Příspěvek uživatele Alena, číslo 1945

Datum odeslání : 2011-12-18 17:18
Jméno přispěvatele : Alena
Stáří příspěvku : 4525 dní

Diskuze : Rady pro nováčky, oblast : Osmák degu

Text příspěvku uživatele Alena

Zdravím Martino, někde jsem ale četla, že když se u osmáka degu ve věku 1,5 roku věku objeví cukrovka, může ho mít daný geneticky.

Spíše je zodpovědná za šedý zákal původní chovatelka osmáka, mohla pářit spolu osmáky, kteří jsou mezi sebou příbuzní. To je velmi časté. Kromě toho samičky z takového vrhu potrácejí mláďata, jsou náchylné k infekcím a mohou dostat při vysoké březosti zápal plic a takovému onemocnění podlehnout.

Na druhou stranu se nic tak strašného neděje, protože tenhle typ šedého zákalu (způsobený poškozenou genetikou) není spojen s cukrovkou a tudíž by osmákovi neměl život zkrátit, pokud se mu tedy nestane kvůli skoro slepotě nějaký úraz.

Proto vybavení klece zkuste zabezpečit tak, aby si osmák degu nemohl ublížit, než se naučí v kleci orientovat poslepu.

Brzy se to osmák degu naučí, a pak už nebude ani skleslý.

Až se osmák degu naučí se zákalem žít (během pár týdnů až měsíců), tak to osmákovi v ničem vadit nebude. Naučí se pak osmák běhat pomaleji a skákat po paměti, ale neměňte mu pak v kleci moc často větve, protože on změnu neuvidí a spadne. Přes den obvykle přes zákal trošku vidí (záleží na intenzitě vrstvy zákalu), ale za špatného a umělého světla, pak neuvidí nic.



2008 - 2024 (c) Zviratkodoma.cz

TOPlist