Rady pro nováčky

Pro přidání odpovědi na aktuální téma použijte prosím formulář na konci stránky.

Datum zalozeni : 2009-02-26 18:48
Autor : Alča

Jestli někdo potřebuje poradit s chovem osmáčků a je začátečník. Stačí napsat, rádi poradíme.



Ahoj,v lednu jsem dostala osmáčí slečnu Rozárku.V lednu měla čtyři měsíce. Jaké bylo včera večer moje překvapení, když najednou k ní přibylo sedm mrňousků. Co teď mám dělat, nemám s chovem vůbec žádné zkušenosti. Děkuji za odpověď.



To je teda mazec. :-D Já s chovem malých osmáčků nemám zkušenosti, ale Alča nebo jiné zkušené holčiny tady ti určitě poradí. ;-) Já ti přeji hodně štěstíčka a ať se ti daří a ať všechny malí osmáčci najdou novou rodinku. ;-)



To je teda síla, ty dostaneš jednoho a máš z toho osm osmáčků, ale bohužel, ani já ti neporadím. :-( Mám dvě samičky, ale nikdy jsme neměli mladé. Taky přeji, ať se malým osmáčkům dobře daří.



Ahojky, to jsem ještě neslyšela, že by se to někomu stalo.

Ale bohužel, stalo se.

Dala bych hned inzeráty do nejbližších zveráčů, asi má někdo zájem o malé osmáčky.

Je dobré si přečíst toto:

Péče o mláďata



Mláďata osmáků patří k tzv. nidifugním druhům. To znamená, že jsou ihned po porodu osrstěná, vidí, slyší a mají vyvinuté zuby. Malí osmáci jsou ihned po porodu schopni lézt. Přesto nejsou však ani zdaleka tak čiperní jako třeba mláďata morčat, první 3-5 dní svého života tráví většinu času v úkrytu. Také samičky se o svá mláďata starají v prvních dnech více než je to u u podobně vyspělých mláďat obvyklé. Tráví se svými mláďaty během prvních dnů většinu doby v hnízdě. Mláďata pijí přibližně každou hodinu až dvě a slabě při tom vrní. Od prvního dne také matku, v případě, že se od nich vzdálí, přivolávají nazpět slabým pískáním. Po každém kojení samička mláďata olíže - především na břiše a v okolí konečníku, což mláďatům usnadňuje trávení. Od 3. až 5. dne se mláďata začínají osmělovat a podnikají průzkumné cesty. Začínají ochutnávat pevnou potravu, hodně času věnují hrám se sourozenci. Šplhat začínají nejdřív ve čtrnácti dnech, obvykle až po třech týdnech života. V této době se také ukáže, máme-li vhodnou ubikaci pro odchov mláďat. Jestliže jsme zvolili špatný druh klece, mláďata z ní snadno utečou. Stane-li se to, je třeba mládě co nejdříve najít a vrátit matce. Většinou nám může pomoci typické pískání mláďat, kterým volají svou matku. Podle tohoto pískání se mláďata nejspíš naleznou. Jejich chycení nebývá pak již problém.



Ahojky,

pro Aknel:

http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/pece-o-mlade-osmak-degu

Napsala jsem článek o mláďatech osmáčků. Snad ti to pomůže.



Takk tohle je ale naděleníčko. Snad to nějak zvládneš. Napiš a dej nám vědět.

Držím palečky, jů a pošli sem fotečky malých.



Ahojky,



pro Aknel: tak jak jsou na tom malí osmáčci?



To se asi nedovíme. :-D



Koukám, že se to asi opravdu už nedovíme, což je opravdu škoda.



Ahojky, já jsem ještě nikdy osmáky neměla, a tak se toho trochu bojím, že to nezvládnu. Bojím se, že mi tu klec dole prokoušou. Pak si nevím rady s pítkem (jestli skleněné nebo plastové), s podestýlkou (jaké piliny nebo seno) a co vše mu tam mám dát, aby se nenudil! Jo a kolik má mít nejmenší rozměr klece pro dvě osmačky? Děkuji a budu ráda, když mi někdo z vás odepíše.



Ahojky, koukám, že ti ještě nikdo neodepsal, tak se ti pokusím poradit já. Pokud plánuješ klec s plastovým dnem, tak ti podle vlastní zkušenosti můžu zaručit, že ti to časem prokoušou, takže je lepší mít dno skleněné, které ti udělají i na míru. Já mám pítko plastové a to mi teda nikdy nekousaly, takže je od novoty neporušené, ale je jich hodně druhů, tak si můžeš vybrat. Na podestýlku piliny v žádném případě, protože se můžou dostat do očí a způsobit zdravotní problémy, já používám hobliny, ale je možnost koupit různé druhy podestýlky, to záleží na tvém uvážení. Do klece hlavně dát kolotoč nejméně o velikosti 23 cm, pokud možno hodně větví a různé prolízačky a to nejdůležitější je kamarád, myslím osmáčí, protože osmáci se mají chovat nejméně po dvou, protože jinak by trpěli .Rozměry klece nevím, jaké by byly dostačující, ale aby byla spíše do výšky než šířky, protože rádi lozí.



Ahojky, já sice osmáčky nemám moc dlouho, ale člověk si na ně rychle zvykne a porozumí jim. :) My třeba máme akvárko o rozměrech 35 x 70 cm a je nám to ještě málo. :) Naše holky totiž hrozně rády taky hopkají, běhají, honí se a tak. Ale do výšky 50 cm a žebříky, větev apod. na šplhání, jak říká Andy. Taky se z co nejvyšších míst rádi rozhlíží a líbí se jim tam.

Jinak my máme napáječky skleněné s gumovým spodkem, s těmi se nikdy nic nestalo, ale průšvih je, když se nějak dostanou na napáječku, protože okamžitě ukousnou tu příchytku a je po napáječce.

Jinak rozhodně souhlasím s hoblinami. A měli jsme problém, že naše osmačky kýchaly, některé várky hoblin jsou totiž prašnější, ale přítel vymyslel zlepšovák - aby se celý prašný balík hoblin nemusel vyhodit, tak když do akvárka hobliny nasypeme, vezmeme vysavač, sundáme tu násadu, dáme ji kousek nad hobliny a přehazujeme ty hobliny. A funguje to - od té doby si ani nekýchly. :) A kdy si je budeš pořizovat?



Ahojky, děkuji za rady. S tím spodkem od klece jsem trochu vedle. Já sice nevím, odkud jste vy, ale já jsem z Písku. U nás se skleněné spodky u klecí nedají koupit, tak si s tím nevím rady, kde takové pořídit! A v akvárku je mít nechci. Také moc děkuji za radu s těmi pilinami. No a pořídit si je chci co nejdříve.



Ahojky, psala jsem sem včera a psala jsem, že si je chci pořídit co nejdříve no a představte si, mě tu už teď stojí na stole v kleci. Čauky a mějte se.



Tak to je super, jak si to vyřešila s tím spodkem klece? Kolik sis jich pořídila a samičky? Jsem zvědavá, co? :-D



Ahojky, mám 2 kluky no a spodek mám plastový, ale mám problém, oni se mě bojí, nevím, jak je ochočit, jsem z toho smutná. Dám tam ruku a oni mě začnou okusovat a dají třeba jednu ruku na mě a jinak nic, oni se mě prostě bojí, tak prosím poraďte. Čau. :-(



Ono to někdy trvá i pár týdnů, než si osmáčci na nového majitele zvyknou, vůbec se tím netrap. Zkus vždycky mít v té ruce nějakou osmáčí dobrotu a uvidíš, že si za pár dní zvyknou, osmáčci jsou zpočátku hodně nedůvěřiví. Taky si třeba jenom sedni ke kleci a jenom na ně mluv, pak to třeba zkus s těmi pamlsky v ruce, chce to trochu trpělivosti. :-) Tak přeji brzké sblížení a dej vědět, jak to pokračuje.



Ahoj Veru, my už máme osmáky cca tři měsíce a pořád nejsou moc ochočení. Sice už se vůbec nebojí, dokonce za náma chodí ke stěně akvárka, ale to kousání pořád nepřestalo. Snažíme se je nějak utáhnout právě na ty pamlsky, mluvíme na ně, tak je to všechno v pohodě. Ale jak říkám, to kousání do teď nepřestalo. :( Taky jsme z toho smutní, ale věříme, že jednou nás ohlodávat přestanou. :)



Ahojky, já už nevím, co mám dělat, potřebuju mým osmákum vyměnit podestýlku, ale jak? Je to s nima hrozný, oni ani nevylezou a ted' jsem ještě zjistila, že je to nejspíš kluk a holka. Co mám dělat? Ach jo. :-(



Tak to fakt nevím, co ti poradit. Já jsem takové problémy neměla ani u jedné ze tří holek. Všechny si v pohodě hned zvykly. Podle čeho jsi usoudila, že je to holka a kluk?



Ahojky, no za prvé jeden z nich je menší a dívala jsem se jim na pohlaví a mají ho rozlišné. Podestýlka je v průšvihu, začíná zapáchat, ale jim je to jedno, jim se to líbí. Já se jich nebojím, ale bojím se toho, že jim ublížím a nevím, do čeho je dát při čištění klece? Prosím, poraďte, díky.



Pokud mají odlišné pohlaví, tak to je pravděpodobné, že je to holka a kluk.

Já je třeba při čištění dávám do malé klece a hodně lidí používá přepravky. Já měla z počátku taky přepravku, ale celou plastovou, takže se mi během toho čištění prokousaly ven. Ale jsou různé přepravky, tak si nějakou kup. Ale s tím chytáním ti asi moc neporadím. Já je vlastně od začátku chytala tak, že jsem je oběma rukama podebrala a kdyby náhodou se lekla a vysmekly se mi, tak jsem jim tím neublížila, protože mohly jednoduše vyskočit. Jedině ti můžu poradit to, že by si měla mít třeba tu přepravku připravenou přímo u dvířek klece a chytit je podebráním a jenom přendat to té přepravky, pak už je lehko z ní dáš zpátky, protože ji můžeš dát k dvířkům a ony sami přeskočí. Víc už mě nenapadá, jak ti poradit. Tak držím palce a dej vědět jak pokračuješ.



Ahojky, teď jsem mým drobečkům vyměnila podestýlku. Konečně! Moje máma vymyslela to, že ustřihla kus kartonu, tak velký jako klec a do toho kartonu prostříhala pruhy, ale na jednom konci ne. No prostě tak, aby se tam dal ten karton vsunout jako hřeben, osmáky jsme vyhnaly do dvou ostatních pater, byli tím kartonem uzavřeni, nahoře tím pádem nemohli dolu, a tak jsme jim tu podestýlku vyměnili. vrátili kolotoč

a jídlo, karton jsme vysunuli ven a osmáčci měli čisto! :-)



Ahoj, dnes jsem chtěla poprvé vyčistit klec svých osmáčků. Mám osmáčky teprve pět dní, a tak jsem si řekla, že bude složité je vytáhnout, ale vůbec ne. Přišla jsem na dobrý způsob, jak ty dva hopsálky dostat nějak z klece. :) Bylo to vtipné. Dala jsem krabici s pískem na koupání dovnitř klece a nechala je tam na chvilku vlézt a nechala koupat a potom jsem opatrně přiklopila víko, nepískali ani nekousali krabici. Když jsem je vytáhla, chvilku postávali v krabici a potom hup na nové vybavení klece, prozkoumavali nově přestavěnou klec a hrozně se jim líbila nová větev. Doufám, že se vám tenhle typ na čistění bude hodit. :) Zatím ahoj.



Ahoj, mám dotaz, potřebovala bych vědět, jestli je normální, že samička nahání samečka, skáče po něm a sameček před ní utíká, děkuji.



Ahojky, tak všechno je možné, máš nějakou nadrženou samičku. :)



Ahojky Kikina, to je zcela běžná věc, dělají to samičky i samečci, tím se snaží prosadit svou vůdčí pozici. Já mám tři samičky a z počátku to dělali pořád, než si ujasnili, kdo je hlavní paní klece :-D a občas se snaží přebrat pozici hlavního vůdce zbývající dvě. :-) Takže to občas dělají i teď.



Ahojky, nevíte, jak odnaučit osmáka, aby mimo klec nevykonával bobky a hlavně aby všechno nepomočoval?



Ahojky, odnaučit osmáčka, aby na tebe nekonal potřebu, nebo v místnosti, kde ho pouštíš, docílíš tak, že mu k tomu budeš dávat čumák. Když to provede, aspoň náš se to tak odnaučil.



Holky, pročítám vaše stránky a moc děkuji za všechny rady a informace. Naše osmačí slečny Pískle a Zoe jsou vychovávány na základě těchto rad a řekla bych, že si vedou moc dobře. :) Takže moc díky!



Ahojky Veru. Děkujeme za pochvalu. Jestli budeš mít zájem, tak nám pošli fotky na mail: navratilova.alenka@seznam.cz a my ti je rádi zveřejníme.



Ahojda všichni, chtěl bych se zeptat, když mám osmačku v akvárku a nemám ji jak dávat pamlsky, jen přes odsunuté víko, myslíte, že by mohla vyskočit ven?



Podle toho, jak je to vysoké a jestli tam máš nějaké průlezy, ze kterých by tam mohla doskočit! Já osobně akvárko nemám, protože se mi zdá klec lépe provzdušněná a kdykoli tam můžu strčit prst.



Ahoj, jak říká Lucik, akvárium není moc vhodné pro osmáčky, není vzdušné, osmáčci v něm nemohou pořádně lozit. Zdá se mi to i takové neosobní bydlení pro osmáčka.



Ahojky, líbí se mi vaše stránky, už jsem si je přidala mezi oblíbené. Mám dvě osmačky necelých 14 dní a je to tu pár věcí, na které bych se chtěla zeptat. To že koušou jsem si už přečetla, že je normální, to že okusují vše plastové v kleci asi taky. Spíš si nevím moc rady s krmením. Koupila jsem granule a pak nějakou směs pro morčata, činčily a podobné hlodavce. Jenže všechny směsy, co mají u nás v obchodě obsahují ovoce, kukuřici a převážně zrní. Nemůže jim pravidelná dávka zrní uškodit? Dávám jim pak každá den kousek zeleniny, občas trvdý chléb. Dále nevím, jak je naučit koupat se v písku. 2x jsem jim tam dávala krabičku, ale jen se tam projdou a pak vymočí. Taky se mi perou. Oblíbili se jedno místo, kde se nejlépe okusuje klec a teď se o něj handrkují. Chlupy zatím nelítají, tak si říkám, že je to dobré. Neměla bych je na čas od sebe oddělit? Děkuji za rady.



Ahoj Jitko,

jsme moc rádi, že se ti líbí naše stránky.

Je běžné, že se osmáčci jakoby mezi sebou na chvilku poperou.

K jídlu: vše důežité najdeš na: http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/krmivo-osmak-degu-strava



Náš osmák byl vybíravý a jedl jen papání od firmy Prestige, přímo pro osmáky. Zdá se mi pro ně nejvhodnější.



Stejně zjistíš, že ty osmáci stejně všechno nežerou a neměli by mít v žrádle moc oříšků, sušených banánů a slunečnic.



Ahojky, tak nevím, jestli se mi ta jedna tak přejedla, vypadá jako nafouklá, nebo je ta druhá on a budeme mít mladé! Zítra zkusím prozkoumat pohlaví.



Máme tři mláďata. Je jim 5 dnů. Od kdy se přikrmuji zrním a od kdy se jim davá napáječka s vodou. Ještě se zeptám, jestli je normální, když samička vezme mládě do zubů a běhá po kleci nahoru a dolů. Díky.



Ahojky, máte moc hezké stránky, budu začínat s chvovem osmáčků. Bude vadit, když budou mít klec na křečky džungaráky, tudíž jsou mezery mezi mřížkami asi 2 až 4 milimetry, vadí to? Prosím o nějaké rady k chovu. Děkuji.



Ahojky, už mám osmáčka! Jmenuje se Alex a všechno komplet okouše. :)



Kaťo, ty máš toho osmáčka opravdu v kleci pro křečka? To je pro něj malé, osmák musí mít klec, která je hlavně vysoká a v ní větve na lození a hlavně nejméně dva osmáky, samotný osmák trpí.



Ahojky všem, než si pořídím osmáčky, chtěla bych se zeptat, jestli můžou být spolu v kleci se zakrslým králíčkem? Děkuji za odpověď.



Ahojky,v žádném případě nemůžou být s jiným hlodavcem ve stejné kleci, protože osmáci mají baštit pouze krmení určené přímo pro osmáky, nesmí jíst krmení pro králíčky, ke kterému by se určitě dostali, pokud by byli ve stejné kleci. Osmáci nesmí krmení obsahující cukr!



Zdravím všechny, před 2 lety jsem dostala k narozeninám 2 osmáky degu od rodičů, za týden byla oslava a kamarádky mi koupily zakrslého králíčka. Neměla jsem dvě klece, tak králíček přenocoval v přenosce a hned druhý den ráno jsem běžela do zverimexu se zeptat, jestli můžou být osmáci degu spolu v kleci se zakrslým kralíčkem spolu v jedné kleci. Řekli mi, že ano. Dala jsem je spolu a od té doby jsou spolu nerozdělitelná trojka. :-)



Jak tedy řešíš krmení? Tady nejde o to, že by se nějak nesnesli, ale o to, aby osmáci nejedli krmení určené pro králíky.



Ahoj, chtěla bych varovat všechny nováčky před podestýlkou z kukuřičných vřeten. Měli jsme dva osmáčky, zemřeli dva dny po sobě, protože měli ucpaná střeva. Dlouho jsme přemýšleli, čím by to mohlo být a určitě to snědli a nemohli to strávit. Na obalu je napsané, že má dobré vsakovací schopnosti, tak jsem to zkoušela přes noc namočit a bylo to pořád stejně tvrdé. Takže na to pozor.



Ahoj Jitko, je mi líto tvých osmáčků. Je hrozné, že ti prodají podestýlku, která je určená i pro malé hlodavce a je vlastně pro ně nakonec smrtelná. :-(

Je to bezohlednost od prodejců tohoto produktu, že to nemá předem vyzkoušené, co to se zvířátky provede.

Mělo by být na výrobku napsané, pro koho je tato podestýlka vhodná.

Napíšeš nám od jakého výrobce podestýlka je, popř. kde jsi koupila, aby se tomu vyhnuli ostatní chovatelé malých hlodavců?

Máte s podestýlkou také někdo ještě špatné zkušenosti?



Ahojky, ráda bych se podělila o naši radost z našich osmáčku. Máme je asi přes měsíc, kluk Ozzy, holka Jája. Dělaji nám velkou radost, hlavně Jája má více odvahy. Teď se nám stala něpřijemna věc, holka nemá kousek ocásku a chci se zeptat, jestli se ji to zahojí, děkuji za odpověď.



Ahoj, podestýlku jsem koupila normálně ve zverimexu, je vidět, že paní prodavačka vůbec nerozumí tomu, co prodává. Ještě jsem jí říkala, že to chci pro osmáky. Jmenuje se to Maize litter, kukuřičná podestýlka, značka Avicentra. Je to žlutý pytel. Tak doufám, že moje rada někomu pomůže. Zítra si jedeme pro nové osmačky, už se na ně moc těšíme. :-)



Ahoj, největší problém je v tom, že do většiny zverimexů shání prodavačku, která stěží ví aspoň všeobecné informace o zvířatech.

Pracují tam většinou lidé, kteří o zvířatech neví lautr nic, navykládají začínajícím chovatelům všelijaké bludy. :(

Pošlete prosím fotky Vašich nových miláčků na navratilova.alenka@seznam.cz, ať je vidí i ostatní. :) 



Ahojky, už máme 2 osmáky, jenom je divný ,že holčička má krásný a chlupatý ocas a kluk tam má stroupek, jak to?



Ahoj Dito, je možné, že někde osmáček o něco zavadil a udělal se mu na ocásku stroupek, nebo se mohli se samičkou poprat, což je také jedna z možností.

Bez toho, aniž bych to viděla, nevím, čím by to mohlo být.



Díky moc, ale je divný, že jsem ho nikde neviděla se o nic poranit a se samičkou spolu nejsou, je ještě moc malinká oproti němu, chcete poslat fotky?



Ahoj Dito, nemusela sis hned toho poranění všimnout. Pošlete prosím fotky, budu ráda. Mail: navratilova.alenka@seznam.cz



Dobrá, až přijdu ze školy, tak vám je pošlu, díky a ahoj.



Ahoj Dito, budu moc ráda, když posleš fotky osmáka degu. :-)



Ne jednoho, ale dvou. :D



Ahoj, nedávno mi umřel křeček a já se rozhodla, že chci jiného hlodavce a má volba padla na osmáčka. :-) Bude mi pro něj stačit klec o rozměrech 50 x 30 x 70 (d x š x v) a jak veliký by měl být domeček? Děkuji.



Ahoj Kristýno,

osmák degu by měl mít klec o rozměrech 100 x 60 x 60 cm. Stačí i klec menší i ta co máš, ale měla bys pak osmáka degu častěji pouštět, nenechávat ho jen v kleci.

Jako domeček stačí kokos na tomto odkazu najdeš, jak vyrobit domeček z kokosu http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/ubytovani-chov-osmak-degu

Určitě osmákovi nedávej plastový kolotoč, ale kovový.

K papání je vhodné mu dávat krmení určené jen pro hlodavce. Vyhnout se žrádlu, které obsahuje hodně slunečnic, oříšků a sušených banánů, to moc dobře osmákům nedělá. V malém množství to ale nevadí. Více o krmení osmáků nalezneš zde: http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/krmivo-osmak-degu-strava



Jestli se chceš ještě zeptat na další informace o osmácích, stačí napsat. Ráda odpovím. Hodně štěstí s chovem osmáka degu. ;-)



Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mi pro dva osmáky bude stačit klec s rozměry 50 x 30 x 100 cm. Předem díky.



Ahoj Evko,

jak už jsem psala v příspěvku předtím, tak osmák degu by měl mít klec o rozměrech 100 x 60 x 60 cm (d x š x v).

Prozatím, když jsou osmáci degu malí, tak by měla tvá klec postačit, ale po půl roce bude pro ně klec nedostačující a budeš jim muset pořídit klec větší.



Více informací o ubytování: http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/ubytovani-chov-osmak-degu



Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak mám mamku přemluvit, aby mi dovolila a koupila osmáka? Mamka mi řekla, že mi ho nekoupí, protože už máme králíčka. :-(



Ahoj Terko,

jestli si chceš pořídit osmáka degu a maminka ti ho nechce koupit, tak na to musíš jít chytře. Načti si základní informace o osmákovi degu na našich stránkách: http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/rady-porizeni-osmak-degu



Co osmák žere - http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/krmivo-osmak-degu-strava



Jak osmáka ubytovat -http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/ubytovani-chov-osmak-degu a další informace o chovu osmáka degu.



Až budeš mít načtené informace o osmákovi, tak zkus mamku přesvědčit, že znáš informace o chovu osmáka degu, že se o něj dokážeš postarat a ukaž ji ve fotogalerii http://www.zviratkodoma.cz/fotogalerie-osmak-degu, jak osmak vypadá.

Myslím, že by to mohlo pomoci.



Dobrý den. Jsme nováčci v chovu, máme dva osmáky. V obchodě byli pospolu a ani doma se neperou, mimo vytyčování postavení a zřejmě jsou sourozenci. Prodavač nebyl ani schopen říct, jak jsou stará, natož aby poznal jejich pohlaví. Četli jsme, že i osmáčí samička má něco jako penis, jen je mezi ním a análkem je ještě čárka (tedy pochva), ale ať zkoumáme, jak zkoumáme, nejsme si jisti, co vlastně máme. :-( Poradí nám někdo prosím, kde onu pochvu hledat? Zda na té močové trubici zezadu, nebo fakt přímo u análku. Neradi bychom zjistili, že Julinko a Emičko říkáme samečkům. :-) Na jména už hezky slyší, oba jsou zřejmě staří asi 5 měsíců. Mají samičky jiné chování v době dospívání než samečci, nebo je anatomie jediný prostředek, jak rozpoznat pohlaví? Co se stane, jestliže máme obojí pohlaví a dojde k páření mezi sourozenci? Velice děkujeme za odpověď.



Dobrý den Martino,

plně chápu, že chcete vědět přesné pohlaví vašich osmáků, během zítřka se pokusím vložit článek s fotkou, jak rozeznat pohlaví u samečka a samičky, abyste v tom měla jasno. :-)



Dobrý den,

v článku http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/pohlavi-osmaka-degu

najdete potřebné informace, jak rozeznat pohlaví u osmáka degu, popř. stačí poslat fotku s pohlavím, jestli máte nějaké nejasnosti.



Dobrý den. Děkujeme za Vaši radu, díky které jsme identifikovali pohlaví našich "prcínků" a z naší Emičky a Julinky jsou Emík a Julián. :-D Zvykli si na změnu rychle. Jsou úžasní. Přesto, že jsou zřejmě příbuzní, tak se ani moc neperou.Bojům o jídlo jsme zabránili dvěma miskami. Dnes po cca 4 měsících řešíme další problém. U jednoho osmáka se vyskytl šedý zákal. (Jde o osmáka, který je z té naší dvojice slabší v boji o jídlo, ale o to víc přítulnější). Dočetla jsem se, že je to většinou kvůli cukrovce a ta vzniká špatnou stravou. Už při prvním dotazu jsem uvedla, že u nás není dostatečný prodej pro chovatele, kupovali jsme krmení nejdřív pro králíky a pak pro činčily a vybírali sušené banány a hrozinky pryč. Myslíte, že jsme udělali chybu? Co teď s "bobÍškem" můžeme dělat? Místní veterinář taky není odborník na hlodavce. Je to pro osmáka utrpení? Znovu děkuji za odpověď. Martina



Dobrý den. Ještě jsem zapoměla doplnit, že krmení pro činčily obsahuje sušené šípky. V domnění, že šípky jsou bez cukru, jsme je z krmné směsi nevybírali. Chyba? A ještě jeden dotaz, pokud Emíček může s cukrovkou i nadále fungovat bez zvláštní péče či větší náročnosti na čas než obvykle, neohrozí jeho šedý zákal jiná zvířátka v domě (kočka, pes) nebo jeho osmáčího kamaráda, nebo i nás? Znovu díky za odpověď.



Dobrý den Martino,

je mi líto, že jste ze začátku určili špatně pohlaví vašich osmáků, ale občas se to stane, nám se to stalo u pískomila, které jsme říkali Nina a po půl roce jsme zjistili, že je to samec, ale na jméno Nina si už zvykl.

Šedý ani zelený zákal není nakažlivý ani u lidí ani u zvířat.

Je to neléčitelná nemoc, která postihuje především starší osmáky degu. Vyskytují se i výjimky, kdy se zákal objeví i u mladých osmáků. Toto onemocnění může být také projevem alergie nebo jedním z důsledků cukrovky, která je geneticky podmíněna a vzniká při špatné výživě nebo je příčinou příbuzenského chovu.



Prevence zamezení množení jedinců se šedým zákalem. Zákal je dědičný, tzn., že se přenáší z rodičů na potomky. U potomků se může ale i nemusí projevit. Dodržujte správnou výživu – žádný cukr!



Osmáci degu nemají metabolismus přizpůsobený na zpracování cukrů a tuků.



Osmákům dávejte jen přirozenou stravu - směsi pro osmáky, obilniny, pícniny.

Pokud máte nemocného osmáka ve větší skupině zvířat, nechejte ho vykastrovat nebo ho oddělte od chovné skupiny.



Nejlepší zkušenost se žrádlem pro osmáky je od firmy Prestige - osmák nature s gramáží 800 g.



Dobrý den. Děkuji za informace. Krmení začneme řešit jiným způsobem, tak abychom měli vhodnou směs. Omlouvám se, ale z vašich odpovědí není zřejmé, zda jsme udělali v něčem chybu, třeba s těmi šípky. Každopádně prosím ještě o radu, jak se k nemocnému osmáčkovi chovat a zda trpí a také bych potřebovala vědět, co s osmákem bude dál. Jak tato nemoc postupuje a o kolik se osmákovi zkrátí život. :-( Děkuji. Martina



Dobrý den Martino,

krmení je pro osmáky degu velice důležité, jsou citliví na stravu, která obsahuje více cukru. Šípky osmákům neublíží, když je nedostávají ve stravě každý den. Tím to určitě nebylo. Spíše je to způsobeno tím, že byli kříženi sourozenci mezi sebou, což se ve zverimexech často stává. :-(

Osmák degu, i když má šedý zákal, dokáže žít mnoho let a užívat si života, jen musíte dávat pozor, aby někde osmák neupadl. Neměla by se mu měnit často skladba věcí v kleci, aby pak osmák nebyl dezorientován.

Osmák degu, který má šedý zákal, musí držet dietu, proto byste se měla vyvarovat u něj stravy, co obsahuje více cukru.



Zdravím Martino, někde jsem ale četla, že když se u osmáka degu ve věku 1,5 roku věku objeví cukrovka, může ho mít daný geneticky.

Spíše je zodpovědná za šedý zákal původní chovatelka osmáka, mohla pářit spolu osmáky, kteří jsou mezi sebou příbuzní. To je velmi časté. Kromě toho samičky z takového vrhu potrácejí mláďata, jsou náchylné k infekcím a mohou dostat při vysoké březosti zápal plic a takovému onemocnění podlehnout.

Na druhou stranu se nic tak strašného neděje, protože tenhle typ šedého zákalu (způsobený poškozenou genetikou) není spojen s cukrovkou a tudíž by osmákovi neměl život zkrátit, pokud se mu tedy nestane kvůli skoro slepotě nějaký úraz.

Proto vybavení klece zkuste zabezpečit tak, aby si osmák degu nemohl ublížit, než se naučí v kleci orientovat poslepu.

Brzy se to osmák degu naučí, a pak už nebude ani skleslý.

Až se osmák degu naučí se zákalem žít (během pár týdnů až měsíců), tak to osmákovi v ničem vadit nebude. Naučí se pak osmák běhat pomaleji a skákat po paměti, ale neměňte mu pak v kleci moc často větve, protože on změnu neuvidí a spadne. Přes den obvykle přes zákal trošku vidí (záleží na intenzitě vrstvy zákalu), ale za špatného a umělého světla, pak neuvidí nic.



Dobrý den, moc bych vás prosila o radu, jestli jste se s tím někdo nesetkali. :( Měla jsem samečka osmáka a aby mu nebylo smutno, koupila jsem mu kámoše (ve zverimexu mi řekli, že je to sameček). Když jsme ho dovezli, tak starší osmák po novém přírustku tzv. skákal. Ale po týdnu toho nechal. Tak jsme tomu nevěnovali pozornost a byli jsme rádi, že mu došlo, že je to sameček. Ale teď o měsíc později je malý nějaký špatný. Přijde nám, že mu roste bříško, bývá naježený, ale energie mu většinou vůbec nechybí. Ale dneska ráno jsme zjistili, že čůrá krev. Bohužel nerozpoznám, jestli je to samička a nemám se jak dostat k veterináři. Prosím, poraďte.



Zdravím Terezo,

je těžké na dálku radit s takovou vážnou věcí, když jsem osmáka degu neviděla ani na fotce. Když osmák degu čůrá krev, tak by se s ní mělo jít rozhodně na veterinu.

Hýbá se mu něco v bříšku?



Informace o rozpoznání pohlaví naleznete zde: http://www.zviratkodoma.cz/osmak-degu/pohlavi-osmaka-degu



Chtěla jsem si pořídit osmáka degu a už ho mám doma. Zatím jen krátce, všude píšou, že se koupe v písku. Zkoušela jsem to, ale vůbec osmáka nezajímá, ale když ho pustím ven, tak se převaluje na záda a taky jsem se chtěla zeptat, jak má být velká nádoba, děkuji.



Ahoj, jsem tu nová, snad mi poradíte. Moje osmáčice mám už skoro půl roku, ale stále nechtějí vlézt do ruky, ani se nenechají hladit. Nevíte, čím by to mohlo být?



Ahoj Hanko, tak mým osmákům jsem koupila takovou uzavíratelnou nádobu, do které se dává cukřík, taková s hranatými stěnami, nebo jim ji položit v klícce na bok, nedělá takový hluk. Ta nádoba má barevný plastový kryt, podobá se malé kořence. Snad jsem ti pomohla.



Ahoj,

někdy je opravdu moc těžké naučit osmáčka, aby vám šel do ruky. Zkuste ho nalákat na nějaký pamlsek, jako je třeba lístek ze sušeného květu růže, kaštánek, žalud, arašíd.



 



 



Ahoj, chceme koupit dva osmáky, je jedno, jestli to budou dva kluci nebo dvě holky? Jako jestli se navzájem snesou.



Jednoznačne dve ženské, muži by se ti pobili kvůli rivalitě o kvůli teritoriu. Kdybys to tu trochu prošla, tak to tu najdeš. :) Takže já doporučuji dvě samičky i kvůli tomu, že pokecají, co nového ve světě . :-) 



Nevíte, jestli mohou jíst činčily kokos?



Neznámý uživatel - 28.09.2012 20:34 - detail

Ahoj, uvažuji o osmákovi a chtěla bych se zeptat, jestli by mohl být i venku třeba v létě i přes noc, ale nebyl by na přímém slunci, půjde to? Prosím, odepište na můj email.



Ahoj Dášo,

je lepší si pořídit dvě› samičky, než dva samečky, mohou se mezi sebou prát o teritorium. Ale dost záleží na povaze každého jedince. Někdo má dva samečky a jsou z nich poklidná dvojka.



Ahoj, osmáci lze chovat i venku ve venkovní voliéře, nemělo by ale na ně jít přímé sluníčko.



Neznámý uživatel - 13.07.2013 13:41 - detail

Ahoj. V současnosti chovám jednoho samečka osmáka. Mám ho poprvé a přečetla jsem si toho o něm hodně na netu. Potřebuji ale pomoci: Jak jste vychovali osmáka? Pořád si na mě nemůže zvyknout. Sice se už nechává hladit, ale nenechá se vůbec chytnout (už ho mám od začátku března). Zvykne si na mě vůbec někdy?



Ahoj, osmáčka sis pořizovala od chovatele nebo ze zverimexu?

Chce to trpělivost.



Ahoj, já mám takovou prosbičku. Mám osmáka a vždycky jsem mu kupovala krmení pro osmáky, ale dneska jsem koupila nedopatřením krmení pro činčily a zjistila jsem to v situaci, když jsem otevřela daný pytlík s krmivem. Já jsem sice slyšela, že prý ho mohou, ale chci si být jistá. Mo děkuji za vaší radu.



Ahoj Stepi,
záleží na tom, co obsahuje ta směs pro činčily.


Přidání odpovědi

Autor - nepovinné
Email - nepovinné
Spam ochrana - Ochrana proti spamu, napište aktuálni rok

2008 - 2024 (c) Zviratkodoma.cz

TOPlist