v pohodě, ale jestli byl zvyklý mít někoho u sebe, tak to s tím druhým osmáčkem určitě zkus nebo samičkou, ale to bys musela počítat s mladými. Dej pak vědět, jak to dopadlo a jakého kamaráda jsi nakonec Tobíkovi koupila. Ale je hodně lidí, co chovají jenom samečky osmáků a osmáčci jsou spokojeni.



No abych se přiznala, tak dneska jsem nic nekoupila, rozhoduji se mezi osmákem a činčilou. Přes týden půjdu koupit, možná bych teda zkusila i toho samce, ale bojím se, aby si něco neudělali. :-( To by mi bylo líto. Ještě se ozvu, ju. ;-) A co ty tvoji osmáčci?



Já bych to na tvém místě možná zkusila s tím osmáčkem, je možné, že budou mít mezi sebou občas rozbroje, ale to občas mívají i moje holky. Ale přesto se mají rády. Já nemám sice zkušenosti ze samečky, ale když pořídíš malinkatého samečka k tomu většímu, tak by si na sebe určitě časem zvykli. Někdo dá nového osmáčka do jiné klece hned vedle klece toho prvního a až po pár dnech je dá dohromady, když si zvyknou na své pachy. Já je dala přímo natvrdo dohromady, protože jsme neměli druhou klec a do večera byly holky v pohodě. Ale celý den jsme je hlídali, aby ta starší něco neudělala té malinké. Ale určitě ho nenechávej dlouho samotného, když byl zvyklý mít společnost. Držím palce, abys to vyřešila a dej vědět.



Ahojky, vítej mezi námi - zkušeností je tu dost. :o)

Jinak se přikláním ke kamarádovi a záleží na tobě, jakého mu koupíš, ale co možná nejdřív. Jinak držím palečky a ať Tobík už nesmutní.



Já bych se bála, že si ublíží, už teď se bojím a to mám dvě holky, u kterých je to riziko menší než u kluků.



Tak nějaké riziko tam určitě je, ale to je i u těch holek, i když možná menší, ale mockrát jsem četla, že se samečci snášejí v pohodě a jsou spolu spokojeni, asi taky bude záležet na povaze těch zvířátek a je jedno, jestli to jsou samečci nebo samičky. Ale prý, když se pořídí co nejmenší osmáček k staršímu, tím lépe ho ten starší přijme.



S tím souhlasím. Je to na každém z nás a také na těch osmáčcích.



Tož holčiny píšu, jak jsem slibila, koupila jsem teda malého osmáčka a už jsou spolu v kleci tak tři hodinky a nic. Sice ze začátku si vyměnili pár názorů, asi kdo tu je pánem či co já vím. :-) Teď už vedle sebe leží a nebo běhají po větvi, ten starší ho už taky čistil, tak uvidím, myslím že to vypadá, že je to na dobré cestě. :-)



Tak to je super, že ho tak skvěle přijal, jestli jsou už v klidu, tak si myslím, že máš vyhráno. Moje holky se taky první hodiny trochu praly, ale po pár hodinách už spolu spinkaly a ta starší zahřívala tu malou. Držím palce, ať nenastanou žádné problémy a kluci se mají rádi, dej pak vědět, jak spolu pokračují. Oni si vždycky první vyjasňují ty pozice a když mají jasno, tak je klid. :-). Pak se ale nediv, že si časem začne malý osmáček prosazovat pozici vůdce, u nás se o to občas taky pokouší ta mladší. :-)



Super, tak jestli to vyjde u vás, tak začnem uvažovat o dalším prckovi k našemu Jackovi. Ještě mě trápí co ochočování? Když jich je více, nezvlčejí moc?



Přežili spolu první noc, leželi pekně vedle sebe, tak si myslím, že už mám vyhráno. :-) Musím popřemýšlet, jak toho malého pojmenuji, nemáte nějaký nápad? Budu se muset podívat tady do těch vašich jmen. :-)

luci1x: Tak uvidíš, zkusit to můžeš, já jsem se toho taky bála, ale řekla jsem, že za zkoušku nic nedám, byla jsem domluvena ve zverimexu, že kdyby se nesnesli, tak ho můžu přijít vyměnit třeba za holčičku. Ze začátku po sobě prskali, skákali a ja nevím co, ale tatík mi řekl, at' nic nedělám, že si potřebují vyměnit názor, tak jsem je nechala a tak za dvě hodinky bylo ticho, už spolu běhali po větvích a hlodali chleba. :-)



To je super gratuluji.

Mrkni na ty jména: http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/jmena-osmaku, třeba tam jedno na tebe bafne.



jj, nĚco vymyslím, teď jsem je vzala oba dva na procházku, sice do koupelny, aby mi neutekli, ale i tak se pěkně proběhli. :-) Na ty jména ma http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/jmena-osmaku kouknu a řeknu vám. :-) A ty potom napiš, jestli to taky zkusíš a nebo ne.



Luci1x: Zkusit bys to mohla, jestli by se taky dálo domluvit, že by jsi ho v případě nějaké nesnášenlivosti vrátila. Určitě pak bude Jack spokojenější a často je sranda, je pozorovat, co dokážout dělat za bláznoviny, nebo jak spolu pěkně spinkají, tak si to promysli, a pak napiš, jak ses rozhodla.



JJ, musím to prodiskutovat s přítelem.



Jak bych holky mohla poslat a nebo sem uložit fotky mých dvou blázínku? Jinak už jsem ho pojmenovala a jmenuje se Ferda.



Ty fotky tu dát sama nemůžeš, ale můžeš je poslat Alči, která je tu přidá. Její mailová adresa je navratilova.alenka@seznam.cz. Určitě je tu ráda dá. Jinak jméno pro druhého osmáčka je moc pěkné.



Jak budu mít více času, tak ji je pošlu a budu ráda, uvidíte ty dva caparty. :-)



Už jsem zvědavá na ty tvoje lumpíky. :-)



Ahojky, jůů fotečky, taky budu toho našeho muset nějak pěkně vyfotit.

Tak mám novinu.

Dneska jsme Jacka pustili na postel a skočil i na stůl.

Ani jsme to nestačili zaregistrovat a prozkoumal svíčku a přismahl si fousky. Takže jeho levá strana má půlku fousku poloviční. Hned jsme to sfoukli. Jinak motoriku má v pořádku a nic si z toho nedělá.

Jinak jestli chceš, můžeš mi poslat fotky a já je dám k sobě na webovky. Nemám tam moc návštěvnost a teď nemám čas, to upravovat, ale snad to někdo někdy zkoukne. :o)



Ahojky Luci, písni sem email a v pondělí ráno bych vám je poslala a klidně je tam můžeš dát. ;-) Některé jsou mázlé, ale přeberete si je. ;-) Dneska byli oba dva zase na procházce. Ten starší ale asi stávkoval, vlezl mi za mikinu a celou dobu tam jenom ležel a nic nedělal, za to ten malý by pořád jenom běhal. Jde poznat, že je to ještě malý nevyblblé mládě. :-D

Toho tvého je mi líto, chudáček. :-( ještě, že jste si toho všimli za včas. ;-)



Luci1x@seznam.cz. Už se těšíme. Ale dobrá, nijak to ho nepoznamenalo.



Ti menší bývají asi všichni nevyblbnutí, protože Bublinka, kterou máme necelé dva měsíce, tak je pořád taková divoká než Šmoulinka, ta už je trochu klidnější.

Luci1x: Ještě, že se mu nestalo nic horšího, fousky dorostou. I ty zvířátka jsou lumpíci, člověk je musí hlídat jak malé děti. :-)



JJ, stačí jen mrknutí jinam a už je pohroma. :D Dětičky naše malinký.



Holky, už vám odesílám fotky, snad dojdou v pořadku a rychle, možná některé budou trocha mázlé, tak ty tam nedávejte, však si poradíte. :o)



Tak konečně uvidíme tvoje miláčky, záleží, kdy je tu Alča vloží.



Ahojky,

for Janul: už máš fotky svých osmáčků ve fotogalerii, jsme rádi za zaslání. :)

for Andy: Děkujeme za fotečky, už jsou také ve fotogalerii. :)



Janul: Máš moc krásné osmáčky. :-)



Taky se přidávám - jsou krásní. :o)

Jinak je teď dávám na mou chudou stránku. :o) http://www.lav.estranky.cz/



Luci: díky i ten tvůj je moc pěkný, ;-) se půjdu na tu tvou stránku hned podívat, ;-) jak jste s přítelem pořešili druhého osmáčka?



No nic moc. :o( takže asi zatím nebude.

Důvody: Větší hluk a když pojedeme k nám domů, že tam je malá klec jen pro jednoho.

Takže druhý bude asi až budeme bydlet spolu v bytě.



Tak my jsme větší hluk ani nezpozorovali, co jsme si pořídili druhého osmáčka, občas si mezi sebou povídají, ale to není zase tak hlasité. S malou klecí, to už je pak problém.



To jo. I když tam nejsme moc často a na moc dlouho, ale o Vánocích jsme tam byli 3 týdny, takže to by byl problém. Je to jeho "letní sídlo". :o)



Tak mu jeho letní sídlo rozšiřte. :-) 



Už nevím jak. Zatím nejsou prostředky.



Uvidíš Luci jak se rozhodnete, já osobně jsem taky žádný větší hluk nezpozorovala, sice jak píše Andy, tak si někdy povídají, ale jinak jsou hodní. :-) Uvidíte, jak budou prostředky na zvětšení letního sídla, tak doporučuji, já osobně můžu klidně celé hodiny pozorovat, co dělají, jak se někdy dokáží zabavit. :-)



Janul: My je taky občas máme jak televizi, je to zábava na ně koukat, když blbnou nebo když spolu spinkají, to jsou tak sladké. :-) Největší sranda je, když je obě pouštíme a ony za sebou běhají a co udělá jedna, tak udělá i druhá. :-)



jéééé, to je tak pěkné.



Ty jedny lumpačky jsou tak ofrklé, že v momentě kdy otevřu klec, tak je mám problém pochytat, protože využijí každé škvíry, aby prchly ven. Šmoulinka se naštěstí pohybuje po kleci, ale Bublina je tak rychlá, že se spustí dolů a už mi běhá po podlaze, ještě že není problém ji chytit a navíc ji zvědavost nedá, aby byla někde zalezlá déle jak pět sekund. Teď už je jen rozpoznám podle toho, že má Bublinka kolem očí světlejší chlupy, jinak jsou úplně stejné i velikostně a to jsou od sebe o čtyři měsíce.



Koukám, že roste jako z vody.



Ahoj, tak ten náš lumpík byl tenhle víkend nějak obzvlášt mazlivý, nechal se dlouho drbat, dokonce, když jsem si ho v sobotu odpoledne brala do ruky, tak mi v ní usnul. :)



jéé, to já bych taky chtěla někdy zažít, jak mi usnou holky na rukách, ale jsou to takové divoženky, že nevydrží chvíli v klidu. Akorát když jsme si donesli Bublinku, jak byla malinká, tak mi párkrát na rukách usla, teď se lumpačka nechce ani mazlit.



JJ, Jack taky ze začátku spal v mé ruce a bylo to úžasné, teď už ale ne. :o(



Ahojky holky, píšu sem po dlouhé době, mám takový problém, jak jsem si koupila toho malého Ferdu, tak jsou období třeba hodinka, kdy v kuse pořád piští a to se o něho starám dobře, jídlo dostávají, s Tobíkem si nic nedělají, to bych poznala, pořád spolu leží a nebo si hrají. U Tobíka tohle to neznám, tak mě to překvapilo, nevíte, čím by to mohlo být?



Já nevím,čím by to mohlo být, ale když jsme si koupili tu druhou Bublinku, tak několik dní občas bezdůvodně pískala ,pak k ní vžycky přiběhla Šmoulinka a ona se za chvíli uklidnila, tak to bylo asi tím,ž e ještě tesknila, ale za nějakou dobu to bezdůvodné pískání přestalo. Já to taky u té první nezažila.



Jack ze začátku taky pískal, protože mu bylo smutno, tak jsem s ním vstávala a hrála si s ním, a pak mi usínal na ruce a už ho to přešlo.



Jedna moja osmačka v noci píská, tak na ni mluvím, dám ji seno a ona to pak zaspí. =) Jinak když po nás lozí, tak nás vždycky počurají. :-( Je to tím, že jsou ještě malé nebo to tak dělají normálně?



Když byly naše osmačky malé, tak po nás taky často čůraly, ale teď už se to nestává. Že by z toho vyrostly?



Tak Jack nás nepočůrával. Ale teď čůrá vždy na stůl. :o(



Možná to bude tím, že je mu třeba jenom smutno. Uvidím, jestli to časem přejde. Vždycky ho taky jdu utěšit a chvilku tam s nimi sedím a mluvím na ně. Tak snad se to spraví.



Určitě se to uklidní, věřím tomu. :o)



Určitě se to spraví a když si pořádně zvykne, tak už nebude tolik tesknit a má tam přece kamaráda, který ho určitě utěšuje. :-)



JJ, ten ho utěšuje, spolu pěkně leží a jeden zahřívá druhého a naopak. Sice když ten menší Ferda zahřívá Tobíka, tak je sranda se na něho dívat, jak se snaží. Chudák oproti němu je tak o půlku menší. :-D



To znám, když byla Bublina ještě malá a snažila se zahřívat Šmoulinu, tak to vypadalo komicky, když si chtěla lehnout na ní a nemohla se nahoru vyškrábat. Teď jsou už skoro stejně velké, tak se střídají v tom zahřívání, ale ještě vetšinou zahřívá Šmoulinka Bublinku.



Jů, to je roztomilé.



Jak už jsem psala,někdy je to lepší jak televize:-)


To souhlasím, dokážeme na něj koukat dlouho, když tam hopsá a padá.



Jsou to naše šikulky:-) :-) :-)


Tak dneska jsem koupila Tobíkovi větší kolo, protože z toho, co mám doma, už vyrostl, tak mají miláčci dvě kola a skoro celej den jen s pár malými pomlkami pořád běhali. Každý v jednom kole a navzájem se jakoby předháněli. :-D Njn, srandička s těmi dvěmi.



Moje holky mají jedno velké kolo, ale někdy je to sranda, protože běhají obě najednou, ale za sebou tak to vypadá vtipně, protože jim nevycházejí kroky. :-)



Fakt? Tak to musí být srandovní teda, to zatím moje osmáky nenapadlo. :-D



Tak ony to tak dělají, protože mají jen jedno kolo, ale naštěstí se o něj nehádají, buď se střídají, nebo běží jedna za druhou. Tvoji osmáčci si pěkně rozdělili kola, takže má každý své. :-)



No každý má své, to máš pravdu. Ale můj původní plán byl, že Tobík bude mít to větší, protože do toho malého už se vejde jen s obtížemi, selhal. :-D Velké kolo je Ferdovo a Tobík nedá dopustit na to své malé. No protože s ním vyrůstal asi nebo nevím. :-D



To je dobré, oni ti úplně zkřížili tvé plány. Určitě, když bude mít problém se v něm hýbat, tak se přemístí do velkého. :-) Hlavní je, že jsou spokojení. :-)



To jo teda, chytrá to zvířátka no. :-D Tak třeba časem si kola vymění, uvidím. ;-)



Však to jsou to chytrá zvířátka, tak ví, co mají dělat. :-)



Tak to je pěkné, takové problémky jsou super. To my máme jen Jacka a ten si velké kolo ihned zabral a využívá ho.



Ahojky, tak když nemá osmáček kolotoč v kleci, tak bez kolotoče nemá osmáček co dělat.



Je pravda, že kolotoč je pro osmáčky hlavní zábavou, ale pokud má osmáček v kleci osmáčí kamarády, tak je to pro něj určitě důležitější než ten kolotoč. :-)



To je pravda. Ale oba si na tom kolotoči taky užijí. :-D



Holky moc kolotoč nepoužívají, ony si spíše užívají samy sebe. :-)



Ahojky,

tak kdybychom našemu lumpíkovi dali pryč kolotoč, tak by byl tedy moc smutný. :(

Je na něm dost závislý. Někdy v něm dokonce i usne. ;-)



Alčo, to bude tím, že je Filípek sám, jinak by na tom kolotoči nebyl tolik závislý.



Ahoj holky, chystáme se s přítelem pořídit si osmáčí dvojku, tak zatím vybavujeme, aby přišli do hotového. Jak tak čtu o těch kolotočích, jaké máte? Četla jsem, že cokoli plastové rozkoušou a ty drátkové kolotoče mohou být nebezpečné. Jaké máte vy?

Jinak jsou to moc pěkné stránky, chválím. :-)



Ahojky, my jsme původně měli ten plastový a jak píšeš, tak to rozkoušou, ten náš taky neodolal. :-D Nakonec jsem koupila ten kovový a taky jsem četla, že jsou nebezpečné, ale mám tři holky a jeden kolotoč a nic se v jim v něm nestalo, oni jsou dost chytří, aby věděli, co dělat. :-D Ale musí být nejméně těch 23 cm, menší by byl pro ně jak vyrostou malý.

Taky jsem četla o těchto kolotočích http://www.exo-eko.cz/Kolotoc-pro-hlodavce/Kolotoc-LW-Deluxe-se-stojanem-vetsi, které jsou pro hlodavce nejbezpečnější, ale já mám ten obyčejný kovový.



Ahoj,

my chováme osmáčky už skoro devátý rok a ještě se nikdy nic osmáčkům nestalo v kovovém kolotoči.

Jak tady radí holky, tak je lepší s větším průměrem, abys pak nemusela přikupovat až Ti osmík vyroste.



Ahojky, moc vám děkuji za rady. Tak to jsem ráda, jdu nakupovat a nemůžu se dočkat, až si je přineseme domů. :)



Peta: Už máte doma nové miláčky - osmáčky?



Ahojky, ještě ne. Jdeme si pro osmáky až ve čtvrtek. :( Ale dala jsem na vás a koupila ten obyčejný kolotoč. Samozřejmě už velký, tak snad jim bude stačit. :)



Ahojky, určitě bude osmákům stačit a uvidíš, jak se jim bude kolotoč líbit, budou v něm trávit dost času. :-)Pak dej vědět, jak budeš mít osmáčky doma a pošli sem nějaké fotky, ať se můžeme podívat na malé prcky. :-D



Určitě, budeme fotit osmáky pořád. :-) Ale napadá mě jedna věc. Mívali jsme křečky a u nich se říká, že by tam kolotoč neměl být pořád, aby se neuběhali, že nepoznají, kdy mají dost. U osmáků to neplatí? Máte tam to kolotoč pořád?



Osmákům se kolotoč nechává stále v kleci, potřebují hodně pohybu a když nebudeš mít čas je mít puštěné, tak si to vynahrazují běháním v kole. :-D. Osmákům určitě nehrozí uběhání, jsou totiž neunavní, to poznáte brzy sami. :-D



Ahoj, já chovám osmáčky devátý rok. Ještě se mi nestalo, že by se osmáček uběhal v kolotoči. Spíš když ho musel mít na měsíc daný pryč, kvůli zdravotním důvodům, (odpadl mu kousek ocásku) tak po něm moc smutnil. Na kolotoč si osmáček hned zvykne.



Ahoj, to jste mi udělali radost. :) V tom kole jsou osmáci neodolatelní. Když jsem tuhle ve zverimexu viděla, jak běží dva vedle sebe spolu v kolotoči, z toho jsem šla do kolen. :)

No ven je asi budem dávat až se ochočí, zprvu bych se asi bála.

Už se nemůžu dočkat, až si pro ně pozítří pojedeme. Máme zamluvené dvě osmitýdenní samičky, snad je to stáří akorát. :)



Teprve je sranda, když každá běží jinak, nebo když se jedna zastaví a druhá ne, tak ta co se zastavila, se točí dokola. :-D

U nás to jednu dobu bylo skoro pořád, teď už jsou tak vycvičené, že raději když tam vleze druhá, tak ta co tam byla, odejde. :-) Staří tvých samiček je úplně perfektní. :-)



Ahoj holky, tak osmáčí samičky máme doma. :-) Jsou úplně skvělé. Jen se asi ještě bojí. Vždycky chvíli skotačí a najednou je každá zalezlá - jedna v domečku a druhá v kokosku a ani se nehnou. Asi se ještě potřebují otrkat.

S kolem jste měli pravdu, to byla láska na první pohled. :-)

To jsou dobré, že se tak naučili si nepřekážet v kolečku, ale mohla to být dobrá sranda. :-) Jsou to vážně skvělá zvířátka, člověk se s nimi pořádně zasměje. :-)



Holky, chtěla bych se vás na něco zeptat. Vydávají osmáci zvuky, které se podobají kýchání? Nevím, jestli to dělají obě nebo jen jedna, ale vypadá to jako kýchání. Přitom se mi ale nezdá, že by měla mokrý nos. Tak jsem se chtěla zeptat vás, chovatelek, jestli to náhodou není nějaký jejich zvuk. :-) Dělá to docela často, třeba i při jídle. Tak přemýšlím, jestli neběžet k veterináři.



Ahojky, teď si nedokážu úplně vybavit všechny jejich zvuky, ale mám dojem, že jsem u mých holek takové zvuky, co by připomínalo kýchání neslyšela. Jednou mi začala nejstarší kýchat z kupovaného sena, nos měla taky suchý a když jsem to dala pryč, tak přestala.Tak jsem ti asi moc nepomohla,že? Ale slyšela jsem, že někteří osmáci mají alergii i na určité druhy podestýlky, třeba hobliny, tak jestli to nebude podestýlkou. Jakou používáš?

To jak jsi psala v předchozím příspěvku, že jsou to skvělá zvířata, tak to máš úplnou pravdu. Počkej, až si na tebe úplně zvyknou a uvidíš, jak budou s tebou manipulovat, to oni umí. :-D Teď když je mám, tak nechápu, jak jsem bez nich mohla předtím existovat. :-)



Bude to možná podestýlkou. Volali jsme tomu veterináři, jestli se nemáme stavit a říkal, že to může být stresem ze změny prostředí, že jsou na to náchylní a máme počkat. Anebo právě tou podestýlkou. Je pravda, že máme hobliny. Ale kupujeme takové, které nejsou prašné. Jenže i seno je kupované. Bydlíme v bytě a bohužel seno přímo z louky nemáme kde vzít. Tak teď tedy nevím, co dělat. :-(

Ale na druhou stranu jsem někde četla (buď tady, nebo v knize), že jsou lepší hobliny než ty granule - protože jsou lepší na hrabání a tak. Uf, tak to teda nevím. Ale normální rýma to asi nebude, když nemá mokrý nos, ne?

Jojo, no na to se právě už nemůžu dočkat. Vůbec si neumím představit, jak na mě "křičí", že chce podrbat, jak jsem četla. :-D

A jinak moc děkuji za názor, uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Kéž by to bylo jen stresem z přemístění.



Určitě ještě počkej, ono to může fakt být tím, že je v novém prostředí. Já taky používám hobliny a bylo to vždycky v pohodě. Možná když budou na tebe více zvyklí, tak to přejde, taky jsem četla, že ty hobliny jsou nejlepší, jinou podestýlku jsem ani nezkoušela, ale je jí prý více druhů, ale s tím nemám zkušenosti, protože nám naštěstí vyhovují ty hobliny. Pokud nemá mokrý nos, tak to asi ta normální rýma nebude. I toho sena je více druhů, tak zkus jiné a uvidíš. Pokud nebude mít nějaké větší problémy, tak bych ještě chvíli počkala. Třeba to není kýchání, ale nějaký druh dorozumívání osmáčků, kterému mu vůbec nerozumíme. :-D Tak držím palce, aby to nebyly žádné zdravotní problémy a dej vědět, jak to s osmáčkami vypadá a pošli sem nějaké fotky, ať se můžeme na mrňousky podívat. :-D



No právě. Skoro mi přijde, že dnes už navečer nekýchají tak moc a jsou o poznání otrkanější. Tak třeba to bylo vážně z toho, kéž by.

Taky jsme vyhodili staré seno a koupili nový balík, tak uvidíme.

A víte, co se dnes stalo? Normálně se spolu muckaly a povídaly si u toho, to bylo strašně krásný. :) Jsou to vážně úžasná zvířátka, koukám na ně od rána do večera a nemůžu se nabažit. :)

Fotečky určitě pošlu, už teď jich máme docela dost. :-D Tak zítra na to sednu a nějaké pošlu.

No právě, žádné vnější projevy to nemá, jinak bych k doktorovi běžela rovnou. Tak snad to přejde. Ještě že můžu napsat zkušeným chovatelkám a optat se. ;-)



Snad už se to bude jen a jen lepšit, přece jen to pro ně byla změna. :-)

Ono to oňufávání a mazlení bude čím dál častější, osmáčci mají rádi společnost svého druhu, tak se navzájem opečovávají. Je super pozorovat, jak se k sobě tulí. Já pořád blázním a fotím, tak už mám plný počítač fotek našich holek. Je sranda, když se chtějí navzájem na sebe poskládat a nemůžou najít tu správnou polohu, přece jenom je to fuška najít řešení, aby to vyhovovalo všem třem. :-D Já už mám strach chodit do zverimexu, abych tam náhodou neviděla nějaké malé osmáčky, protože jsem schopna si z každé návštěvy nějakého donést domů. :-D

Jak jsi vlastně pojmenovala svoje osmáčky?

Možná že to původní seno bylo více prašnější, tak ji to vadilo, hlavní je, aby to přešlo.

Někdy je mi trochu líto, že mám tři samičky, protože nebudu mít osmáčí miminka, která jsou přímo k nakousnutí. :-D Ale zase si nechci pořizovat samečka, aby mi ty moje holky neutahal. :-)



Taky si to říkám. :) Byla by radost mývat miminka. Jenže je škoda, že by se ten sameček asi neudržel a vážně by je utahal. :-) Jé, tak ty máš dokonce tři holky? Tak to musí být ještě větší sranda! No pro ty svoje jména zatím nemáme, nemůžeme na nic přijít. A zatím je stejně od sebe nerozlišíme, jen podle chování.

No jak se k sobě mají, je fakt neodolatelný a jak u toho povykují. Jsem z toho úplně vedle. :-) A jestli to bude vážně čím dál víc, tak to se moc těším. Taky jsem se je při tom snažila vyfotit, ale pořád se u toho moc vrtí a kroutí, tak to zatím moc nešlo. :-)

No jo, taky doufám, že toto seno bude lepší. Ještě i potom kýchla, ale nebylo to tak moc, tak snad.

No a kdybys chtěla mladé, tak co si tak od někoho na chvíli vypůjčit samečka? ;-) Nebo u osmáčků se to tak nedělá? :)



S tím vypůjčením samečka to není špatný nápad, ale asi to není možné, protože u osmáčků jsou někdy problémy se sbližováním, tak by se mohlo stát, že místo námluv, by se konaly bitky. :-D

Já jsem původně měla jen jednu, po měsíci ji pořídila kamarádku, a pak jsem ještě neodolala a pořídila si třetí, tak je s nimi i větší legrace. :-D Já je rozlišuji podle chování i podle vzhledu, tak vím, která je která. Koukni do fotogalerie, tam mám několik fotek našich lumpaček. :-D. Už jsem zvědavá na fotky tvých osmáčích holek. :-)

Největší sranda je, když se snaží ulehnout spolu, tak u toho nadělají hodně kraválu, jak se dohadují. :-D Nebo když spolu běhají a běží za sebou. :-D S tím problémem u focení to znám, ještě že ty fotky z toho digitálu jdou vymazat, protože to jsou občas jen šmouhy, :-D nebo rozmazané osmačky. :-D



Aha, tak to se nedivím, že máš strach, že bys neodolala a koupila dalšího osmáčka. :-D Hm, to je asi pravda s tím samečkem. Jojo, na fotečky jsem koukala, je to sranda. :)

Představ si, co se nám pro změnu stalo. Z rýmy naštěstí nic asi nebude, ale jedna nám včera udělala tmavorůžovou až červenou loužičku. Hned jsem začala panikařit, že má zánět močového měchýře, ale pak nás napadlo, že dva dny po sobě měly mrkvičku a taky jakousi pochoutku z trávy a zeleniny, která byla obarvená červeně. Stává se u osmáčků, že se jim moč zabarví tím, co jedí? Je blbé, že s tím nemáme zkušenosti. U křečků se mi to nikdy nestávalo, tak nevím. Ale asi stejně vyhledáme veterináře.

Jo a fotečky už dnes určitě dám. Včera nám totiž celý den nejel internet, až teď se rozjel.



Tak já nevím, dnes jsem našla tři loužičky a ani jedna zabarvená. Takže by se to vážně tak obarvilo mrkvičkou? :)



Vůbec nemusíš panikařit, moje holky taky mívají často zbarvenou moč a to proto, že mají rády červenou řepu a poté ji mají úplně tmavě fialovou, takže opravdu záleží co baští a podle toho se jim zabarvuje moč, tak se toho nelekej .Když sní více mrkve, tak ji mají oranžovou a když tu červenou řepu, tak úplně fialovou. :-) Protože jedí zeleninu sice sušenou každý den, tak mají moč různě zbarvenou skoro pořád a je to úplně normální. :-)



Jéééé, ani nevíš, jak ráda to čtu. :) Nakonec jsem dnes ještě jednu barevnější našla, ale fakt to vypadá, jako by to odeznívalo. Teda, ale že jsem se lekla. No jo, budu na to muset přicházet, jaké je to s osmáčky. :-) Moc děkuji za rady. ;)



Já když jsem to poprvé taky viděla, tak jsem se vylekala a to už jsem předtím o tom četla, že se jim zabarvuje moč podle potravy. :-D

Když sní hodně červené řepy, tak ty loužičky vypadají docela dost děsivě. :-D Když jsem jim dala čerstvou červenou řepu, tak si určitě dovedeš představit, jak to vypadalo v té kleci, jak po masovém útoku. :-D Samá fialová loužička, tak jsem to raději trochu omezila a dávám jim trochu méně zabarvující zeleninu. :-D Ale ještě se mi nestalo, že bych našla zelené loužičky, když teď baští tolik pampeliškových listů. :-D



Vážně? Já právě nastudovala, kde co a nikde žádná zmínka o zbarvení. Teda ale pěkně jsem se lekla.

Hehe, to musí fakt vypadat jak po masakru, když se nabaští tou řepou. :-D Ale to máš pravdu, taky jsem si říkala, že zeleného jim nosíme hodně a loužičky zelené nejsou. Asi v tom není to správné barvivo. ;) Tak fotky našich prcků už jsem poctivě odeslala, tak uvidíme. :)



Ahoj Péťo, děkujeme Ti za zaslání foteček tvých osmaček, nepostřehla jsem, jak se jmenují. :( Admin předělává server, na kterém jsou uložené tyto stránky, takže až mi povolí přístup, tak Ti tam fotky hned vložím, cca do 2 dnů je tam máš. Za zpoždění se moc omlouvám.



Ahoj holky, omlouvám se, že sem moc teď nepřispívám, ale zase mě čekají státnice, koncem srpna, :( takže nemám moc čas.

Jinak náš osmáček je v takovém horku pořád na klacíčkách v kleci a spinká. Poslední dobou je takový nevrlý. Mno, už na něj doléhá stáří. :( Ale je snad více mazlivější, než byl před rokem. Nevím čím to. Nejradši má drbání po hřbetě, to se úplně rozplývá. ;-)



Aho Péťo,

líbí se mi, jak máš řešené akvárko pro osmáčky, máš tam pro ně hodně prolézaček, kokosků a dalších vymoženin, což se musí malým lumpačkám líbit. :)



Ahoj Ali, moc děkujeme. :-) Snažili jsme se, aby se jim tam co nejvíc líbilo, ale ještě sháníme nějakou vhodnou větev, to budou určitě zářit blahem. :) Koukala jsem do galerie, že už tam ty naše fotky skoro jsou. ;o)



Ahojky, já myslela, že je problém někde u nás na počítači, že tam ty fotky nevidím a ony tam ještě nejsou? Jsem zvědavá, jak máš vyřešené bydlení pro svoje osmáčky. Péťo, jestli se ti bude chtít, tak napiš do tématu "klec a její vybavení" co všechno mají tvoje holky v akvárku, ať se můžeme my ostatní inspirovat. :-D

Jak jsi psala, že nikde není zmínka o zbarvení moči po stravě, tak já se to taky dozvěděla tenkrát od zkušených chovatelů, nikde v knížce to nebylo psané. Už máš jména pro osmáčky a už je nějak rozpoznáváš?

Já se vždycky musím smát, když jdu holkám pro jídlo do skříňky, kde ho mají schované, tak ony už ví, že dostanou baštu, tak všechny tři letí k vrátkám klece a pověsí se na ně, takže když ty vrátka otvírám, tak vždycky i s nimi, tak se i povozí. :-D



No nevím, já je tam zatím taky právě nevidím..

Tak jo, sice jsem se v něčem inspirovala tady, ale klidně tam něco napíšu :-)

No přesně tak, kolikrát narazíš na nějakou zajímavou informaci, ale že toto se nikde nedá dočíst, je zajímavé. Fakt jsem se lekla. Ještě že mám možnost poradit se tady se zkušenými chovateli ;-)

No jména nemáme, ale já jim provizorně říkám Princezna a Píšťalka :D Jedna totiž ze začátku kromě toho jejich povykování i trošku pískala, tak to se vymyslelo hned. No a ta druhá je takový mazílek. Sice se nás obě vždycky snaží kousnout (ne ze zlosti, vypadá to jako zvědavost), ale tahle na nás vždycky tak kouká, natahuje se za náma, špízuje nahoře na žebříku, je taková hrozně miloučká, tak té jsem začala říkat Princezna :) Příteli se to sice moc nelíbí, ale dokud nevymyslíme něco jiného... :)

Jo a nějaké rozpoznávácí znamení jsme naštěstí našli - jedna má chloupky na konci ocásku jakoby do véčka, a té druhé chybí na hřebetech předních ťapek chloupky (nevím, jestli se ve zverimexu či dřív odřela..).

Vážně jsou tak navyklé :D ? Taky jsem je na to chtěla naučit, ale zatím se každého zvuku, včetně šustění jídla, hrozně leknou a utečou se schovat :)

Jé, ale že ti neutečou, když už jsou na těch vrátkách. A nehupsnou rovnou do sáčku :D To musí být fakt sranda :)



Je pravda, že hodně věcí se v těch knížkách nepíše a přitom to jsou důležité informace, ještě že máme ty weby o zvířátech, kde se toho hodně dovíme. :-D

Náhodou Princezna a Píšťalka jsou perfektní jména a moc hezké, být tebou tak bych jim je nechala, přítel by si určitě časem zvykl. :-) Naše holky mají taky takové pohádkové jména.

S tím kousáním to u nás bylo ze začátku stejné, ale taky to bylo jemně, jenom zkoušely, jestli to není něco k jídlo,j ak si zvykly, že jídlo je v té ruce a ne ta ruka, tak přestaly. :-D

Ony neutíkají, ale přímo mi všechny tři naskáčou do ruky, nebo do plechovky, kde je to jídlo a snaží se hned něco ukořistit. Však neboj, tvoje to budou za chvíli dělat taky, co se jídla týká, tak osmáčci neodolají a navíc jsou hrozně zvědaví, co to tam mám. :-D

Já holky rozpoznávám podle toho, že jedna nemá štětinku na ocásku, to ji užrali sourozenci, když byla malinká, druhá má světlejší srst nad očima než ta třetí:-D. Ta třetí je navíc hrozně mazlivá. :-)

Jestli se mi je podaří vyfotit, jak visí na těch vrátkách, tak to Alči pošlu, je to fakt sranda. :-D



No to by bylo super, tu fotku bych chtěla vidět. :)

Tak to máš dobrý poznávací znamení. :) A hlavně je dobré, že to vidíš na první pohled.

No já si stejně myslím, že to tak s těmi jmény dopadne, protože nic jiného beztak nevymyslíme. :) Sice jsou to delší jména, ale taková pěkná.

Jo a už jsem koukala, že tu visí ty naše fotky. :)

S tím kousáním si to taky říkám. Ale stejně mám fakt strach, že kousat nepřestanou. Třeba křečci, které jsme mívali, nás taky kousali, což jsem nechápala. :( A od osmáků to teda víc bolí.



Já už se na fotky taky dívala, jsou moc pěkné a holky jsou roztomilé. Akvárko mají moc pěkně vybavené, tam se jim musí perfektně bydlet. :-D

Dneska se mi je nepodařilo vyfotit, protože jak by věděly, že je chci vyfotit, tak se na ty vrátky pověsila jen jedna a navzájem se shazovaly. :-D

Jména neměň, ony k těch tvojím holkám perfektně pasují, jsou takové roztomilé. :-)

S tím kousáním si hlavu nelámej, ono to určitě přejde, možná to chvíli potrvá, ale ony na to přijdou, že lepší jsou dobroty z ruky než ta holá ruka. :-D Křečci jsou přece jenom trochu natvrdlá zvířata, tak proto jsou více kousaví. :-D Osmáčci sice umí dost kousnout, což jsem z počátku taky zažila, ale nejsou agrasivní, spíš je to ta zvědavost. Hlavně jim nabízej z ruky nějakou tu baštu a oni i na tebe rychle zvyknou, a pak po tobě budou lozit a mazlit se, :-) pak už k tobě budou přicházet samy. Moje holky mají strašně rády, když po mě můžou lozit a schovávají se mi pod vlasy, :-) nebo mi jen tak sedí na rameni. Ale chce to trochu trpělivosti, oni jsou zpočátku nedůvěřiví. Ale jak tu seznamovací část zvládnete, tak to bude super. :-)



Děkujeme za pochvalu, ;-) myslím, že asi fakt líbí.

Jé, to je taky dobrý, jak se jedna pověsí a druhé ji shazují. :D To jsou super zvířátka, to je fakt lepší jak televize. :D

Já si právě myslím, že osmáčci jsou dost inteligentní, že je to musí trknout. Ale náhodou se ode mě nechají i chvilku drbkat za ouškem a na zádíčkách. Po chvíli ale začnou být moc zvědaví, otáčí se a to by si i kousli. :) Jojo, vypadá to, že jediná cesta povede přes jídlo, na nic jinýho se asi utáhnout nedají. :-)



To máš pravdu, osmáčci jsou hodně inteligentní a jediný způsob, jak si je získat, je přes ten žaludek. :-D

Moje holky třeba mají rády, když je drbu za uchem a pod předními pacičkami. Ve fotogalerii je i jedna vyfocená, jak si v tom libuje, je to v desáté sérii shora, poslední fotka. :-D

Už se ti někdy stalo, že by se nějak pohádaly? Ty moje lumpačky se hádají zásadně jen u jídla, to taky občas dochází na shazování dolů z patra, :-D to jim nestačí, že mají každá svoji misku, ony musí navzájem ochutnávat od druhých, :-D jsou to prostě malí nenažranci. :-D



No ne! Ta fotka absolutně nemá chybu, je vážně úplně super! :) No tak tam jsme to nezkoušeli, zatím by nás tam kously. :(

No zatím se ještě nijak nehádaly, pořád se jen tak roztomile oňufávají. :) Ale přítel tuhle říkal, že se skoro popraly - samozřejmě když jim dával mrkvičku, jejich milovanou pochoutku. :) Teda ale že se i shodí z patra, tak to už je vážně nenažranost. :-D



Takhle se nechává drbat převážně nejstarší Šmoulina, ty dvě tak ještě nevydrží. :-) Taky zpočátku první oňufávala, jestli tam něco náhodou na jídlo nemám a když ne tak se tak nechala časem drbat, ale chvíli to trvalo,v ždycky byla zvědavost větší. :-D Neboj, až budou trochu otrkanější, tak budou taky drzejší. :-D Určitě časem dojde na nějaké ty bitky, ale oni to tak nemyslí, hned potom se usmiřují. :-) Jakmile začne jedna dorážet na druhou, tak je lepší použít obě ruce a dát jim dobrůtku oběma najednou. S třemi to je horší, tolik rukou nemám. :-D Osmáci dokáží být dost nenažraní. :-)



Dneska jsme jim trochu předělávali klec a ony to stihli počůrat ještě dřív, než jsme stihli od klece odejít, v tomto ohledu to jsou čuníci. :-D

Když jsem je měla dneska puštěné a chtěla jsem je vyfotit, tak mi jedna skočila přímo na foťák a z něj na hlavu, to mě málem ranilo, jak jsem se lekla. :-D



Tak to je taky gól, že ti skočí na foťák. :D To teda muselo stát za to. :)

No jak tu pořád vyprávíš, tak se nemůžu dočkat, až budou taky pořádně ochočené. Ale už se nechali hladit na čumáčku a skoro jakoby se předháněly, která se nechá hladit dřív. :D (u toho jsem ale bohužel zase nebyla)



Holky, dívejte, co přítel našel na internetu, to je něco. :)

http://www.lidovky.cz/hlodavci-s-hrabemi-meni-ucebnice-dnh-/ln_veda.asp?c=A080326_220113_ln_veda_nev



No to jo, přes čůrání jsou, to jsme taky poznali :D A těch bobků. My mívali vždycky jednoho křečka, takže sem tam bobeček po x dnech, ale teď, no jééé. :)

Vážně se po těch bitkách usmiřují? To musí být krásný, úplně si to dovedu představit. :)



To se teprve dočkáš těch jejich lumpačin :-D. Ale těch skoků u nás je dost, zvláště prostřední Bublina je šílená skokanka, ta vždycky od někud na mě skočí, nebo přeskakuji z nábytku na nábytek. Někdy ji to nevyjde a občas sebou pleskne o zem:-)

Největší sranda je, když jsou na sebe z nějakého důvodů naštvané a začínají se boxovat. To zas většinou vyprovokuje nejmenší Fifina. To se proti sobě postaví na zadní a pacičkami se boxují: -D. Taky se stalo, že se boxovaly všechny tři :-) Toho se taky dočkaš:-) a jsou u toho dost hlučné:-D. Dlouho jim to nevydrží a za chvíli jsou zase nejlepší kamarádky.

Dívala jsem se na ten odkaz, no to je fakt něco, je vidět, jak jsou osmáci chytří:-), prostě to jsou nejlepší zvířátka:-)

S těma bobkama je fakt síla, po těch třech vždycky musím sbírat pěknou hromadu:-)



No to jo, vybíráme každý den a nestíháme se divit, co za jediný den "vyplodily". :D

Třeba se dočkám už brzy, je už fakt vidět, že jsou čím dál víc otrkanější. Třeba se už ani neschovávají, když někdo vstoupí do místnosti, když sundáváme pletivo z akvárka, tak se zvědavě natahují, jsou to příjemné změny snad další den. Ale ještě pořád nás okusují. Tak nevím, kdy jim dojde, že nejsme k jídlu. :) Dnes jsem jim dávala takové malé trávové granulky a místo do ní mě malilinko kousla do prstu, jakoby ani tu granulku ani necítila.

Víte, co je sranda? Jak mám na jedné fotce jednu osmačku, jak kouká z domečku, to je úplně malinkatý domeček, který nám zůstal po křečkovi. Bylo mi líto to vyhodit, a tak jsme to tam nechali, co s tím budou dělat. I když jsme si říkali, že je to hloupé, když se tam vleze tak tak jedna, že druhá bude muset spinkat jinde. Představte si, že se do toho prťatého domečku nacpou obě a spinkají tam spolu. :-) To je úplně neuvěřitelné. :D



Tak to je super, že už si zvykají, za pár dnů už budou tak ochočené, že s nimi bude větší legrace.

Když jsem měla dneska holky puštěné, tak neběhaly po pokoji jako obvykle, ale jenom pořád lozily po mě. :-D Největší sranda, když mi na ramena vylezly všechny tři, pak se navzájem shazovaly. :-) Ony mi vylezou po zádech někdy až na hlavu a občas okusují vlasy. :-D

Jak jsi psala o tom domečku, tak to musí být sranda, když se do malinkého domečku nacpou obě dvě, ale jak vyrostou, tak už asi budeš muset pořídit větší. :-D Je zajímavé, že moje holky v domečku nespí vůbec, ony mají jedno oblíbené místo,v úplně v největším patře na vydlabané hrubé větvi nebo na tenké větvi, vypadá to, jak by seděly na bidýlku. :-D

Ale asi mají nějaké divné období, protože se včera při jídle tak šíleně dohadovaly a došlo i několikrát na shození úplně dolů, příšerně pištěly.



Že by ponorková nemoc? :) Ty jo, no to neříkej, že spí na větvi jak na bidýlku jako slepičky. :) To teda musí taky dobře vypadat, snad jen se moc nevrtí ze spánku. :-)

No nevím nevím, asi se jim po tobě šplhá líp než po větvi, tak si toho chtějí užít na úkor proběhnutí se. :-)

No já jsem dnes těm našim dala takovou tu špičičku z kukuřice (jen jednu, protože mi nešla rozlomit), to teda stálo za to. Fakt se chvilku boxovaly, pak ta jedna utekla do domečku a druhá na mě smutně koukala, tak jsem jí dala něco jiného. :)

Ta vydlabaná hrubá větev zní moc dobře, zajímavé. Už bychom se konečně po nějaké větvi měli porozhlédnout. A jak máš staré osmačky?



No právě je zajimavé, že na té tenké větvi se vůbec udrží, protože to je druhé nejoblíbenější místo na spaní po té vydlabané větvi. Ani mi potvůrky nechtěly spát v hamaki, to jenom rozkousávaly nebo se tam chodily venčit.A právě když spí na té tenké větvi seřazené za sebou, tak vypadají jak ty slepičky. :-D

Jim se asi lození po mně hodně líbí, protože to dělají poslední dobou čím dál častěji, aspoň si jich tak více užije, potože se k nim můžu aspoň občas přitulit. :-)

Ta vydlabaná větev slouží jako pelíšek na spaní nebo jako úkryt, když si do ni zalezou. :-)

Nejstarší Šmoulinka měla v srpnu jeden rok, prostřední Bublina má 10 měsíců a nejmladší Fifina má pět měsíců, u té jediné vím přesné datum narození. :-)



Jů, tak to jsou ještě mlaďounké, já myslela, že už je máš delší dobu.

Takže spí i na té tenké, no to je něco. :-) Tak to nemusíme shánět ani nijak extra silnou větev, když se jim to líbí i tak. :)

To musí být paráda, když po tobě lezou. A ještě k tomu všechny tři. :-D

Jo a chtěla jsem se ještě zeptat na něco ohledně krmení. Co tak různě jim dáváte z čerstvýho. Třeba jestli mrkev i s natí. Protože na obrázcích v knížce je jen mrkev, ale třeba jsme jim dávali březové halouzky. Nebo jaké dobrůtky ještě? :-) 



Tak moje holky jsou hodně vybíravé, takže mi čerstvou zeleninu nejí vůbec, jenom ledový salát, všechno musím sušit. Ale pokud ti baští čerstvou, tak jim můžeš dát jakoukoliv - mrkev (s tou natí si nejsem jistá), salátovou okurku, rajčata, čínské zelí, papriku, ledový salát, červenou řepu a různě co najdeš od zeleniny. Moje holky mají rády větvičky z jabloně a třešně i s listy a na jaře i s pupeny, ty úplně zbožňují. Z jakéhokoliv ovocného stromu. Ale pozor na kaštan a ořešák, to jsem četla, že jsou pro ně jedovaté. Z břízy se taky dávají, ale nejvhodnější jsou ty ovocné, já ani jiné nedávám, protože si nejsem jistá jestli jsou ostatní vhodné, ale co jsme dávali, byly větve z dubu.

Jiné dobrůtky co jsou u nás oblíbené jsou vojtěškové kolečka nebo jim občas koupím tyčinky přímo pro osmáky, jednou jsem narazila na tyčinky, které obsahovaly květy růží, ale jsou různé druhy.

Já si na všechno ani nevzpomenu. Hlavně jim nedávej nic, co obsahuje cukr a tuky.

Jo ještě na jaře když kvetou pampelišky, tak se mohly utlouct po těch pampeliškových květech, je škoda, že je to jen na chvíli v roce, a pak si musí dlouhou dobu počkat.



To ti vůbec nezávidím, že to musíš sušit. Nám právě naštěstí zbaští všechno čerstvé. To je na chvíli slyšet jen hodně chřoupání. :-) Aha, tak ta nať mě zajímala. Ale zase tak důležité to není.

No a ty pampelišky, tomu věřím. Stačí mi vidět jak zblajznou kvítek jetele, to je jak drtička. :)

Neboj, snažíme se dávat jen samá zdravá jídla. :-) A to mě přivádí na jednu věc, že je vážně krmíme rozvážně, většinou mají jen seno, malilinko krmení a něco čerstvého a poslední dobou nám hrozně přibírají, nevíme jak to. :( Blbé je, že v kole běhá pořád jen Píšťalka, Princezna k němu ani nečuchne, takže ta vypadá ještě hůř. Tak zkoušíme menší dietičku a uvidíme. Ale není nám jasné, z čeho to mají.



Ahojky, tak jsem předevčírem zkoušela dávat našemu osmáčkovi zahradní borůvku. Nejdříve si ji nadšeně odnesl z vrátek do klece, protože mu asi pěkně voněla, pěkně se k ní posadil, kousnul do ní a nechal ji ležet na zemi a šel se nechat radši podrbkat pod krčkem. :o)

Minulý víkend jsem mu dávala čestvý jetelíček a nějak se toho přejedl a pak pořádně přes týden nejedl. 



Teda, to si ani nedovedu představit, že by se přejedly a pak dlouho nic nejedly. :)

To se docela divím, že ti to nezbaštil. Ale tobě myslím moc nejí čerstvé ovoce a zeleninu, viď? Tak asi je to tím. Ale neví, o co přišel. :)

Ali, jak moc ti osmáčci pijí teď v těch teplejších dnech? My máme takovou tu obyčejnou napáječku pro křečky a naše dvě holky ji vypijí za ani ne dva dny. Se mi to zdá nějak moc, když jim dáváme i čerstvou zeleň.



Ahojky, jestli ti můžu odpovědět já, tak já mám pro tři holky jednu napáječku, asi trošku větší než pro křečky a ony mi vypijí za den asi čtvrt té napáječky a to všechny tři. Možná proto, že mají dost trávy nebo ledového salátu, který jediný jí čerstvý. Ale v těch vedrech se tomu asi nedá moc divit.

Akorát v těch vedrech jsou méně aktivnější a línější, kdo by taky nebyl. :-)



To jo, to jsme i my, že. :-) Tak to asi tak nějak bude, protože ta naše napáječka bude mít obsah hodně malý. Asi vím, jakou máš ty. Tak to se mi ulevilo. :-)



Ahojky, tak my máme pro osmáčka velkou napáječku. Ale někde jsem také četla, že toho osmáci tolik nevypijí, ale jak je asi teplo a nemají třeba tolik čerstvé zeleniny a ovoce, tak se napijí více i z napáječky.



Ono opravdu záleží na stravě, protože když jim ráno dávám čerstvé, tak nepijí a když večer dostanou suchou směsku, tak se hned po jídle jdou napít. :-)Ale někdy jsou dny, kdy z napáječky vůbec neubyde a někdy zase dost.



Na té stravě asi opravdu záleží. Protože jsme to chtěli vyzkoušet a dali osmačkám hodně čerstvého zeleného a vypily toho o poznání míň. :) Nemůžeme se jich nabažit, je s nimi vážně sranda. Jen nevím, kdy už se ochočí, pořád by nás hlodaly. :(



Hlodání je časem přejde, u nás to taky nebylo hned. Ony ještě teď občas jemně kousnou :-D a někdy, když jim dávám dobrůtku, tak v té rychlosti, kdy ji chtějí ukořistit se netrefí a rafnou vedle, teda spíš do mého prstu, ale není to moc. :-D



No jo, taky si to snažím říkat. No tak uvidíme, snad je to přejde. Zatím by si asi rády daly i čerstvé masíčko. :) Ale je fakt, že většinou už to nebývá tak do hloubky, tak snad se blýská na lepší časy. :-)

Holky, zkoušely jste osmáčkům dávat takové ty "kosti" z bůvolí kůže? Úplná paráda, naše holky se po tom můžou utlouct. Obrousí si zoubky a ještě je to hrozně baví. (alespoň déle vydrží dřevěné zařízení :-D )



Ahoj Peťo, tak už to tvoje osmáčky to kousání přešlo, nebo si pořád dělají zálusk na prsty. :-)

Ty kosti jsem jim ještě nikdy nezkoušela dávat, teda ani mě to nenapadlo, ale myslíš, že to můžou? Určitě to je perfektní na obrušování zubů, aniž by utrpěla dřevěná část klece. :-D Možná to taky zkusím.



No můžu tě ujistit, že dřevěná část taky dostane co proto. :D Jojo, jasně že můžou. Říkali to i ve zverimexu a naše holky jsou pořád živé a zdravé. :)

No bohužel je to ještě nepřešlo, tak my už nevíme, co s tím. :-( Pořád si musíme dávat pozor, ale snažíme se jim dávat co nejčastěji jídlo z ruky, aby si zvykly, ale že by nějaké pokroky. Tu kost fakt zkus, je to sranda a myslím, že je to pro ně vážně i prospěšné. :-)



Ahoj, já jsem Filípkovi tedy ještě nezkoušela dávat buvolí kůži. Fakt osmáčkovi neuškodí?



Ne, fakt. Taky se mi to nezdálo a ptala jsem se ve zverimexu a říkali, že o tom neslyšeli, ale že jim to rozhodně nemůže nijak uškodit. A našim holkám se to hrozně líbí. Hrozně se na tom vyřádí. :)



Ahoj holky, tak co, už jste zkoušely ty kosti z býčí kůže?

Jestli ano, jak to dopadlo? Jsou z toho určitě taky tak urvané, jak ty naše. ;o)



Ahoj, kosti z býčí kůže jsem ještě tomu našemu osmáčímu lumpíkovi nedávala.



Já to taky nezkoušela a asi zkoušet nebudu.



Ahoj, jak jsi tedy Péto dopadla, zkoušela jsi mu je nakonec dávat?



Ahoj, mám 2 osmáky, mám je 3 dny a pořád pískají, nevím, co by jim mělo chybět, mají vše potřebné i se jim věnuji, nevím, co s tím, aby byly ještě víc spokojení, prosím, poraďte mi.



Ahoj, mám dva osmáky, které mám doma tři dny a pořád pískají, co s tím mám dělat?



Ahoj Patriku, jestli sis pořídil malé osmáčky, tak se stává, že první dny jakoby pískají, je jim smutno po mamince a po dalších sourozencích. Po pár dnech to přejde.



Ahoj, mám osmáka degu něco málo přes týden. Předtím už jsem jednoho osmáka měla, ale ten mi umřel před 2 týdny. Jmenuje se Ron. Chci mu pořídit kamaráda nebo kamarádku. Ron má asi kolem 3 měsíců. Já bych mu radši koupila kamarádku, ale máma se bojí mláďat. Ona by mu nejradši nekupovala nikoho, ale já ne, chci,aby byl šťastný. U kluka se totiž bojím, že se poperou a navíc je od sebe nepoznám. Poradíš mi prosím, kdo je lepší? Díky.



Ahoj Tamčo, jestli si pořídíš páreček opačného pohlaví, tak počítej skoro každé 3 měsíce s mladými. :-) U kluků je to komplikovanější, buď se snesou nebo ne, dopředu člověk neví, jak se budou chovat. :-(



Neznámý uživatel - 23.08.2014 14:02 - detail

Nevíte, proč mi jeden osmák zabil toho druhého? Odjeli jsme pryč a jak jsme přišli, tak tam ležel mrtvý, zakousnutý. Byli to bratr se sestrou.



Dobrý den, mohu se zeptat, jak staří byli vaši osmáci a jak dlouho spolu byli v kleci?


Přidání odpovědi

Autor - nepovinné
Email - nepovinné
Spam ochrana - Ochrana proti spamu, napište aktuálni rok

2008 - 2024 (c) Zviratkodoma.cz

TOPlist