krmení

Pro přidání odpovědi na aktuální téma použijte prosím formulář na konci stránky.

Datum zalozeni : 2011-05-01 12:25
Autor : Lucik

Ahoj,

chci se zeptat, jestli může osmák pampeliškové listy každý den. Mám je doma nasušené, ale i čerstvé a nevím, jestli to může tak často.



Ahoj Lucik,

trávy, pampelišky a ostatní byliny předkládáme raději méně a především na ně zvířata postupně přivykáme, aby při náhlém přechodu ze sena na zelené krmení nedostala průjem. Zelené krmivo se nikdy nesmí zapařit - vzniklé zažívací obtíže by mohly vést až ke smrti zvířete. Proto píci raději nikdy nepořizujeme do zásoby a neskladujeme ji na hromadě. Při výběru místa pro získávání zelené potravy, ale i sušení sena si nejprve dobře vytipujeme lokalitu tak, aby nesloužila jako místo na věnčení psů - snadno bychom tímto způsobem mohli osmákům spolu s potravou přinést i parazity nebo infekční zárodky nemocí. Samozřejmě nebudeme osmákům trhat zelené krmivo u silnic a tam, kde se hodně práší. Splňuje-li námi vybrané místo všechny tyto předpoklady, můžeme bez obav využít zelený porost ke krmení. Denní spotřeba zeleného krmiva je malá, pro jedno zvíře počítejme přibližně se 3 až 5 středně velkými pampeliškovými listy. Obdobná je i potřeba ostatního zeleného krmiva. Roční spotřeba sena pro jednoho osmáka je 3 - 5 kg.



Pampelišky nedáváme na hromadu, protože jsem je zasadila, jsou vyryté z babiččiny zahrady a tam nemá přístup žádný pes. S přivykáním nemáme problém, průjem nedostal.



Ahoj Lucik, tak ať mu pampeliškové listy chutnají.



jo jo



Můj osmák degu měl rád i sušené listy od jabloně a sušené okvětní lístky růží. :)



Tak to jsem nezkoušela. Našemu chutnají i tenké větvičky jabloní, na kterých jsou malé pupeny. Pokud najdu růže, tak to zkusím a lístky natrhám u babičky.



Ahoj, tak to můžeš vyzkoušet, větvičky s pupínky jabloní, měl ten náš osmák degu též. Listy od jabloní krásně schnou, z jiných ovocných stromů nám je nechtěl baštit.



Pokud je nezapomenu utrhnout, tak to určitě zkusím.



Ahoj, ještě jsem mu sušila jetel, jak květ jetelu, tak i lístky jetelu.

Na podzim jsme ještě tomu našemu osmákovi degu sbírali kaštany a žaludy, ty mu také moc chutnali.

Neměli by se osmákovi dávat sedmikrásky, obsahují v sobě nějaké látky, které pro něj nejsou moc dobré.



A kaštanů může kolik denně, ráda bych to věděla, abych mu potom toho nedala hodně.



Ahoj Lucik, já jsem mu tam dávala jeden kaštánek tak na týden, osmákovi nějakou dobu trvá, než se do něj dostane. ;-)



Díky.



Nemáš za co, ráda poradím, pokud vím, chovala jsem osmáka degu přes 10 let, tak mám nějaké zkušenosti.



Kolik jsi měla vlastně osmáků za tu dobu?



Ahoj Lucik, za celou tu dobu jsem měla dva osmáky degu. Bude tomu zítra rok, kdy mi umřel osmák degu Filip. :(



Ahojky,

mám dvě osmačky, je jim půl roku. Dávala jim 2x denně 2 odměrky směsi pro osmáky (tj. 2 x 14 g) a během dne pak ještě jednu větší granulku. Občas dostanou větvičku s lísty, seno, čerstvou zeleninu (tu moc nechtějí), sušený chleba. Teď jsem zjistila, že je jedna neskutečně tlustá, už se pomalu nevejde ani do kolotoče. Byla vždycky trochu silnější, ale přijde mi, že ztlousla, teď nějak víc a poměrně rychle. Omezila jsem směs na 2x denně 1 odměrka směsi a tu větší granulku, nabídnu nejdříve té hubenější a když jí nechce, tak nedostane ani druhá. Začala jsem je teď i pouštět víc ven, aby měli pohyb. Mám strach, jestli ta tlustá není nějak nemocná a jestli jim nedávám moc málo jídla, aby neumřely hlady. Slyšela jsem, že mají rychlé trávení. Nemám zajít raději k veterináři? Děkuji za radu.



Dobrý den Jitko,

podle toho, co popisujete, tak to nevypadá, že byste své osmáky degu překrmovala. Jestliže mají osmáci v kleci kolotoč a pravidelně je pouštíte z klece ven, tak by měli mít dostatek pohybu.

Bude lepší, když dojdete s osmákem k veterináři, aby nebyl osmáček nějak nemocný. Veterinář mu prohlédne stolici a lépe zjistí, co osmákovi chybí.



Dobrý den, může osmák degu kaštany a žaludy?



Dobrý den Markéto,

mohou kaštany a žaludy, třeba i bukvice, ale v malém množství. ;-)



Přidání odpovědi

Autor - nepovinné
Email - nepovinné
Spam ochrana - Ochrana proti spamu, napište aktuálni rok

2008 - 2024 (c) Zviratkodoma.cz

TOPlist