Menu

Úvodní stránka o činčilách

Úvodní stránka o činčilách
  • Činčila je původně jihoamerický hlodavec žijící ve vysokohorských oblastech v Andách.
  • Roztomilé zvířátko s velkýma ušima, velkým ocasem a s výraznýma očima.
  • Svým vzhledem mnoha lidem připomíná veverku. Má také zhruba stejnou inteligenci.
  • Živí se téměř výhradně rostlinnou potravou.
  • Jejich chov se nejdříve rozšířil zejména kvůli kožešině, ale postupně si získávají stále větší oblibu jako domácí mazlíčci.
  • Pro chov se výhradně používá druh činčila vlnatá (Chinchilla lanigera).
  • Ve volné přírodě byla činčila téměř vyhubena.
  • Jsou to společenská zvířata, ve svojí domovině žijí ve skalních puklinách nebo si hrabou dopata.
  • Jejich komunity čítají 15 až 100 jedinců.
  • Stávají se kořistí některých savců, hadů a dravých ptáků.
  • Aktivní bývají za svítání a za soumraku.
  • Pokud je něco vyleká, okamžitě mizejí ve svých norách, aby se vzápětí znovu objevily.
  • Ve volné přírodě se živí různými semeny, bylinami, různými výhonky a mechem.
  • Ročně obvykle mívají dva vrhy po dvou mláťatech.
Činčila ikona.
Datum publikování :
Sekce: Činčila Publikoval: www.ZviratkoDoma.cz
URL : - 2x 5.0/5


2008 - 2018 (c) Zviratkodoma.cz

TOPlist