Pomoc

Pro přidání odpovědi na aktuální téma použijte prosím formulář na konci stránky.

Datum zalozeni : 2009-06-23 15:14
Autor : Smekalika

Mám takový problém na jedné stránce jsem četl že se příbuzní osmáci se mezi sebou NESMĚJÍ pářit, tedy spolu ani žít. je to pravda víte já si chci pořídit osmáky z obchodu 2 samce as amičku ale jsou od stejném matky.

Děkuji smékal



Dobrý den, určitě bych si nepořizovala chovný pár od stejné matky. Mohl by s tím být v budoucnu problém. Osmáčí mláďata by mohla mít pak nějaké defekty. Např. by pak mohl být osmáček slepý, hluchý, popř. s jinými defekty.

Kupte si radši osmáčky každého od jiné matky.



Nevím, jestli jsem to dobře pochopila, ale ty chceš mít dva samce a jednu samici? Jestli jo, tak to se nedoporučuje, protože více samců by mohlo samici utahat a navíc by se o ní hodně rvali, takže raději dvě samice a jeden samec a jak psala Alča, určitě samce a samici od různých rodičů. :-)



Děkuji.



Rádi poradíme, když o tom něco víme. ;-) Jsme rádi, že jsme Ti aspoň trochu pomohli.



Ahojky, nedávno jsem si pořídila osmáčka. Měla jsem je i dříve a vždy měli keramické pítko. Teď zkouším napáječku. V obchodě, kde jsem ho kupovala měli mističku na pití, a tak se bojím, že neumí z té napáječky pít. Prosím o radu. Předem moc díky.



Ahojky, osmáčci jsou chytrá zvířátka, on si ho najde a určitě bude zkoušet pít už z toho důvodu, že bude zvědavý, co to je. :-) Když tak zkus mu tu napáječku dát k čumáčku, ať si vyzkouší, co to je a pak to párkrát zopakuj. Ale myslím si, že na to přijde sám. Já jsem to nijak neřešila a naučily se pít z toho všechny tři.



Díky za tak exkluzivně rychlou odpověď. :-)



Pak napiš, jak to osmáček zvládl. :-)



Jak Andy píše, osmáček si na to přijde sám, toho se Pájinko neboj.



No jo mam chytrýho osmáčka. :-) Hned po Vaší odpovědi sem ho viděla, jak pije. Takže jsem si fakt ulevila. Ale stejnak moc děkuji. PS: Máte moc krásný webovky!



Jo ještě abych se pochlubila, tak je fakt šikovný. Po necelých třech dnech už mi chodí na ruku. Je fakt skvělý. :-) Mám z něj radost. Ale to je tím, že je ještě malinký, tak si líp navykne. Neberte to, že bych se chtěla nějak vytahovat, jen se chci s někým podělit. :-)



Ahojky, to je super, my jsme rádi, když se k nám někdo přidá a pochlubí se svými osmáčky. :-) Klidně se chlub dále a piš si tu s námi. :-)



Ahoj Andy a Alčo, chtěla bych se ještě zeptat, jak dlouho ste čekali, než jste osmáčka vzali ven. Ten můj by už hrozně chtěl, ale obávám se, že bych ho nechytla. Jsem sice silnější, ale on je přece jenom rychlejší než já. :-D



Ahoj, já jsem se svým osmáčkem šla ven až po měsíci a něco. To už mi pěkně lezl na ruku a nebál se mě.



Mě právě také leze na ruku, odpočívá v ní a hraje si. Ale radši s tim počkám.


Ahojky, tak já jsem s tím neměla žádný problém, všechny tři šli ven asi po týdnu, co jsme je měli a to byli ještě hodně malinké a chycení nebyl žádný problém, tak jestli ti už taky sám vleze na ruku, tak si myslím, že by jsi to mohla pomalu zkoušet, ale záleží na tobě jakou máš odvahu. :-D Vždycky jsem měla strach, ale holky mě mile překvapily. :-)



Ahojky,

for Pájinka: tak u každého osmáčka to je jiné. Některý se ochočí hned, některému to trvá.



Ahojky, tak osmáček už před třemi dny byl venku. Měla jsem ho teda jenom v rukou a blízko klece, ale byla sem fakt překvapená, jak rychle se mi ochočil. Občas se ještě vyleká, ale jinak je to vše v pohodě.

V jiném fóru jste se někdo zmiňoval o sušené zelenině, a tak sem se chtěla zeptat, jak to děláte, protože mě ta zelenina trochu plesnivý. Díky moc.



Ahojky, to je dobře, že se tvůj osmáček už nebojí, moje holky taky bývají občas lekavé a to je mám už dost dlouho.

Já jim nasušila zeleninu v zimě a vůbec mi neplesniví, musíš ji nechat pořádně vysušit. Když ji suším, tak ji nechávám raději déle sušit, abych měla jistotu, že je pořádně vysušená. Mám ještě zásoby ze zimy, kdy jsem to sušila na radiátorech, když se topilo a ani trochu mi to neplesniví. Teď v létě jsem to nezkoušela sušit, tak nevím, jak by mi vydržela tahle. Kde ji necháváš sušit ty?



Já to suším na topení, které teda netopí. Venku na balkóně se to bojím nechávat, protože často prší.



Možná to nenecháváš dost dlouho. Já jsem to teda na topení, co netopí, nezkoušela, ale asi budu muset, protože mi dochází zásoby, co jsem měla nasušené v zimě. Možná by to na sluníčku lépe proschlo, ale je pravda, že by muselo více svítit, protože v tomhle období to bude asi problém. :-(



No hlavně ono to plesnivý už i na tom topení. Já to risknu na tom balkóně a nebo to zkusím vysušit v troubě.



Pájinka: Už jsi zkoušela sušit zeleninu na sluníčku nebo v té troubě? Já už přemyšlím, jak budu sušit, protože mi dochází a já byla zvyklá sušit na horkém topení v zimě, což se teď v létě asi nedá. :-D V té troubě jsem to nezkoušela a ani na sluníčku. Kdybych věděla, že aspoň bude několik dní sluníčko pořádně svítit, aby to proschlo. Tak prozatím nevím, v troubě by se mohlo stát, že bych ji spíše upekla než usušila. :-D



No já si právě myslím, že to v tý troubě nepůjde. :-) Teď by mělo být hezký počasí, tak to šoupnu na balkón.



Jenom aby to pěkné počasí vydrželo, záleží, jak dlouho trvá než se ta zelenina na sluníčku pořádně prosuší. Teď už vím, že si budu muset v zimě udělat pořádné zásoby, abych nemusela v létě spoléhat na sluníčko. :-)



Ahojda, jen malá otázka, mají osmáčci něco jako pubertu? Já jen, že ten můj má stále tendenci něco kousat a tak, jen mě to napadlo.



Ahojky, já si myslím, že tím si musí projít každý, tedy i osmáčci. :-D Taky už jsem četla, že osmáčci nebo jakékoliv zvíře má období, kdy to vypadá, jakoby procházel pubertou. :-) Jsou více kousavější a zlobivější, takže to určitě je možné. :-D Moje holky si tím taky prošly. :-)



Díky. :o)



Ahojky, tak jak píše Andy, tak každé zvíře prochází tzv. pubertou. Náš osmáček si tím před několika lety taky prošel.

Teď už je to takový dědeček, když mu je 5 let.

Náš zlobivák si jde na ruku, jen když má chut', jinak se nechá chytat v kleci.



Hlavně se mi zdá, že i trochu zapáchá. Je to kluk, tak si myslím, že to je právě spojený s tím dospíváním. A nebo to je z toho, jak furt běhá v kolečku až se zpotí. :-D



To je možné, chlapi po námaze trošku víc páchnou. :-D



:-D



Ahojky, tak ještě se mi nestalo, že by můj osmáček tedy nějak zapáchal, jedině, když se mu nevymění včas podestýlka. Tak je tím trochu cítit. Ale jinak ne.



Osmíkovi měním podestýlku často. Ten pach je cítit i přes očistu jeho bydlení.



Ahojky, tak to tedy nevím, s tím jsem se ještě nesetkala. :(



Není to zas nějak extrémní, já si myslím, že to přejde až bude dospělý. :-)



Já myslím, že to velký problém není, možná ti v bydlení zapáchají věci, které tam má. Když naše holky mají v kleci dlouho větve, tak nasáknou jejich močí a taky to smrdí, i když mají vyměněno, tak to možná nesmrdí osmáček, ale vybavení. :-)



Tak a ty si na to asi kápla. Super, tak vyměním větvičky :-). Akorát mám vždycky problém sehnat nějaký ovocný strom. Co jim dáváte za větévky?



V kleci, co mají větve na lození, tak máme z dubu, je to tvrdé dřevo, tak to vydrží a nenasákne tak lehko močí a různé můstky máme vyrobené v větví vrby, aby to zas časem dost nasákne právě tu moč, proto to začne zapáchat.A na hlodání jim dáváme ty ovocné. :-)



Já jsem někde četla, že můžou mít jenom ty ovocné, protože ty ostatní mohou být jedovaté. Tak sháním radši jen ty ovocné.



Jinak si musím postěžovat. Koupila jsem svýmu osmíkovi přímo jídlo dělaný pro něj. Říkala sem si, že když je tak drahý, tak určitě bude kvalitní. Nikde jsem jídlo pro osmíky neviděla, tak sem šla do toho. Když jsem to rozdělala, tak to jídlo obsahovalo i sušený banány a svatojánský chléb, který je hrozně sladký. Tak sem se tak naštvala, že taková firma neví, že nesmějí jíst nic sladkýho!



Taky jsem četla o těch jiných stromech, ale dub je v pohodě a vrba jim hodně chutná a oba dva se můžou dávat, to už jsem se taky dočetla. Pro ně jsou jedovaté kaštan a ořešák, tak těm se vyhýbáme. Někdo dává i z břízy. Ty větve z dubu a vrby dáváme od začátku, což je přes rok a jsou spokojené. Na těch dubových si navíc hodně brousí zuby, protože jak už jsem výše psala, je to tvrdé dřevo a hodně vydrží, takže moje holky hlodají a větve stále drží. :-D

S tím krmením to je teda hrůza, já jsem zvyklá kupovat jen jeden druh a jsem s ním spokojená a je prý jedno z nejlepších, je to Darwin extra light přímo pro osmáky.



Tamten šmejd, co jsem koupila, se jmenuje Prestige - Degus Nature. Doma mám ještě myšky bodlinatý, tak to po tom hrozným zjištění, dávám radši jim. :-D Jinak teď jdu najít ten dub nebo vrbu. :-)



Nalezla jsi dub nebo vrbu? :-D My budeme asi taky muset vyrazit a donést nějaké nové dubové nebo vrbové větve, protože holky to už prokousaly nebo pročůraly.

Ještě že máš pro to krmení aspoň nějaké využití, ale je to fakt hrůza, to aby sis pokaždé pročítala, co to obsahuje, teda jestli to tam vůbec vypíšou. :-(



Našla jsem doubek, ale dalo to práci, když bydlím ve městě. Jinak jsem obstarala i nový kokosek a osmák z toho má fakt radost. V pátek jdu kupovat nový krmení, tak dám vědět, jestli je v pohodě a co to je za značku.



Ahojky, tak já dávám osmáčkovi výhradně klacíky z ovocného stromu.



Ahojky, já bych chtěla poradit s tím, že osmáčky už mám 6 měsíců a pořád se mi neochočili, mě to docela mrzí, už jsou zvyklejší, než byli předtím, ale stejně se se mnou nemazlejí. Tak mi poraďte prosím, jak je mám ochočit? Díky za odpověď.



Ahoj, chtěla bych se zeptat, už mám doma 7 měsíců samičku osmáka. Dá se hladit, drbat na bříšku a za ouškama, bere si jídlo z mojí ruky a ani nekouše. Jenomže se pořád nedá pochovat, když ji chci zvednou, tak vyskočí z mojí ruky zpátky do akvárka. Jsem z toho docela smutná, protože mi s ní chybí takový ten pravý kontakt. :-( Prosím, jestli někdo máte nějakou radu, tak prosím napište.



Ahoj Adus :)

Rady pro novacky, tady najdes co potrebujes vedet pro sveho osmaka degu



Adresa kde najdes odpoved : http://www.zviratkodoma.cz/forum-osmak-degu/rady-pro-novacky#1148



Neznámý uživatel - 03.07.2010 11:25 - detail

Ahojky lidičky, potřebovala bych nutně pomoci, od včerejška má můj osmák křeče a tahá za sebou nohy, píská, po pěti minutách vždycky vstane a je OK, ale křeče mívá často za sebou, co mu je? Jak mu pomoci?



Ahoj, když se vyskytnou u osmáčka jakékoliv křeče, nebo osmáček za sebou začne tahat nožičky, okamžitě s ním zajděte na veterinu!



Neznámý uživatel - 22.02.2011 17:01 - detail

Prosím, co mám dělat, když se narodí mláďata? Taky se bojím, že když se narodí, tak je naše klec pro ně nebezpečná. :-( Je asi 18 cm nad zemí, mají tam osmáci takovou plošinu a na ní nevedou schůdky, a pak asi o 20 cm, tam je žebřík, ale ten je připevněný jenom k té desce nahoře, na který je právě domeček a té dolní se nedotýká je asi 5 cm nad ní. Nevadí to?



Neznámý uživatel - 22.02.2011 17:18 - detail

Prosím, co mám dělat, když se narodí mláďata? Taky se bojím. že když se narodí, tak je naše klec pro ně nebezpečná. :-( Asi 18 cm nad zemí mají takovou plošinu a na ní nevedou schůdky, po 20cm tam je žebřík, ten je připevněný jen k té desce nahoře, na který je právě domeček a té dolní se nedotýká je asi 5 cm nad ní. Nevadí to?



Chtěla bych se zeptat, jak rozeznám osmáčí samičku od samce a jak odhadnu jeho věk. Děkuji.



Ahoj, svou odpověď nalezneš na: http://www.zviratkodoma.cz/forum-osmak-degu/rozpoznani-pohlavi-u-osmaka-degu 



Ahoj, chci se zeptat, jestli se mají osmáci odčervovat. Nemá s tím někdo zkušenosti?Díky.



Ahoj, zkušenost s odčervováním osmáků tedy nemám, u veterináře jsem tedy kvůli tomu nikdy nebyla.

O tom slyším poprvé, odčervovat se nemusí pokud není osmák v bližším kontaktu se zvířaty, od kterých se může nakazit, nebo pokud nedostává infikované žrádlo. Ostatně ani nevím, jak by mohl být odčerven, i pro malá koťata dávka, musí být malá, natož pro osmáka. :(



Náš osmáček má asi 9 měsíců. Narodil se koncem listopadu 2010. Dneska mu umřel bráška a chtěli by jsme mu pořídit společníka. Je v domečku chudáček tak sám. Můžete mi někdo poradit? Nevíme, co by bylo lepší, jestli mu pořídit kamarádku nebo kamaráda. Jsme z Havířova. Popř. neznáte někoho, kdo by měl nějakého k odběru? Všem moc děkuji za odpověď.



Zdravím Martino, to je mi líto, že vám umřel osmák degu. :-(

Jestli mu umřel bráška, radši bych mu pořídila samečka. Při pořízení samičky byste měli mladé osmáčky 2x do roka.



Dobrý den,

narodily se mi 6.3.2012 3 samičky osmáka a jeden sameček. Celou dobu byly spolu, teď jsem je oddělila, protože je 6 týden a měly by se oddělovat, no ale zjistila jsem, že samičky krvácí na pohlaví a né málo, můžu se zeptat, co to je, četla jsem, že by to mohla být říje, ale když jsou tak malé, je to možné, že je ten malý klučina oplodnil a hned 3 malé samičky? Děkuji za vaší odpověď, Vojtová Lenka.



Zdravím Lenko,

problém u osmáků je v tom, že jsou moc malí na jakékoliv větší kontroly u veterináře. Měla byste osmačky k němu vzít asi jsou pokryté nebo asi to není krvácení z nějakého nádoru či co.



Ahoj, tak jsem chtěla osmáčky vzít na veterinu, ale už přestaly krvácet, už je to dobré, dokonce si už hráli, protože předtím jenom leželi a nic nechtěli, ale pořád se mi to zdá takové divné, proč to bylo, jestli jim bylo smutno po matce nebo jim něco chybí, nevím a navíc naši veterináři tomu moc nerozumí, jsou experti na psy, kočky, ale hlodavci a šelmy moc ne, no uvidím, jak to bude pokračovat a dám vědět, kdyby něco, ale děkuji za odpověď, přeji hezký den, Lenka.



Zdravím Lenko, tak to jsem ráda, že osmáčci přestali krvácet.

Je možné, že jim bylo smutno po mamince, malí osmáčci se s tím někdy špatně smiřují. :-(

Kdyby náhodou se něco s nimi dělo, dejte prosím vědět a jestli máte zájem, když nám pošlete na e-mail navratilova.alenka@seznam.cz fotky Vašich osmáků degu, rádi je zde zveřejníme.



Zdravím Alenko, tak mám špatnou zprávu, 2 samičky umřely. :-( Vůbec nechápu, co s nima bylo, byly už v pohodě, hrály si jedly, pily, ale jednu jsem našla úplně vysušenou jenom kůži, hrůza úplně jsem se lekla a ta druhá normálně jenom ležela a strašně naříkala, držela jsem ji v ruce, ale pak už byl konec, je to hrůza, vůbec nevím, co to mohlo být a mám strach, že ta poslední taky umře a to steskem. Uvidíme v pondělí, jak to dopadne, pak vám dám vědět, jak to dopadlo, přeji hezký zbytek neděle .



Ahoj Lenko, to je mi moc líto malých mrňousků. :-(

Jestli osmáci na sebe byli zvyklí, tak budou ztátu dost pociťovat.

Jak dopadla ta druhá? Je v pořádku?

Je možné, že mohli osmáci dostat z podestýlky nějaké střevní parazity. :-(



Dobrý den, potřebuji radu. Mám 2 osmáčky. Včera byly obě strašně čilé a nenažrané. Večer šly neobvykle spát do domečku. Dnes ráno z toho domku tak tak vylezly. Spíš vypadly. Měly naježenou srst, přivřené očička a taky se křečovitě plazily. Dostali jsme do nich trochu žrádla a už vypadají lépe. Ale ta jedna je stále taková nemotorná. Prosím vás o radu. Jsou to ještě malé osmáčice. Zítra jim bude teprve 9 týdnů. Už dřív jsem měla osmáky a ti mi taky brzy umřeli. Prosím nevíte proč jim je takhle? Díky Terka.



Dobrý den TereX,

Nebyli osmáci někde v průvanu nebo něco špatného nesnědli? Je lepší zajít s trusem k veterináři, asi nemají v sobě nějaké parazity.



Přidání odpovědi

Autor - nepovinné
Email - nepovinné
Spam ochrana - Ochrana proti spamu, napište aktuálni rok

2008 - 2024 (c) Zviratkodoma.cz

TOPlist