Paraziti, klíšťata u pískomilů

Pro přidání odpovědi na aktuální téma použijte prosím formulář na konci stránky.

Datum zalozeni : 2010-06-17 09:51
Autor : nezadan

Na svých pískomilech (mám dva kluky, přibližně půl roku staré), jsem objevila nějaké parazity. Jedná se o různě velké, černé a červené mršky. Je jich hodně, jsou v kleci, v písku, na pískomilech. Byla jsem u veterináře, a ten tvrdil, že to jsou klíšťata (nebo nějaké stadium klíšťat). Pod mikroskopem to tak skutečně vypdalo, ale nechápu, kde by se tam vzali klíšťata. Kluci nikdy nebyli venku, nepřišli do styku s jiným zvířetem, a větvičky na hlodání kupujeme. Nevíte někdo, co by mohlo být příčinou?


Ahoj, nejznámějším parazitem je zatím sametka podzimní. Pokud se v kožichu zvířete přemnoží, může ho i zabít.
Je to malý červený roztoč, který je velký asi 2 - 4 až mm.
Tento roztoč dle dostupných internetových zdrojů napadá i člověka a způsobuje zarudnutí kůže a horečky.

Problémem může být i jiný parazit. Pokud chcete jít k veterináři, je nejlepší vzít napadané zvíře a nebo nějak chytit přímo parazity samotné, aby na ně mohl veterinář kouknout.

Např. všenky se dají nalepit na izolepu. Pokud chcete poradit od veterináře, je třeba to, co jste v kožíšku viděli, umět dobře popsat: rozměr, barva, počet nožiček pokud to stihnete postřehnout.

Léčba:
Nejčastěji pískomily napadají blechy a roztoči, druh však většinou nehraje roli, takže nemusíte nález studovat pod mikroskopem. Hlavní je vše dokonale vymýt mýdlem, doplňky je vhodné nechat “vyluhovat” ve vodě. Ještě před vrácením do klece postříkejte pískomily podle návodu sprejem proti parazitům. Nejběžnější, ale účinný je Arpalit Neo, který je k dostání v několika verzích. Pro pískomily je nejvhodnější mechanický rozprašovač.
Postříkání je vhodné opakovat i později. Pokud mají pískomilové mladé, nestříkejte samici břicho ani mláďata samotná do 2 měsíců věku!


Neznámý uživatel - 03.03.2012 22:26 - detail

Ahoj, mám dva pískomily a oni mají parazity, nejspíše sametku podzimní a ten jeden (kluk) je nějaký divný, pořád se jakoby třese, mám o něj veliký strach, protože své pískomily nemám ani rok. Takže opravdu nechci aby umřel. Kdyby umřel on, umře i ta samice. Kdybyste nikdo věděl, jak jim pomoci, tak pod tento komentář napište, prosím, mám o ně veliký strach.


Ahoj, dojdi s oběma pískomily na veterinu, udělají jim rozbor výkalu, jestli v sobě mají nějaké parazity.


Ahoj, mám doma dva pískomily a zjistila jsem, že mají nějaké parazity, jak se jich prosím mohu zbavit?


Ahoj, mám dva pískomily, měla jsem už jich více, ale nikdy parazity neměli. Je možné, aby paraziti přešli i na člověka? 


Ahoj, mám dva pískomily, měla jsem už jich více, ale nikdy parazity neměli. Je možné, aby paraziti přešli i na člověka? Všude nacházím malé potvůrky, vychází z akvária, všechno jsem komplet umyla. Dnes je vydenzinfikuju, ale po mě to lezlo právě taky, dokonce se to do mě i zakouslo. Je možné, že bych z toho měla i pupínky po celém těle? Vypadá to jako 1000 neštovic, ale nejsou.


Přidání odpovědi

Autor - nepovinné
Email - nepovinné
Spam ochrana - Ochrana proti spamu, napište aktuálni rok

2008 - 2024 (c) Zviratkodoma.cz

TOPlist